hirdetés

Policisztás ovárium szindróma és a testmozgás

A policisztás ovárium szindróma gyakori hormonzavar, amely sokszor terméketlenséget okoz. Ilyen esetekben a fogyás és a testmozgás serkentheti az érintett nőkben ovulációt.

hirdetés

Az amerikai Endokrin Társaság folyóirata, a Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism- ban közölt egy újabb vizsgálat alapján a policisztás ovárium szindrómában (PCOS) szenvedők teherbe esési esélyét javítja a fogyás és a testmozgás.

A nők fogamzásképtelenségének leggyakoribb oka a policisztás ovárium szindróma. Ez a betegség akkor jön létre, ha a nő szervezete a normális mennyiségű tesztoszteronnál és más androgén hormonoknál valamivel többet termel. E férfi hormonok nagyobb koncentrációja felborítja a hormonális egyensúlyt, ami miatt elmaradhatnak vagy szabálytalanná válhatnak a menstruális ciklusok, a nő meghízhat, aknéi keletkezhetnek, arcán és testén fokozott lehet a szőrnövekedés, haja viszont hullik. Az Egyesült Államokban mintegy 5 millió nő szenved ebben a betegségben a hivatalos adatok szerint.

„Eredményeink azt mutatták, amit már régóta sejtettünk: a testmozgás és az egészséges étrend fokozhatja a PCOS-es nők termékenységét” – mondta a közlemény egyik szerzője, dr. Richard S. Legro, aki professzor a Penn State College szülészeti-nőgyógyászati osztályán és kutatási alelnök. „A megtermékenyítés előtti életmódváltoztatás önmagában, vagy más kezelésekkel együtt jó hatású.”

A PCOS-es nők gyakran fogamzásgátló gyógyszereket szednek, hogy szabályossá tegyék menstruális ciklusukat és csökkentsék szervezetük androgénszintjét. A korábbi vizsgálatok szerint e nőkben a megtermékenyítés előtt rövid ideig alkalmazott fogamzásgátló tabletták növelték a létrejött terhességek arányát. A mostani vizsgálatban a megtermékenyítés előtti beavatkozásokat kívánták összehasonlítani abból a szempontból, hogy milyen hatással vannak a fogamzóképességre.

A randomizált, nyílt vizsgálatba összesen 149 PCOS-ban szenvedő nőt vontak be, akik vagy fogamzásgátlót szedtek, vagy életmódjukon változtattak, vagy mindkettőt tették négy hónapon át. A nők 18–40 évesek voltak. Valamennyien túlsúlyosak vagy elhízottak voltak, de más jelentős egészségügyi problémájuk nem volt. A négy hónap elteltével négyszer, havi egy alkalommal gyógyszeresen ovulációt váltottak ki a résztvevőkben.

A 49 fogamzásgátlót szedő nő közül öten szültek, az 50 életmódot változtató asszony közül 13-an, és az 50 mindkét módszert alkalmazó nő közül 12-en.

Azok az asszonyok, akik fogamzásgátlót is használtak és életmódjukon is változtattak nagyobb valószínűséggel ovuláltak, mint a csak fogamzásgátlót szedők. Emellett jobb volt az inzulinérzékenységük és alacsonyabb volt a trigliceridszintjük is.

„Kutatásunk azt jelzi, hogy a megtermékenyítés előtti fogyás és testmozgás javítja a nők reprodukciós képességét és egészségesebbé teszi anyagcseréjüket is” – mondta Legro professzor. „Ezzel szemben ha a nők csak orális fogamzásgátlót alkalmaznak, metabolikus profiljuk romolhat, anélkül hogy hajlamosabbakká válnának az ovulációra. Az életmód megváltoztatása fontos része minden olyan termékenységi kezelésnek, amelyet túlsúlyos vagy elhízott PCOS-es nőkben végeznek.”

 

Forrás: Science Daily

Dr. W. J.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.