hirdetés

Rutin szűrővizsgálat során kiderülő kóros májleletek

Gyakran az alapellátást végző orvos az első, aki májbetegségre utaló kóros lelettel szembesül a májműködés rutinszerű szűrővizsgálata során. Ebben a cikkben a szerzők gyakorlati megközelítést javasolnak a hepatocelluláris károsodást, cholestasist, illetve a máj csökkent szintetikus funkcióját jelző leletek okának kivizsgálására. Azt is kifejtik, hogy mikor célszerű májbiopsziát kezdeményezni.

 


A májműködésre vonatkozó szérumvizsgálatok a háziorvos által legtöbbször kért vizsgálatok közé tartoznak, és kóros lelet esetén sok beteget utalnak specialistához. A kórjelző eredmények három kategóriája: (1) hepatocelluláris károsodást jelző paraméterek (alanin-aminotranszferáz [ALT] és aszpartát-aminotranszferáz [AST]); (2) cholestasis-markerek (alkalikus foszfatáz, 5'-nukleotidáz, g-glutamil-transzpeptidáz [GGT] és bilirubin); (3) a máj szintetikus működésének károsodását jelző paraméterek (albumin, protrombinidő).

A kóros eredmények kivizsgálása

Gyakran az alapellátásban dolgozó orvos az első, aki felfedezi a beteg kóros májleleteit. Az erre vonatkozó szérumvizsgálatok részei a legtöbb automatikus vérkémiai panelnak, és elsőként jelezhetik a máj megbetegedését. Az 1. ábrán mutatjuk be a kóros májleletek lépcsőzetes kivizsgálásának algoritmusát.

A kóros eredmények alapján kezdeményezendő kivizsgálás első lépése a vizsgálat megismétlése. Ez egyrészt a vizsgálati eredmény igazolására szolgál, másrészt pedig arra, hogy felmérjük az elsődleges beavatkozásnak, például a hepatotoxikus gyógyszerek vagy az alkohol elhagyásának hatását. Fontos hangsúlyozni, hogy egyes májbetegségekben, így krónikus C vírusos hepatitisben a májenzimek szérumban mért aktivitása intermittálóan vagy tartósan normális lehet. Krónikus májbetegség (különösen hepatitis B vagy C vírusfertőzés) kockázata esetén a normális enzimszintek ellenére is folytatni kell a kivizsgálást.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Mark A. Mallory, MD - Stanley W. Lee, MD - Kris V. Kowdley, MD
a szerző cikkei

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.