Sajttal és tejtermékekkel a fogszuvasodás ellen
A tejtermékek fogyasztása fontos az általános egészségi állapot fenntartásában. Egy friss kutatás szerint ugyanakkor a sajt és más tejtermékek fogyasztása megvédheti a fogakat a fogszuvasodástól is – közölte a General Dentistry című lap.
A tejtermékek fontos szerepet játszanak a megfelelő egészségi állapot fenntartásában és különösen fontosak a csontok állapotának megőrzésében. Eddig azonban kevés kutatás foglalkozott azzal, hogy a tejtermékek miként befolyásolják a szájüreg állapotát. A General Dentistry című lap május-júniusi számában nyilvánosságra hozott vizsgálat azonban most arra hívja fel a figyelmet, hogy a sajtok és egyéb tejtermékek fogyasztása védelmet nyújthat a fogszuvasodással szemben is.
A vizsgálati csoportot 68, 12 és 15 éves kor közötti résztvevő alkotta, a szerzők pedig a dentális plakkok pH-ját mérték sajt, tej vagy cukormentes joghurt fogyasztását követően. Amennyiben a pH-érték 5,5 alá csökken, fennáll a fogfelszín eróziójának veszélye, mely pusztítja a fog külső védelmét biztosító fogzománcot. „Minél inkább meghaladja a pH-érték az 5,5-et, annál kisebb a fogszuvasodás kialakulásának esélye” – magyarázza Vipul Yadav, a közlemény szerzője.
A résztvevőket véletlen besorolás alapján több csoportba osztották. Az első csoport tagjai cheddar sajtot ettek, a második csoport tagjai tejet ittak, a harmadik csoport tagjai pedig cukormentes joghurtot fogyasztottak. Minden csoportban három percig volt az adott élelmiszer a szájüregben, majd a résztvevők vízzel kiöblítették a szájukat. Az étel-italfogyasztás után 10, 20 és 30 perccel minden résztvevőnél mérték a szájüreg pH-értékét. A tejet vagy cukormentes joghurtot fogyasztó vizsgálati alanyok esetében a pH nem változott, sajt fogyasztását követően azonban a pH-érték gyors emelkedését észlelték minden mérési időpontban, ami arra utal, hogy a sajtfogyasztás védelmet nyújthat a fogszuvasodással szemben. Az adatok szerint a sajtfogyasztás hatására bekövetkező pH-emelkedés oka a fokozott nyáltermelés lehet, melyet a rágás folyamata vált ki. Ezen kívül különféle vegyületeket is találtak a sajtban, melyek a fogzománchoz tapadva további védelmet nyújthatnak a sav hatásaival szemben.
„Úgy tűnik, hogy a tejtermékek kedvezően befolyásolják a szájüreg állapotát. Nemcsak azért előnyösek, mert egészséges alternatívát jelentenek a cukrokban és egyéb szénhidrátokban gazdag nassolnivalókkal szemben, hanem védenek a fogszuvasodás ellen is” – állítják a szerzők.