hirdetés

Sportsérülések őssejtkezelése?

Az argentin futballválogatott világhírű játékosa, Angel Di Maria súlyosan megsérült Braziliában. A csapat vezetői úgy nyilatkoztak, hogy bíznak az őssejtkezelésben, ami szerintük gyorsan helyrehozza a károsodást. 

hirdetés

Amikor az argentin labdarúgóválogatott sztárjátékosa, Angelo Di Maria mérkőzés közben megsérült és kénytelen volt a pályát elhagyni, menedzsere azonnal úgy nyilatkozott, hogy a gyógyulás gyorsítása érdekében a játékosnál őssejtkezelést indítanak el.

A magzati életben az őssejtekből lesznek a legkülönbözőbb szervek specializálódott sejtjei, de felnőttkorban a szervezetben lévő, még nem specializálódott sejtek, szövetkezdemények nehezen alakíthatók a medicina gyógyítást szolgáló céljai szerint.

Jónéhány újságcikk állítása szerint a sportvilágban már voltak ilyen kezeléssel csodás gyógyulások, de a témával foglalkozó szakértők általában kételkednek.  Az ortopéd szakorvosok a baleset láttán úgy véleményezték a jövő esélyeit, hogy a játékos csak lassan és részlegesen javulhat.

Scott Rodeo, a New York-ban sportsérülésekkel foglalkozó, sokak által a legjobb szakorvosnak tartott sebész úgy nyilatkozott: “Kevés, megbízható adat van arra, hogy csontvelőből nyert injekcióval az ilyen jellegű ínkárosodást kezelni lehet. Leírtak szorványos eseteket, de alig akad kemény adat ezen a területen”.

Rodeo professzor szerint az ízületek őssejt kezelésének eredménye főleg azért kétséges, mert a csontvelőből nyert őssejtek száma igen kicsi. “Helyesebb azt mondani, hogy ezek kötőszöveti elősejtek, melyek bizonyos szöveteket regenerálhatnak, de nem felelnek meg az őssejt fogalmának”.

“Az ilyen kezelések legeredményesebb módja az lehetne, ha ezeket a sejteket a csontvelőből lehetne kivenni és koncentrálni, de ez még nem megoldható, mert az  amerikai FDA egyelőre nem engedélyezi a csontvelősejtek manipulációját.

A témával kapcsolatos szenzációhajhászás nem csak a média bűne, mert vannak orvosok is, akik csodatévő módszereket tulajdonítanak maguknak. Beverly Hills egyik szenzációja “Dr. Raj”, aki ortopéd sebész és az állítja, hogy ezek az őssejtek, vagy “egészséges sejtek” hatékonyan regenerálják a sejteket, helyrehozzák az izomszövetet és csökkentik a gyulladást.

Az őssejt kutatás, az őssejtek gyógyító célú felhasználásának kutatása nagy erőkkel folyik és számos (más) területen büszkélkedhet jelentős sikerrel. 

 

Forrás: MedPage Today

Dr. M. L.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.