Szag- és ízérzékelési zavarok az alapellátásban
A szag- és ízérzékelési zavarok étvágytalansághoz, akaratlan fogyáshoz, életminőség-romláshoz vezethetnek. Az ízérzékelés zavarai 95%-ban inkább a szaglás, semmint az ízlelés károsodására vezethetők vissza. A szagláskárosodás fő okai: allergiás rinitisz, krónikus rinoszinuszitisz, felső légúti fertőzés, fejsérülés, neurodegeneratív betegség (pl. Parkinson-kór), gyógyszerszedés. A fül-orr gégészeti vizsgálaton túl fontos az I., VII., IX. és X. agyideg működésének ellenőrzése. A kognitív működések vizsgálata, nazális endoszkópia, orr- és melléküreg-CT, agyi MRI is indokolt lehet. A szagláskárosodásban szenvedők fele idővel részlegesen gyógyul. Dohányzók és férfiak körében kisebb az állapotjavulás esélye.
A szag- és ízérzékelési zavarok étvágytalansághoz, akaratlan fogyáshoz, hiányos táplálkozáshoz és életminőség-romláshoz vezethetnek. (1) Lehetséges okaik és klinikai megjelenési formáik igen széles skálán mozognak. Az ízérzetet a szag, az ízanyagok, az állag és a hőmérséklet egyaránt befolyásolják. Hagyományosan ötféle alapízt különböztetünk meg: az édeset, a keserűt, a savanyút, a sósat és az umamit (azaz fűszeres ízt). Az ízérzési zavarok – nevezetesen az ageúzia (az ízérzés elvesztése), a hipogeúzia (csökkent ízérzés) és a diszgeúzia (az ízérzés zavara) – érinthetik egy vagy több alapíz érzékelését (1. táblázat). A becslések szerint az ízérzékelési zavarok az esetek 95%-ában inkább a szaglás, semmint az ízlelés károsodására vezethetők vissza, ezért a diagnosztikai kivizsgálás során többnyire a szaglórendszer rendellenességeinek feltárására kell helyezni a hangsúlyt. (2–4)
Anatómiai és élettani háttér
Az orrjáratba kerülő illatanyagok oldódnak az orrüreget bélelő nyálkában, melynek termeléséért, párásításáért és melegen tartásáért az orrkagylók és az orrnyálkahártya felelősek. Az orrnyálkahártyához kapcsolódó és a nyálkában oldódó illatanyagok ingerlik a rostacsont neuroepitéliumának szaglóreceptorait. Az illat keltette inger a szaglógumón (bulbus olfactorius) és a szaglóidegen (nervus olfactorius) keresztül jut el az agykéreg szagérzékelésért felelős régióiba. A szagérzékelési központok és a hozzájuk kapcsolódó pályák pontos anatómiai leírása mindmáig nem zárult le. A szaglás zavara a fenti folyamat bármely szakaszának hibája folytán kialakulhat. Az orr szaglóreceptorainak megújulása életünk végéig tart. Az érzékelt szag további fontos jellemzői a hőmérséklet, a zavaró hatás és a szúrósság – az ezek keltette ingereket a nervus trigeminus két ága, a n. ophthalmicus és a n. maxillaris szállítja az agyba.
A szánkban az ízanyagok a nyálban oldott állapotban kerülnek érintkezésbe a nyelv ízlelőbimbóival, a lágy szájpaddal, a garattal, a gégével, a gégefedővel és a nyelőcső felső harmadával. Az ízérzékelés receptorai az öt alapízt közvetítik. Az ízanyagok keltette ingerületet a nyelv elülső kétharmadáról a n. facialis egyik ága (chorda tympani), a nyelv hátulsó harmadáról pedig a n. glossopharyngeus szállítja az agyba. A szájpad területén kialakuló ízérzetért a n. petrosus superficialis major felelős, míg a garatív és a gége ízreceptorait a n. vagus idegzi be. Az a tény, hogy az ízérzékelésben többféle ideg részt vesz, magyarázatot adhat arra, miért ritkább jelenség az ízérzékelés teljes megszűnése, mint a szaglás elvesztése. A táplálék hőmérsékletével, csípősségével kapcsolatos receptoriális információt a n. trigeminus közvetíti, finomítva az öt alapíz érzékelését. Az ízreceptorok is egész életünk folyamán megújulnak, hozzávetőlegesen tíznaponta.
Az előrehaladott életkor szerepet játszhat a szaglás és az ízérzékelés romlásában. A nők jellemzően jobban érzik a szagokat és az ízeket, mint a velük egykorú férfiak. A dohányzás a jelek szerint kismértékben rontja a szaglást. (2,5–8)
Klinikai kivizsgálás
Kórtörténet
A betegek sok esetben nem tudnak különbséget tenni a szaglás és az ízérzékelés károsodása között. Az ízérzékelési zavarról beszámoló betegek többségénél végül a szaglás károsodása igazolódik. (1–3) Emellett a betegek a szag- vagy ízérzékelés csökkenésének mértékét is csak ritkán ítélik meg helyesen. (1–3,8–10) Mindez nehezíti a megbízható anamnézisfelvételt.
Ízérzékelési zavar gyanúja esetén sztenderdizált kérdőívek segíthetik a kivizsgálást. Egy négy kérdésből álló kérdőív (2. táblázat) egy vizsgálat tanúsága szerint hatékony segítséget nyújt a parozmia felismerésében; e szempontból az első és a negyedik kérdést találták a legnagyobb érzékenységűnek és leginkább specifikusnak. (11) Egy másik tanulmányban a sós, az édes, a savanyú és a keserű íz érzékelésének zavarait vizsgáló kérdőív (3. táblázat) alkalmazása kapcsán arról számoltak be, hogy a felsorolt ízeket megfelelően érző válaszadók további kivizsgálása is csak elvétve fedett fel ízérzékelési zavart (vagyis a kérdőív negatív prediktív értéke nagy). (2) Ugyanez a kérdőív az ízérzékelési zavarral küzdő betegek felismerésére nem használható eredményesen (pozitív prediktív értéke kicsi). (2)
A szagláskárosodás (és a legtöbb ízérzési zavar) kivizsgálásakor az anamnézis felvétele során tájékozódni kell a tünetek súlyosságáról és fennállásuk időtartamáról. Meg kell tudni, szerepel-e a beteg kórtörténetében allergiás rinitisz vagy krónikus rinoszinuszitisz (nazális polipózissal vagy anélkül), orrdugulás, obstrukció vagy orrfolyás. Ha igen, a szaglás romlásáért minden bizonnyal a rinitisz vagy rinoszinuszitisz tehető felelőssé, így az alapbetegség gyógyításával a szaglás is javulhat. (12) Ha a kórelőzményben bármilyen fej- vagy arcsérülés szerepel, fennáll a rostacsont károsodásának eshetősége. Ha memóriazavarok vagy neurológiai eltérések mutatkoznak, kognitív károsodásra, Alzheimer-kórra, Parkinson-kórra vagy parkinzonizmusra gondolhatunk. A gyógyszerszedéssel kapcsolatos információkból következtethetünk a szag- és az ízérzékelést befolyásoló farmakológiai okokra (4. táblázat).
Fizikális vizsgálat
Mivel a szagláskárosodás hátterében igen gyakran áll szinonazális megbetegedés, célszerű anterior rinoszkópiát végezni az orrpolipózis, a krónikus szinuszitisz, az allergiás nátha és más rendellenességek feltárására. Az erőteljes nátha, a nazális polipózis, illetve a gyulladásra vagy fertőzésre utaló fizikális jelek jellemzően jól korrelálnak a szaglást befolyásoló szinonazális kórfolyamatokkal. Ezzel szemben az orrkagylók izolált és nem nagyfokú hipertrófiája vagy az orrsövényferdülés prediktív értéke kicsi a szagláskárosodás okának felderítése szempontjából. (12)
A szájüreg és az oropharynx fizikális vizsgálata ugyancsak fontos a nyálelválasztási zavar, továbbá a szájnyálkahártya, a nyelv, a fogak, a fogíny és a szájpadlás fertőzéses, gyulladásos vagy egyéb eredetű elváltozásainak feltárása érdekében. A neurológiai kivizsgálás lényeges eleme a szaglóideg (n. olfactorius, I. agyideg) vizsgálata oly módon, hogy külön-külön ellenőrizzük a két orrnyíláson keresztüli szagérzékelést. Az ízérzékelési zavarok kivizsgálásakor a VII. (n. facialis), a IX. (n. glossopharyngeus) és a X. agyideg (n. vagus) vizsgálatára is ki kell térni, mivel az ízanyagok keltette ingerület vezetésében ezek is szerepet játszanak. A kognitív státus (beleértve a memóriát) és a motoros működés (ezen belül a járási zavarok, a tremor és a bradikinézia) vizsgálata szintén fontos az olyan gyakori neurodegeneratív betegségek felismeréséhez, amelyek szagláskárosodást okozhatnak vagy hozzájárulhatnak a szaglás romlásához. Bármilyen kóros neurológiai lelet jelentőséggel bír.
Diagnosztikai vizsgálatok
Az orrüreg és az orrmelléküregek endoszkópos és CT-vizsgálata a szinonazális kórfolyamatok felismerése szempontjából egyértelműen diagnosztikus értékű. Ha a kórtörténet alapján szinonazális etiológia valószínűsíthető, de az anterior rinoszkópia lelete nem meggyőző, a rendelőben elvégezhető nazális endoszkópia a fennálló elváltozások 91%-át felfedi (40%-kal többet, mint az anterior rinoszkópia). A továbbra is rejtve maradó elváltozások a CT-felvételen általában egyértelműen kirajzolódnak. (12) Ha az anamnézis vagy a fizikális jelek felvetik az intrakraniális lézió gyanúját, az agyi MRI hasznos eszköze lehet a további kivizsgálásnak. Az MRI során kiemelt figyelmet kell fordítani a koponyaalapra.
A szag- és ízérzékelési zavarok kivizsgálására többféle rövidített teszt létezik, de mindegyiknek megvannak a maga korlátai (5. táblázat). A szag- és ízérzékelési zavarok gyógyítására szakosodott központokban végzett átfogó kivizsgálás időigényes és drága.
A szag- és ízérzékelési zavarok sajátos okai
Szinonazális elváltozások
A szinonazális elváltozások – a vizsgált populációtól függően – a szagláskárosodás eseteinek 52–72%-áért tehetők felelőssé. (3,11,13) A szagláskárosodás korrelál a felső légúti fertőzések nagyobb gyakoriságával. (6) Emellett a szinonazális betegség súlyossága jól korrelál a szagláscsökkenés mértékével, és az allergiás rinitisz, a krónikus rinoszinuszitisz és az orrpolipózis kontinuumában fokozatosan erősödik. Kimutatták, hogy az orrpolipózissal társuló krónikus rinoszinuszitiszben szenvedő betegek szaglógumója kisebb, ami kapcsolatba hozható a szagláskárosodással. A nazális polipózis endoszkópos műtéte után 3 hónappal a szaglás javulása és a bulbus olfactorius méretének növekedése igazolható. (14,15) Az orrmelléküregek betegsége vagy polipózis esetén 8 hetes intranazális szteroidterápia hatására javul a betegek szaglása (szubjektíven és objektíven, a szaglási tesztek pontszáma alapján is), és enyhülnek a szinonazális betegség tünetei. (27) A per os szteroidkezelésről nem bizonyosodott be egyértelműen, hogy javítaná a régóta fennálló szagláskárosodást szinonazális betegség esetén, ugyanakkor orrpolipózis vagy krónikus rinoszinuszitisz esetén átmenetileg javíthatja a szagérzékelést. Az orális szteroidterápia segítheti a kórismézést, illetve rövid távon enyhítheti a tüneteket. (12,28)
Fejsérülések
A fejsérülés a szagláskárosodás egyik jól ismert oka. A trauma a szagok érzékelésének elvesztéséhez vezethet, ha pl. a rostacsont törése vagy zárt fejsérülés következtében sérül a n. olfactorius (az idegrost szakadása miatt vagy a nyíróerők hatására megszakad az ideg folytonossága). Zárt fejsérülés vagy agykérgi trauma eredményeként a szagok megkülönböztetése válhat nehezítetté. A betegek egy részének MR- vagy CT-leletén jól látható cerebrális károsodás ábrázolódik a bulbus olfactorius, a rostacsont vagy a cortex szaglásért felelős területein, míg más esetekben a károsodás csak a kóros perfúzióban nyilvánul meg az egyfoton-emissziós CT-felvételen. (29)
Kimutatták, hogy 12 hetes szaglási tréninggel az esetek egyharmadában mérsékelhető a traumára, infekcióra vagy idiopátiás okokra visszavezethető szagláskárosodás. A szaglási tréninget a beteg otthon végzi, a technika négyféle illat (feniletil-alkohol, eukaliptusz, citronellol, eugenol) napi kétszeri belélegzéséből áll. (30)
Neurodegeneratív betegségek
Az enyhe kognitív károsodás és az Alzheimer-kór korai tüneteként a betegek a szag- és ízérzékelés romlását tapasztalhatják. Ilyen esetekben az ízérzés és a szaglás vizsgálata kifejezettebb működéskárosodást jelez, mint amit a beteg szubjektíven panaszol. Az enyhe kognitív károsodásban és az Alzheimer-kórban szenvedők szag- és ízérzékelésének károsodása más, mint a velük egykorú kontrollszemélyeké. Az ízérzés zavara kiterjed minden vizsgált alapízre (édes, savanyú, sós, keserű). (9) Feltételezik, hogy e betegcsoportokban mind a szaglás, mind az ízérzés károsodása kortikális eredetű. Parkinson-kór és Alzheimer-kór esetén a betegség súlyossága korrelál a szag- és ízérzékelés károsodásának súlyossági fokával. (8,9)
A Parkinson-kór kezdeti stádiumában az esetek többségében megjelenik szag- és ízérzékelési zavar. Felvetődött, hogy e tünetek akár a korai diagnosztizáláshoz is hasznos útmutatást nyújthatnak. (8) A Parkinson-kórban szenvedők a betegség kezdeti stádiumában találják a leginkább zavarónak szaglásuk és ízérzékelésük megváltozását (ez egyike az öt legjelentősebb tünetnek). (16)
Kimutatták, hogy a 12 hetes otthoni szaglási tréning a Parkinson-betegek egyötödénél javítja a szagérzékelést és főként a szagok elkülönítését. Ez az állapotjavulás a vizsgálatban független volt a betegség fennállásának időtartamától. A szaglási tréning négyféle illat (feniletil-alkohol, eukaliptusz, citronellol, eugenol) naponta kétszeri, egyenként 10-10 másodpercig tartó belélegzéséből áll. (31)
Gyógyszerek
A szag- és ízérzékelési zavarok kialakulásában sokféle gyógyszer közrejátszhat. A szagláscsökkenés az esetek kb. 12%-ában, az ízérzékelési zavar az esetek ennél is nagyobb hányadában vezethető vissza gyógyszerhatásra. (12) Kevés olyan vizsgálati adat van, amely meggyőzően bizonyítaná, hogy a gyógyszeres kezelések szerepet játszanak a szag- és ízérzékelési zavarok létrejöttében, mivel az erre vonatkozó bizonyítékok zöme esettanulmányokból vagy esetsorozatokból származik. Ha a beteg egy új gyógyszer alkalmazásának megkezdését követően a szaglás vagy az ízérzékelés károsodását észleli, a kezelést fel kell függeszteni, mivel a károsodás visszafordítható lehet. (10,12) Kivétel ez alól a kemoterápia, amelynek elfogadott nemkívánatos hatása a szag- és ízérzékelés károsodása, csakúgy, mint a parozmia és a fantozmia. E kellemetlen hatások általában átmenetiek, a kezelés befejezése után 3 hónapon belül megszűnnek. A kemoterápia e mellékhatásának hátterében nagy valószínűséggel a szagló- és az ízlelőreceptorok károsodása áll; ezek a sejtek képesek regenerálódni. A parozmia (torz szagérzékelés) és az ételek elutasítása enyhíthető, ha orrcsipesszel csökkentjük az orrlégzést, s ezzel a szagok érzékelését. Az erőteljesebb fűszerezés is kedvező hatású lehet. (10)
A szag- és ízérzékelési zavarok etiológiáját a 4. és a 6. táblázatban foglaljuk össze.
Prognózis és betegoktatás
A szagérzékelés az esetek harmadában–felében idővel javul, ám ez gyakran hónapokba vagy évekbe telik. Kisebb valószínűséggel következik be állapotjavulás, ha a szagláskárosodás súlyosabb fokú, elhúzódóan fennáll, idősebb korban jelentkezik (főként 75 éves kor felett), vagy ha a beteg dohányzik. A nők jobb prognózisra számíthatnak, mint a férfiak. Néhány szűkebb körű tanulmányban felvetődött, hogy a kórjóslat összefügg az etiológiával, a nagyobb esetszámú vizsgálatokban azonban azt mutatták ki, hogy a prognózis a károsodás mértékével áll szorosabb kapcsolatban. (32,33)
A szakorvoshoz utalás indokai
Ha a szaglás vagy az ízérzékelés károsodása tartósan fennáll és az életminőséget számottevően rontja, de nincs könnyen kezelhető oka (pl. szinonazális, szájüregi, fogászati betegség, a tünetekért felelőssé tehető gyógyszeres kezelés vagy egyéb megszüntethető oki tényező), akkor a beteget szakellátást biztosító intézménybe vagy fül-orr-gégész szakorvoshoz kell irányítani (1. ábra).
1. ábra. A szag- és ízérzékelési zavarok kivizsgálása az alapellátásban
Az adatok forrása. A keresés a PubMed adatbázisában történt, a következő keresőszavak kombinációival: smell, taste, gustatory, olfactory ÉS diagnosis, medications, etiology. Emellett a smell és taste kulcsszavak használatával keresést végeztünk a következő adatbázisokban: Agency for Healthcare Research and Quality evidence reports, Bandolier, Canadian Task Force on Preventive Health Care, Cochrane Database of Systematic Reviews, Database of Abstracts of Reviews of Effects, Essential Evidence Plus, Institute for Clinical Systems Improvement, National Center for Complementary and Alternative Medicine, National Guideline Clearinghouse, U.S. Preventive Services Task Force. A keresések időpontjai: 2011. május 19. és 2013. november 22.
Nyilatkozat. A szerzők nem jeleztek érdekütközést.
SMELL AND TASTE DISORDERS IN PRIMARY CARE • VOL 88 / NO 12 / DECEMBER 15, 2013 / AMERICAN FAMILY PHYSICIAN
Levelezési cím: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. .
Különlenyomatot a szerzők nem küldenek
Irodalom:
1. Landis BN, Stow NW, Lacroix JS, Hugentobler M, Hummel T. Olfactory disorders: the patients’ view. Rhinology 2009;47(4):454–459.
2. Soter A, Kim J, Jackman A, Tourbier I, Kaul A, Doty RL. Accuracy of self-report in detecting taste dysfunction. Laryngoscope 2008;118(4):611–617
3. Deems DA, Doty RL, Settle RG, et al. Smell and taste disorders, a study of 750 patients from the University of Pennsylvania Smell and Taste Center. Arch Otolaryngol Head Neck Surg 1991;117(5):519–528
4. Pribitkin E, Rosenthal MD, Cowart BJ. Prevalence and causes of severe taste loss in a chemosensory clinic population. Ann Otol Rhinol Laryngol 2003;112(11):971–978
5. Hummel T, Pfetzing U, Lötsch J. A short olfactory test based on the identification of three odors. J Neurol 2010;257(8):1316–1321
6. Apter AJ, Gent JF, Frank ME. Fluctuating olfactory sensitivity and distorted odor perception in allergic rhinitis. Arch Otolaryngol Head Neck Surg 1999;125(9):1005–1010
7. Lang CJ, Leuschner T, Ulrich K, Stössel C, Heckmann JG, Hummel T. Taste in dementing diseases and parkinsonism. J Neurol Sci 2006;248(1-2):177–184
8. Deeb J, Shah M, Muhammed N, et al. A basic smell test is as sensitive as a dopamine transporter scan: comparison of olfaction, taste and DaTSCAN in the diagnosis of Parkinson’s disease. QJM 2010;103(12):941–952
9. Steinbach S, Hundt W, Vaitl A, et al. Taste in mild cognitive impairment and Alzheimer’s disease. J Neurol 2010;257(2):238–246
10. Steinbach S, Hummel T, Böhner C, et al. Qualitative and quantitative assessment of taste and smell changes in patients undergoing chemotherapy for breast cancer or gynecologic malignancies. J Clin Oncol 2009;27(11):1899–1905
11. Landis BN, Frasnelli J, Croy I, Hummel T. Evaluating the clinical usefulness of structured questions in parosmia assessment. Laryngoscope 2010;120(8):1707–1713
12. Seiden AM, Duncan HJ. The diagnosis of a conductive olfactory loss. Laryngoscope 2001;111(1):9–14
13. Jackman AH, Doty RL. Utility of a three-item smell identification test in detecting olfactory dysfunction. Laryngoscope 2005;115(12):2209– 2212
14. Gudziol V, Buschhüter D, Abolmaali N, Gerber J, Rombaux P, Hummel T. Increasing olfactory bulb volume due to treatment of chronic rhinosinusitis – a longitudinal study. Brain 2009;132(pt 11):3096–3101
15. Olsson P, Stjärne P. Endoscopic sinus surgery improves olfaction in nasal polyposis, a multi-center study. Rhinology 2010;48(2):150–155
16. Politis M, Wu K, Molloy S, G Bain P, Chaudhuri KR, Piccini P. Parkinson’s disease symptoms: the patient’s perspective. Mov Disord 2010;25(11):1646–1651
17. Negoias S, Croy I, Gerber J, et al. Reduced olfactory bulb volume and olfactory sensitivity in patients with acute major depression. Neuroscience 2010;169(1):415–421
18. Aschenbrenner K, Scholze N, Joraschky P, Hummel T. Gustatory and olfactory sensitivity in patients with anorexia and bulimia in the course of treatment. J Psychiatr Res 2008;43(2):129–137
19. Naik BS, Shetty N, Maben EV. Drug-induced taste disorders. Eur J Intern Med 2010;21(3):240–243
20. Ackerman BH, Kasbekar N. Disturbances of taste and smell induced by drugs. Pharmacotherapy 1997;17(3):482–496
21. van Dam FS, Hilgers FJ, Emsbroek G, Touw FI, van As CJ, de Jong N. Deterioration of olfaction and gustation as a consequence of total laryngectomy. Laryngoscope 1999;109(7 pt 1):1150–1155
22. Doty RL, Yousem DM, Pham LT, Kreshak AA, Geckle R, Lee WW. Olfactory dysfunction in patients with head trauma. Arch Neurol 1997;54(9):1131–1140
23. Naka A, Riedl M, Luger A, Hummel T, Mueller CA. Clinical significance of smell and taste disorders in patients with diabetes mel-litus. Eur Arch Otorhinolaryngol 2010;267(4): 547–550
24. Cowart BJ. Taste dysfunction: a practical guide for oral medicine. Oral Dis 2011;17(1):2–6
25. Henkin RI, Martin BM, Agarwal RP. Efficacy of exogenous oral zinc in treatment of patients with carbonic anhydrase VI deficiency. Am J Med Sci 1999;318(6):392–405
26. Tuccori M, Lapi F, Testi A, et al. Drug-induced taste and smell alterations: a case/non-case evaluation of an Italian database of spontaneous adverse drug reaction reporting. Drug Saf 2011;34(10):849–859
27. Mott AE, Cain WS, Lafreniere, Leonard G, Gent JF, Frank ME. Topical corticosteroid treatment of anosmia associated with nasal and sinus disease. Arch Otolaryngol Head Neck Surg 1997;123(4):367–372
28. Martinez-Devesa P, Patiar S. Oral steroids for nasal polyps. Cochrane Database Syst Rev 2011;(7):CD005232
29. Mann NM, Vento JA. A study comparing SPECT and MRI in patients with anosmia after traumatic brain injury. Clin Nucl Med 2006;31(8):458–462
30. Hummel T, Rissom K, Reden J, Hähner A, Weidenbecher M, Hüttenbrink KB. Effects of olfactory training in patients with olfactory loss. Laryngoscope 2009;119(3):496–499
31. Haehner A, Tosch C, Wolz M, et al. Olfactory training in patients with Parkinson’s disease. PLoS One 2013;8(4):e61680
32. London B, Nabet B, Fisher AR, White B, Sammel MD, Doty RL. Predictors of prognosis in patients with olfactory disturbance. Ann Neurol 2008;63(2):159–166
33. Hummel T, Lötsch J. Prognostic factors of olfactory dysfunction. Arch Otolaryngol Head Neck Surg 2010;136(4):347–351
Kommentár
Szag- és ízérzékelési zavarok az alapellátásban
Dr. Krasznai Magda
Egyetemi adjunktus, Semmelweis Egyetem, Fül-orr-gégészeti, Fej-nyaksebészeti Klinika, Budapest
A szaglás és az ízérzés zavara a nemzetközi statisztikák alapján a lakosság kb. 1%-át érinti. A látás és a hallás mellett gyakran elhanyagoljuk ezeket az érzékeléseket, pedig elváltozásaik befolyásolják az ember közérzetét és személyes biztonságát.
A szaglás és az ízérzés az életminőség szempontjából kiemelt fontossággal bír. Jelentőségük sokszor csak akkor tűnik fel, amikor a szaglászavar már kialakult. Köztudott, hogy a jó szaglás az ízérzéssel együtt élvezhetővé teszi az ételeket, biztosítja a jó közérzetet, az egészséges étkezést és a szervezet jó komfortérzését. Szerepe van a gasztronómiában, a borászatban, segíti a kozmetikai és parfümipart a legújabb trendek megvalósításában, de fontos a gyógyszerkutatásban is. Veszélyes anyagok, így pl. bizonyos gázok, gőzök, vegyi anyagok felismerésében, katasztrófák elhárításában, vészhelyzetekben (tűzoltóknál, rendőröknél, katonáknál) a szaglásnak lényeges szerepe van. Számos munkakörben nagyon fontos a jó szaglás. Igazságügyi orvostani jelentősége is közismert traumáknál, baleseteknél, iatrogén ártalmaknál.
Intrakraniális tumorok esetén, valamint neurológiai kórképekben (pl. Alzheimer- és Parkinson-kórban) az első jelek közé tartoznak a szaglászavarok. Bizonyos endokrinológiai, hormonális és anyagcsere-megbetegedéseknek is kísérői lehetnek, és a környezetünkből is sok információhoz jutunk a szaglásunkon és ízérzésünkön keresztül. Emellett finom, tudat alatti jeleket is kibocsátunk, melyeket a másik fél a szaglás útján érzékelhet (feromonok).
A szaglás és ízérzés anatómiája, fiziológiája
A szaglóhám az orrüreg, orrsövény felső részén, a lamina cribrosán és a felső orrkagylón kb. 1,5–2,5 cm2 területen helyezkedik el, és 6–10 millió szaglósejtet tartalmaz. A szaglóhám szagló-, támasztó és bazális sejtekből áll. E sejtek magvai speciális rétegződést mutatnak. A szaglósejtnek a felszín felé irányuló, gömbszerű megvastagodásban végződő, nyákba ágyazódó nyúlványa van, melyen 20–25 sztereocílium helyezkedik el. Ezek az illóanyag-molekulákat felismerő receptorok képezik a szaglás alapját. Minden egyes neuron csak egyféle specifikus szaglóreceptort exprimál. A kb. 200 μm hosszú sztereocíliumok a nyákkal együtt hullámzanak, és a megfelelő szaganyag-molekulával találkozva annak depolarizációját váltják ki. A szaglósejtek támasztósejtekkel vannak körülvéve, amelyek megteremtik a megfelelő kémiai környezetet az elektromos ingerület vezetéséhez. A bazális sejteknek szerepe van az elöregedett, sérült, elhalt szaglósejtek pótlásában. Az ilyen jellegű neurogenezis egyedülálló a szaglórendszerben.
A szaglóhámot nyák fedi, ezt a szubmukózus réteg Bowmann-féle sejtjei termelik. A nyák speciális immunglobulinokat, valamint egyéb, a fertőzésekkel szemben védelmet jelentő anyagokat és illatanyagkötő fehérjéket is tartalmaz. A szaglóhám az egyedüli a szervezetben, ahol az idegszövet közvetlenül érintkezik a környezetünkkel. Emiatt nem meglepő, hogy ezek a neuronok számos inzultus áldozataivá válhatnak (pl. vírusok, különböző vegyi anyagok, gázok, környezeti szennyezőanyagok, nikotin, gyógyszerek, tiltott szerek [pl. kokain]). Felnőttkorban a sérült vagy megsemmisült szaglósejtek utánpótlása, újraképződése általános jelenség, az egész életen át tart, de nem tart lépést a sejtek elhalásával.
A szaganyag-molekula a megfelelő specifikus receptorhoz kapcsolódva elektromos kisülést okoz, amely végigfut az idegsejt axonján, a bulbuson, a traktuson, és végül a szagok az elsődleges és a másodlagos szaglókéregben tudatosulnak.
Az ízérzés a specifikus ízlelőbimbók stimulálásával közvetítődik. Az ízlelőbimbók hagymaszerű felépítésűek, kb. 100 sejtből állnak. Megtalálhatók a nyelven, a szájpadon, a torokban, a gégefedőn és a nyelőcsőben. Ízérzékenységünket az ízlelőbimbók száma határozza meg, ebben igen nagy (akár 14-szeres) egyéni különbségek lehetnek. Az ízérzés analóg a szaglással, az ízlelőbimbók receptorai nagyszámú specifikus receptorcsaláddal rendelkeznek, melyek a nyállal szállított ízanyag-molekulákat érzékelik. A receptorsejt egy másik idegrostot stimulál, mely feljut az agytörzsig, sok más agyideggel együtt. Az agytörzsben ismét átkapcsolódva feldolgozzák és finomítják a jelet, míg végül aktiválódnak azok az agyi központok, amelyek az ízérzés tudatosodásában játszanak szerepet.
A négy alapízt oldott állapotban a nyelven mindenhol érezzük, de vannak a nyelvnek specifikusan érzékenyebb részei is. Az alapízek mindegyikét szaglás nélkül is érzékeljük; az összetettebb ízek, pl. a málna ízének érzékelésében már a szaglásnak is szerepe van. Számon tartunk még egy ötödik alapízt, az umamit, amelyet glutamát, inozinát, guanilát fogyasztása során érezhetünk. A víz is az alapízek közé sorolható, és feltételezik, hogy a zsíroknak is saját receptoruk van a nyelven.
A szaglás és az ízérzés központjai kapcsolatban állnak a limbikus rendszerrel, amely felelős a rövid távú memóriáért, az érzelmekért, a szexuális izgalomért, az éhségért, az emésztőnedvek szekréciójáért.
Szaglászavarok
A szaglás megváltozása jelezhet bizonyos betegségeket, de az is kétségtelen, hogy az életkor előrehaladásával a szaglóképesség gyengül.
A szaglászavarok három fő típusa az anozmia (szagérzékelés hiánya), a hipozmia (csökkent szagérzékelés) és a diszozmia (torzult szagfelismerés). Az utóbbi csoporton belül megkülönböztethetjük a parozmiát (a szag jellegének hibás érzékelése, általában kellemetlen szag érzése), a fantozmiát (szaganyag nélküli érzékelés) és az agnóziát (megtartott szagérzékelés mellett a szagfelismerés zavara). A tapasztalatok szerint a szaglás elvesztése gyakran együtt jár az ízérzés elvesztésével. Az anozmia kapcsán az V., IX. és X. agyideg érzészavara is előfordul.
A szaglást érintő betegségek két nagy csoportba sorolhatók: (i) a szagmolekulák nem érik el az érzékhámot – ez a perifériás típusú szagláscsökkenés; (ii) a receptorrégió, a szaglóideg, a központok betegségei okoznak érzékelési zavart – ez a centrális típusú szagláscsökkenés.
A szaglászavarok hátterében diagnosztizált három leggyakoribb kórkép százalékos előfordulása: orr- és melléküreg-betegségek: 25%; vírusfertőzést követő anozmia: 20%; fejtrauma: 15%. A szaglászavarok időbeli lefolyásuk alapján akutak és krónikusak lehetnek. Kóroktanuk alapján fejlődési rendellenesség, illetve gyulladásos, degeneratív, traumás, toxikus, daganatos, hormonális, metabolikus, autoimmun vagy pszichiátriai folyamatok/elváltozások talaján alakulhatnak ki.
A perifériás szagláspanaszokat olyan rendellenességek okozzák, amelyek megakadályozzák a szaganyag eljutását a szaglóreceptorokhoz. Ezek elsősorban fül-orr-gégészeti eredetű betegségek, melyek nyálkahártya-megvastagodással és fokozott váladékképződéssel járnak (pl. megfázás, nátha). Az ok lehet még a közös orrjáratban lévő orrpolip, idegentest, daganat, anatómiai rendellenesség.
Az idegi típusú szagláscsökkenés leggyakoribb okai: fejsérülés, trauma, vírusfertőzés, toxinok, vegyi anyagok, cigarettafüst, gyógyszerek, drogok. A szaglás agyi központjainak megbetegedései is okozhatnak funkciózavart, így a neurodegeneratív elváltozások közül az Alzheimer- és a Parkinson-kór, érelzáródás, valamint tumorok, gyulladások, sclerosis multiplex, trauma, műtét. Endokrin megbetegedés (diabetes mellitus, hipotireózis), anyagcserezavar, autoimmun vagy pszichiátriai kórkép, vitamin- és nyomelemhiány is állhat a szaglászavarok hátterében.
Bizonyos gyógyszerek mellékhatásai között is előfordulhat szagláscsökkenés, emiatt fontos, hogy kikérdezzük a betegeket gyógyszerszedési szokásaik felől. A dohányfüst, a levegőszennyeződés, vegyi anyagok, de még bizonyos orrcseppek is károsíthatják a szaglóhámot.
Az ízérzés zavarai
A nyál az ízérzés fontos elemeként traszportközeget biztosít az ízmolekuláknak. Az Ebner-féle mirigyekből származó specifikus fehérjék segítenek az ízérzésben. A gusztin (cinktartalmú szénsav-anhidráz) szerepet játszik az ízlelőbimbók növekedésében, karbantartásában. Az ízérzés zavarai is perifériás és centrális típusúak lehetnek, csoportjaik a következők: ageúzia, hipogeúzia, diszgeúzia, fantogeúzia.
Perifériás típusú ízérzéscsökkenést okozhatnak csökkent nyáltermeléssel járó elváltozások (pl. nyálmirigykő, nyálmirigygyulladás, Sjögren-szindróma), de bizonyos gyógyszerek, műtétek, sőt a rossz szájhigiénia is. Centrális típusú rendellenesség gyógyszermellékhatás, trauma, anyagcsere-rendellenesség, fertőzés, galvanizmus, malnutríció, öregedés és tumor következménye lehet.
A szaglás és az ízérzés zavarainak kivizsgálása
Részletes anamnézisfelvétel. Fontos kitérni a panasz kialakulásának idejére, körülményeire, a kórlefolyás gyorsaságára. Gyógyszerszedési szokások, káros szenvedély, dohányzás, alkoholfogyasztás is irányadók lehetnek. Egyéb megbetegedések, panaszok, foglalkozási, környezeti tényezők is fontosak. Tisztázandó a kórelőzményben szereplő trauma, műtét, szájsebészeti beavatkozás. Ki kell térni a sugár- és kemoterápiára; diétára; orrlégzési panaszra, orrdugulásra, allergiás náthára, korábbi orr- és melléküreg-megbetegedésekre, -beavatkozásokra.
Fül-orr-gégészeti kivizsgálás. Orrnyálkahártya-lohasztást követő elülső és hátsó orrtükrözés, orrendoszkópia; mikroszkópos fülvizsgálat; a garat, orrgarat és a szájüreg vizsgálata; a gége és a nyak vizsgálata.
A szaglás vizsgálata. Ma már több helyen gyári teszteket használnak. A két leggyakoribb, legismertebb a tengerentúli UPSIT és a német Sniffin’ Sticks módszer. Az utóbbi olyan kombinált teszt, mely a szaglásküszöb, a szaganyag-megkülönböztetés és a szagfelismerés vizsgálatán alapul. Elengedhetetlen, hogy a vizsgált személy már előzőleg találkozzon a kérdéses szaganyaggal. Számos más vizsgálati lehetőség ismeretes, de mindegyik költséges, időigényes, használhatóságuk jelentősen függ a beteg kooperációjától. A világ számos országának szaglási és ízérzési központjaiban objektív szaglásvizsgálati mérőeszközt, olfaktométert is alkalmaznak.
Kiegészítő vizsgálatok. A klinikai képtől és a tünetektől függően további társszakmák – neurológia, endokrinológia, pszichiátria, immunológia, belgyógyászat – is fontos szerepet kaphatnak a kivizsgálásban. A laboratóriumi és műszeres vizsgálatok közül indokoltak lehetnek a kórelőzmény alapján: allergiateszt; endokrinológiai és metabolikus vizsgálatok; bakteriológiai és gombatenyésztés; koponya-CT, -MR; autoimmun kivizsgálás; orrnyálkahártya-biopszia, -szövettan; HIV-teszt; vese- és májvizsgálatok.
Az ízérzés vizsgálata. Fontos a fizikális vizsgálat, majd az alapízek vizsgálata. A méréseket el lehet végezni az összes alapízzel, a mérni kívánt anyagot adhatjuk vízben oldott állapotban vagy hétköznapi étel formájában. Megmérhetjük az egyén küszöbingerét: azt a legalacsonyabb koncentrációt, amelyet már érzékelni képes. Továbbá megmérhetjük a koncentrációváltozásra való érzékenységét, ami embernél átlagosan 25% körül van, vagyis az alany 25%-os koncentrációkülönbséget képes észlelni. Érdemes az egyes mérések előtt vízzel öblíteni. Az ízlelendő anyag lehetőleg szobahőmérsékletű legyen. Elektrogusztometriával az ízlelőbimbók elektromos egyenáram iránti érzékenységét mérhetjük. Ehhez szükség van egy elektródra (platina vagy acél anód), melyet a nyelv egyes területeire helyezünk. Ha ezt a területet elektromos feszültség alá helyezzük, a vizsgált alany egyedi fémes ízt érezhet. Elektrofiziológiai mérések az ízérző rostok lefutási pályáin jelzik az ingerület létrejöttét, valamint a központi idegrendszerbe történő továbbítását.
Összegzés
A szagló- és ízérző képesség megváltozását számos betegség okozhatja. A kivizsgálás társszakmák bevonásával, képalkotó és laboratóriumi diagnosztika igénybevételével történhet. Legjobban az endonazális elváltozások gyógyíthatók, amelyek fül-orr-gégészeti szempontból a leggyakoribb okai a szagláscsökkenésnek. Ezek az eltérések – pl. a strukturális zavarból származó orrsövényferdülés, orrmandula-nagyobbodás, idült melléküreg-gyulladás, melléküreg-polipozitás – műtétileg, a ventiláció javításával, míg az akut gyulladások és az allergiás nátha gyógyszeres terápiával, illetve ezek kombinációjával kezelhetők. A szaglóhám regenerációjában a farmakoterápia gerince az intranazális kortikoszteroidok alkalmazása, ami kiegészíthető nagy adag B1-, B6-, B12- és A-vitaminnal. Minél hosszabb idő telik el a szagláscsökkenés kialakulása után, annál kisebb a valószínűsége a szaglóhám teljes regenerációjának. Éppen ezért fontos a különböző betegségek korszerű terápiájának mielőbbi megkezdése.
Ízérzési panasz esetében is fontos a szaglásvizsgálat elvégzése. Tudnunk kell, hogy 40 éves kortól kezdve folyamatosan csökken az ízérzékenységet meghatározó ízlelőbimbók száma, kb. 250 darabról akár 40-re. Ötvenéves kor felett a nyál termelése is csökken, ami miatt kevésbé érezzük az ízeket. Ennek következtében gyakrabban és erősebben sózzuk ételeinket, ami a konyhasó vérnyomásemelő hatása miatt nem egészséges. Igyekezzünk fokozni a nyáltermelésünket, igyunk több folyadékot, jótékony hatású a párásítás, cukorka szopogatása. Javítsuk az ízlelést enyhe savanyítással, csökkentsük a sózást természetes ízfokozókkal (petrezselyem, zeller, kapor, tárkony, majoránna stb.). Fogyasszunk vitaminokat, nyomelemeket tartalmazó készítményeket. Figyeljünk a fogászati higiénére, mert ez nemcsak az ízérzésnek, hanem a rágásnak, az emésztésnek és az emésztőnedvek termelődésének is előfeltétele!
A legtöbb orvos keveset tud a szaglás- és ízérzéscsökkenés esetén a betegek kivizsgálására, kezelésére használható új technikákról. Röviden elintézik a problémát: örüljön a beteg, hogy nem a látásával vagy a hallásával van baj. Pedig a betegeknek tudniuk kellene, hogy az érintettek egyharmada valamilyen formában kezelhető. A többiek nem várhatnak kifejezett javulást, de az orvosi felmérés itt is értékes lehet – nemcsak azért, mert ki lehet zárni ritka, életet veszélyeztető betegségeket, pl. intrakraniális tumort, de megkönnyebbülést is jelenthet a beteg számára, ha magyarázatot kap a problémájára, és megtudja, hogy nincs vele egyedül. Tudnunk kell, hogy a szaglás és az ízérzés a többi érzékszervhez hasonlóan a korral együtt fokozatosan romlik, a nők szaglása jobb, és a környezeti tényezők mindkét érzékelésünket ronthatják. A kivizsgálást a családorvos kezdeményezheti a területileg illetékes szakellátási intézményben.
Levelezési cím: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
a szerző cikkei
Irene A. C. Malaty, MD
a szerző cikkei
Dr. Krasznai Magda, kommentár
a szerző cikkei