hirdetés

Tanulságos jogi esetek

A nervus pudendus sérülése fogóműtét kapcsán

Egy 28 éves floridai asszony pert indított a fiát 1994-ben világra segítő és őt a gyermekágyas időszakban gondozó szülészorvosok ellen. A per során azzal vádolta a szülést vezető orvost, hogy sérülést okozott a fogó helytelen használatával. Az asszony a szülés másnapján erős fájdalomra panaszkodott, az egyik orvos azonban azt mondta neki, hogy a duzzanat és a zúzódás normális jelenségnek tekinthető.

A szülést követő években a beteget több orvos kezelte, akik a nervus pudendus sérülését állapították meg. Az asszony fő panasza a nemi együttlét során tapasztalt állandó fájdalom volt. Ezenkívül krónikus szeméremtesti fájdalomra is panaszkodott, amely miatt több alkalommal kapott fájdalomcsillapító kezelést. Ennek keretében sor került többek közt gerincvelő-stimulálásra és idegblokád alkalmazására is. Az orvosi ellátás összesen 165 ezer dollárba került a betegnek.

A jogi megítélés háttere

A szülészorvosok azt állították, hogy az asszonyt minden tekintetben megfelelően látták el. A beteg szerint a szülést nem dokumentálták kellő pontossággal, hiszen kórlapjában nem volt nyoma a sérülésének. Az asszony a szülés után végzett vizsgálatról készített feljegyzések pontosságát ugyancsak kifogásolta. Egy másik szülész hetekkel később fedezte fel az idegsérülést, amely szerinte a magzat szülőcsatornán való áthaladása során keletkezett. Az orvos kezelés céljából a megfelelő szakrendelésre utalta a beteget. Az esküdtszék véleménye szerint a szülést vezető orvos nem követett el olyan gondatlanságot, amely bármilyen károsodáshoz vagy sérüléshez vezetett volna, illetve kártérítés jogi alapját képezthetné.

Fogó vagy a szülés során alkalmazott más műszer használatával kapcsolatos perekben leggyakrabban azzal vádolják az orvost, hogy az eszközt nem megfelelően alkalmazta és/vagy az alkalmazás javallatának felállítása során nem a szakma szabályai szerint járt el. Bármely műszer alkalmazása magában hordozza a sérülés kockázatát. Nehéz bizonyítani, hogy az orvos gondatlanul járt el az eszköz használata közben, ezért a per során többnyire a javallat megalapozottságának kérdése kerül előtérbe. A per alapját képező sérülésnek természetesen össze kell függnie az eszköz alkalmazásával.

Nem tudjuk, mi volt a javallata a fogó alkalmazásának a bemutatott esetben. Az azonban biztos, hogy a védelemnek sikerült meggyőznie az esküdtszék tagjait arról, hogy helyénvaló volt a műszeres szülésbefejezés javallatának felállítása, az asszony sérülései pedig a hüvelyi szülés következményei voltak, és fogó használata nélkül is létrejöhettek volna. Ez az eset is rávilágít annak fontosságára, hogy a szülés során használt eszközök alkalmazásának – elfogadott – javallatát gondosan dokumentáljuk a beteg kórlapjában.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.