hirdetés

Telemedicína a kardiológiában

A telefon már régóta összekötötte szükség esetén a szakorvost kollégáival, de az új technikák földrészeket áthidalva segíthetnek a gyógyításban. Amerikai kutatók összefoglalták a telemedicina eddigi tapasztalatait.

hirdetés

Vannak ritka, de súlyos betegségek, például a veleszületett szívhibák, melyeket a korszerű diagnosztikai eszközök jóvoltából ma már szinte születéskor fölismerhetünk és a szívsebészet bámulatos fejlődésének köszönhetően gyógyítani is tudunk. Olyannyira, hogy a közelmúltban amerikai kardiológiai központokban olyan gerontológusokat kerestek, akik a(z évtizedekkel ezelőtt halálos) veleszületett szívhibájuk eredményes, korai műtétének köszönhetően idős kort megért betegek speciális kardiológiai ellátásához szükséges szekértelemmel rendelkeznek.

Pittsburgh Gyermekkórházának Kardiológiai Osztálya, az újszülött és veleszületett szívhibával világra jött gyermekek egyik legismertebb gyógyító központja. A Kardiológiai Intenzív Ellátás Osztályának vezetője, Ricardo A. Muñoz és munkacsoportja a Telemedicine and e-Health szakfolyóiratban beszámol telemedicinális tapasztalatairól.

Az amerikai gyermekklinika három kolumbiai gyermekkórházzal és egy mexikói intézettel lépett telemedicinális kapcsolatba, és 2011 júliusa és 2013 júniusa között 476 szívbeteg gyermek kezelése ügyében, 1040 alkalommal dolgoztak együtt. Az esetek 23 %-ában ez közös munkát jelentett, az echokardiográfia, pacemaker beépítés és gyógyszeres kezelés értékelése, eldöntése területén. Hat százalékban a diagnózis megváltoztatására is sor került, a további vizsgálatok és kezelési megoldások ügyében.

A telemedicinális konziliumra bocsátott eseteket minden esetben a dél-amarikai intézmények választották ki. Az amerikai intézetben a döntéshez szívsebész, vagy intenzív ellátással foglalkozó szakorvos együttműködését is megkérték. A nemzetközi résztvevők 96 %-a nagyra értékelte a telemedicinális lehetőséget és 58 %-ban külön kiemelték a távoli szaktanácsadás késedelem nélküli lehetőségét.

Prof. Muñoz vléleménye szerint tapasztalataik meggyőzően igazolják a telemedicina rendkívüli előnyeit és világszerte terjedő alkalmazását.

Dr. M. L.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.