hirdetés

Több figyelmet kell fordítani a perifériás artériás betegségre

A perifériás artériás betegség fel nem ismerése vagy diagnózisának késlekedése erősen növeli a szívroham és az ischaemiás stroke kockázatát.

hirdetés

Az American Heart Association (AHA)-nak a Circulation c. folyóiratban megjelent legújabb tudományos nyilatkozata szerint az alsó végtagok perifériás artériás betegségét (peripheral artery disease, PAD) gyakoriságuk és klinikai jelentőségük ellenére nem megfelelően diagnosztizálják és alulkezelik az Egyesült Államokban.

Dr. Michael H. Criqui (University of California, San Diego), a nyilatkozatot megfogalmazó csoport vezetője a theheart.org/Medscape Cardiology-nak azt nyilatkozta, hogy a perifériás artériás betegség felismerése és kezelése egyre égetőbb az USA-ban.  „Bár az utóbbi években egyre jobb kezelések állnak rendelkezésünkre, a PAD felismerése jelentősen elmarad az egyéb nagy atherosclerotikus betegségek, mint a koronária betegség, vagy ischaemiás stroke diagnosztizálási arányától. Egyre inkább felismerjük, hogy azoknál, akiknél alsó végtagi artériás elzáródás következik be, azoknál nagyon nagy valószínűséggel alakulnak ki a szívben és az agyban is artériás elzáródások. A PAD már csak ezért is nagy figyelmet érdemel, mert nagyon erősen, független rizikófatorként jelzi a szívrohamokat és az ischaemiás stroke-ot. A betegség okozta nehezített járás már önmagában is jelentősen befolyásolja a beteg életét, mivel járása lelassul, veszít kondíciójából, mobilitásának támogatása tehát alapvető fontosságú. Az első lépés a PAD felismerése és azt követően a megfelelő gyógyszeres, vagy egyéb kezelés.

Az alsó végtagok PAD betegsége egy globális népegészségügyi kérdés, legkevesebb 230 millió embert érint világszerte. Aluldiagnosztizálásának számos oka van: többek között az, hogy a klinikumban csak korlátozottan lehet hozzáférni az első-vonalú diagnosztikai próbához, a boka-brachiális indexhez (ankle-brachial index, ABI). Sokan nem tartják nagy bajnak, ha a betegséget nem ismerik fel időben, arra a téves véleményre alapozva, hogy az alsó végtagi vaszkuláris betegsége nem lehet fatális. Talán ezért igazolódott számos vizsgálatban az, hogy sok PAD-ban szenvedő beteg nem részesül bizonyítékokon alapuló ellátásban.

A tudományos nyilatkozat szerzői frissítették a PAD epidemiológiai adatait (prevalencia, időleges tendenciák, kockázati faktorok, komplikációk), a diagnosztika jelenlegi helyzetét (élettani próbák és képalkotó módszerek) és a PAD ellátásának legnagyobb hiányosságait (gyógyszerek, mozgásterápia, revaszkularizáció). Hangsúlyozták, hogy az egészségügyi szolgáltatók, a kutatók, a szakmai szervezetek és az egészségügyi szervezetek összehangolt erőfeszítéseire van szükség a PAD jobb megértéséhez, a diagnosztika és az ellátás, azaz a PAD prognózisának javításához.

Forrás: 

AHA urges greater attention to peripheral artery disease. Medscape Medical News. August 13, 2021.

Criqui MH, Matsushita K, Aboyans V, et al. Lower extremity peripheral artery disease: contemporary epidemiology, management gaps, and future directions: a scientific statement from the American Heart Association. Circulation. Published 28 Jul 2021, https://doi.org/10.1161/CIR.0000000000001005

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.