hirdetés

Tretinoin hatóanyagú oldatos készítmény akné kezelésére

Az FDA  akné kezelésére alkalmazható, oldatos tretinoin készítményt engedélyezett (Altreno, 0,05% tretinoin) 9 éves vagy idősebb betegeknél történő alkalmazásra.

hirdetés

Az Egyesült Államok Élelmiszer és Gyógyszer Hatósága (FDA) standard eljárás keretében engedélyezte 9 éves vagy idősebb betegek aknéjának kezelésére az új formulájú Altreno nevű készítményt (kérelmező: Ortho Dermatologics, a Bausch Health Companies Inc. egyik divíziója). Az Altreno az első olyan készítmény, mely oldat (és nem gél vagy krém) formában tartalmaz (0,05%) tretinoint, és amely a vizsgálatok szerint hatásosnak bizonyult, illetve a betegek jól tolerálták. A várakozások szerint az Altreno már az idei év negyedik negyedévében kapható lesz az amerikai és kanadai gyógyszertárakban.

Az aknéról

Az akné egy gyakori bőrbetegség, melynek jellegzetessége, hogy a bőrben eltömődnek a pórusok és pattanások jelennek meg. Bár az akné ritkán számít súlyos megbetegedésnek, jelentős kellemetlenséget és érzelmi stresszt okozhat, továbbá a bőr hegesedését eredményezheti. Serdülőkorban gyakrabban érintettek a fiúk, míg felnőttkorban női dominanciát figyeltek meg. Felnőtt nőknél néha enyhe-közepesen súlyos akné alakulhat ki a terhesség során, a menstruációs ciklus egyes fázisaiban illetve a hormonális fogamzásgátlók szedésekor vagy abbahagyásakor a hormonális változások hatására is. Az Egyesült Államokban ez a legelterjedtebb bőrprobléma, mely csaknem 50 millió embert érint.

Az új készítményről

A gazdagon rendelkezésre álló klinikai adatok szerint a retinoidok, így például a tretinoin is, kiváló hatásossággal rendelkeznek az akné kezelésében, és a topikális kezelés egyik legfontosabb eszközeinek tekintendők. Alkalmazásuk gyakran jelentkező korlátja viszont, hogy bőrirritációt, bőrszárazságot, hámlást, érzékenységet okoznak. A klinikai vizsgálatok során az új kiszerelésű készítménynél, mely hyaluronsavat, glicerint és kollagént tartalmaz, ilyen érzékenység a betegek kevesebb, mint 4%-ánál jelentkezett, az oldat forma pedig könnyen alkalmazhatóvá teszi a gyógyszert, melyet mindössze naponta egyszer kell felvinni az érintett bőrfelületre.

Klinikai vizsgálatok, hatásosság

Az FDA az Altreno hatásosságát és tolerálhatóságát két multicentrikus, randomizált, kettős vak, placebo-kontrollos fázis III hatásossági és biztonságossági vizsgálat alapján értékelte, melyekbe összesen 1640 beteget vontak be. Az eredmények szerint az Altreno oldat statisztikailag szignifikáns mértékben csökkentette a gyulladásos és nem-gyulladásos léziókat egyaránt. A kezelt populációban a két vizsgálat során az Altreno 13,1 ill. 13,9%-os abszolút gyulladásos lézió csökkenést eredményezett, ugyanez placebo alkalmazásával 10,6 ill. 10,7% volt. Ezen felül a nem-gyulladásos lézióknál 17,8 ill. 21,9%-os abszolút csökkenést tapasztaltak, míg ugyanez placebónál 10,6 ill. 13,9% volt. A terápia 12. hetében a betegek 16,5 ill 19,8%-a ért el kezelési sikert (legalább 2 szint javulás a súlyossági skálán (Evaluator Global Severity Scores) vagy „tiszta” vagy „majdnem tiszta” fokozat) a 0,05%-os tretinoin oldat alkalmazásával, míg placebo használatával a kezelési siker aránya csak 6,9 ill. 12,5% volt. A klinikai vizsgálatok 12. hétében kitöltött elégedettségi kérdőívek (1396 kitöltött kérdőív) tanúsága szerint tíz betegből kilencvolt elégedett a kezeléssel. A kezelési csoportban levő betegeknél a placebóhoz képest statisztikailag szignifikáns mértékben nőtt az Acne-QoL önértékelési kérdőívre adott pontszám is.

Mellékhatások

A betegeknél jelentkező gyakori, azaz a betegek több mint 1%-ánál, valamint a placebónál tapasztalthoz képest gyakrabban előforduló mellékhatások a következők voltak: bőrszárazság, fájdalmas, erythema, irritáció és hámlás. A készítmény alkalmazása során napvédő ruházat alkalmazása javasolt. Az Altreno-t meglévő halallergia esetén óvatossággal kell alkalmazni.

 

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

Ortho Dermatologics Receives FDA Approval for Altreno (tretinoin 0.05%) Lotion For Acne

Ortho Dermatologics Announces U.S. FDA Filing Acceptance For IDP-121 Acne Treatment In Lotion Form

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.