hirdetés

Új biomarker-család kemoterápia-rezisztens emlőrákban

A University of Hull kutatói olyan biomarkereket azonosítottak, melyek előre jelezhetik a kemoterápiával szembeni rezisztenciát emlőrákban.

A vizsgálatok során olyan fehérjecsaládot azonosítottak, mely kétszer olyan arányban mutatható ki kemoterápia-rezisztens emlőrákból származó mintákban, mint olyan betegektől nyert anyagban, akiknél a kezelés eredményesnek bizonyult.

hirdetés

A kemoterápiával szembeni rezisztencia nagy problémát jelent az emlőrák bizonyos típusaiban, és emiatt számos beteg esik át olyan kezeléseken, melyek végül hatástalannak bizonyulnak. Ez felesleges mellékhatások veszélyének teszi ki a betegeket, és késlelteti a megfelelő terápia alkalmazását is.

A Journal of Proteomics nevű lapban nyilvánosságra hozott vizsgálatukban a University of Hull kutatói egy sor olyan potenciális biomarkert azonosítottak, melyek összefüggésben állhatnak bizonyos kemoterápiás szerekkel (pl. epirubicin, docetaxel) szembeni rezisztenciával. A vizsgálatot vezető dr. Lynn Cawkwell szerint: „A rákkutatás egyik fő célkitűzése, hogy olyan módszereket találjunk, melyek segítségével előre megjósolhatjuk az adott beteg kemoterápiára adott válaszát. Sajnos eddig nem rendelkeztünk erre megbízhatóan alkalmas módszerrel. A mostani eredményeink birtokában talán egy lépéssel közelebb kerülünk egy ilyen teszt kifejlesztéséhez. Munkánk legnagyobb részét nem sejtvonalakon, hanem klinikai mintákon végeztük, a hulli Castle Hill Hospital szakembereivel kialakított kapcsolatnak köszönhetően. A klinikai minták vizsgálata megbízhatóbban tükrözi azokat a helyzeteket, melyekkel a mindennapi gyakorlatban szembekerülhetünk.”

A mostani kutatásban kétféle módszert használtak a vizsgálati emlőrákminták szűrésére. Az antitestekkel alkalmazásával végzett egyik szűrőmódszer 38 proteint azonosított, melyek kétszer akkora arányban voltak jelen a kemoterápia-rezisztens emlőszövetekben, mint azoktól a betegektől származó mintákban, akiknél a kezelés hatásosnak mutatkozott. A másik szűrőmódszer alkalmazásakor tömegspektrometriával azonosítottak 57 biomarkert, melyek közül öt biomerker a 14-3-3 proteincsaládba tartozott. Mindkét szűrőmódszer eredményei a 14-3-3 családba tartozó proteinek jelentőségére világítanak rá, melyek alkalmasak lehetnek egy új, a klinikai gyakorlatban is használható prediktív teszt kifejlesztésére. Dr. Cawkwell reményei szerint kutatócsoportja pontosabban is feltárja majd, hogy az említett fehérjecsalád miként hat közre a kemoterápiával szembeni rezisztencia kialakulásában.

„Amennyiben reményein valóra válnak, úgy az onkológusok olyan eszközt kapnak a kezükbe, mellyel előre jelezhetik az adott beteg különböző kemoterápiákra adott válaszát, és az egyéni körülményekhez igazított döntést hozhatnak arról, melyik a legmegfelelőbb séma az adott esetben” – véli dr. Cawkwell, akinek munkacsoportja a mostani vizsgálat folytatásán túl azt is tervezik, hogy különböző daganattípusok esetében vizsgálják a radioterápiával szembeni rezisztenciát is.

Dr. S. I.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.