hirdetés

Új európai vérnyomás-irányelvek

Az Európai Kardiológiai Társaság által kiadott frissített magasvérnyomás-betegséggel kapcsolatos iránymutatások jelentős változásai között szerepelnek az egyszerűsített és agresszívebb célkitűzések.

hirdetés

A legtöbb kezelt beteg esetében az új szisztolés vérnyomáscél a 120 Hgmm és 129 Hgmm közötti érték, ami elmozdulást jelent a korábbi kétlépcsős ajánláshoz képest.

Bár az ESC idei londoni kongresszusán bemutatott frissített irányelvek a magas vérnyomást továbbra i a 140 Hgmm-t elérő szisztolés és a 90 Hgmm-t elérő diasztolés vérnyomásként határozzák meg, egy új kategóriát - az emelkedett vérnyomást – is bevezettek. Ezt a kategóriát a 120-139 Hgmm közötti szisztolés vérnyomás vagy a 70-89 Hgmm közötti diasztolés vérnyomás határozza meg, és a kardiovaszkuláris kockázat felmérése javasolt a kezelés irányítása érdekében, különösen a legalább 130/80 Hgmm vérnyomású betegek esetében.

Az iránymutatás új ajánlásokat is bevezet a vérnyomás csökkentését elősegítő életmódbeli lehetőségekre vonatkozóan, beleértve a testmozgásra vonatkozó tanácsok módosítását és a kálium-pótlás kiegészítését. Az ESC-irányelvek első alkalommal adnak ajánlásokat a vese denervációjának bizonyos körülmények között történő alkalmazására a magas vérnyomás kezelésére.

Az iránymutatásokat egy nemzetközi testület készítette, amelyet Bill McEvoy (University of Galway, Irország) és Rhian Touyz (University in Montreal, Kanada) vezetett.

A vérnyomás három kategóriája

Mostantól három kategóriába sorolható a vérnyomás - nem emelkedett (<120/70 Hgmm), emelkedett (120 Hgmm -139 Hgmm /70 Hgmm -89 Hgmm) és magas vérnyomás (≥140/90 Hgmm) - számolt be McEvoy az új irányelvekről szóló ülésen itt az ESC-ben.

A korábbi irányelvekhez képest nagyobb hangsúlyt kap a rendelőn kívüli vérnyomásmérés, de a rendelői mérés továbbra is használatos lesz, mondta.

A magas vérnyomás kategóriába tartozó valamennyi beteget javasolt kezelni, míg az új, emelkedett vérnyomás kategóriába tartozó betegeknél a kezelésről szóló döntés előtt kardiovaszkuláris kockázati besorolást tanácsos végezni.

Azok az emelkedett vérnyomás-kategóriába tartozó betegek, akiknek mérsékelt vagy súlyos krónikus vesebetegségük, kialakult szív- és érrendszeri betegségük, cukorbetegségük vagy familiáris hiperkoleszterinémiájuk is van, a szív- és érrendszeri betegségek szempontjából fokozott kockázatúnak minősülnek, csakúgy, mint azok a betegek, akiknek a becsült 10 éves kardiovaszkuláris kockázata 10% vagy magasabb. Az ilyen betegeknél, akiknél a vérnyomás igazoltan legalább 130/80 Hgmm, 3 hónapos életmódbeli beavatkozás után farmakológiai kezelés javasolt.

Új alacsonyabb célérték

Az iránymutatásban szereplő célnyomásértékek jelentős változása olyan új klinikai vizsgálati adatokon alapul, amelyek megerősítik, hogy az alacsonyabb vérnyomás kevesebb kardiovaszkuláris eseményhez vezet, így a legtöbb vérnyomáscsökkentő gyógyszert kapó beteg esetében a szisztolés vérnyomás új célértéke 120 Hgmm és 129 Hgmm között van.

 

McEvoy szerint ez a szisztolés célérték jelentős változást jelent a korábbi európai irányelvekhez képest, amelyek általában azt javasolták, hogy a betegeket 140/90 Hgmm alatti célértékig kezeljék, és csak ennek elérése után kezeljék őket 130/80 Hgmm alatti célértékig (kétlépcsős megközelítés).

„Ezt a változást olyan új vizsgálati bizonyítékok indokolják, amelyek megerősítik, hogy az intenzívebb vérnyomáskezelési célok csökkentik a kardiovaszkuláris kimeneteleket a kezelt betegek körében” - mondta McEvoy.

Az ajánlásnak azonban számos egyéb kritériuma van, beleértve azt a követelményt, hogy az e célértékre irányuló kezelés jól tolerálható legyen; enyhébb célértékek is megfontolhatók a tüneteket okozó ortosztatikus hipotenzióban szenvedők, a 85 éves és idősebb személyek, valamint a mérsékelten vagy súlyosan esendő vagy korlátozott életkilátásokkal rendelkező személyek esetében. Ezen betegek esetében az irányelvek „az észszerűen elérhető legalacsonyabb célértéket” ajánlják.

Összhangban az amerikai iránymutatásokkal

Az új európai irányelvek a korábbinál nagyobb összhangban vannak az amerikai irányelvekkel, mondta Dr. Eugene Yang, a Seattle-i Washingtoni Egyetem munkatársa, aki az Amerikai Kardiológiai Kollégium magas vérnyomással foglalkozó irányelveket kidolgozó csoport elnöke. „Ezek az új európai iránymutatások átgondoltan felhasználták a legújabb vizsgálati adatokat, hogy egyszerűsítsék a konkrét alacsonyabb vérnyomáscélra vonatkozó ajánlásokat. Ez előrelépés. Az európai és az amerikai irányelvek most már jobban illeszkednek egymáshoz. Ez jót tesz a zűrzavar csökkentésének és a világszintű konszenzus kialakításának” - mondta.

Mindkét iránymutatás most már a legtöbb ember számára 130/80 Hgmm alatti vérnyomást javasol.

„Úgy gondolom, hogy az európaiak mostanra elfogadták ezt az agresszívebb célt, mert mostanra már sokkal több tanulmány bizonyítja, hogy az alacsonyabb vérnyomásszintek valóban a szív- és érrendszeri események csökkenéséhez vezetnek” - magyarázta Yang. „Amikor a legutóbbi európai irányelvek megjelentek, csak a SPRINT létezett. Most már számos további tanulmány van, amelyek hasonló eredményeket mutatnak”.”

Új életmódtanácsok

A frissített ajánlás azzal egészül ki, hogy a korábbi, legalább heti 2,5 óra mérsékelt intenzitású aerob testmozgásra vonatkozó ajánlás mellett alternatívaként a heti 75 perc erőteljes intenzitású aerob testmozgást is javasolja. Mindkét testedzést heti két-három alkalommal alacsony vagy közepes intenzitású dinamikus vagy izometrikus ellenállóképességi edzéssel kell kiegészíteni.

A magas vérnyomásban szenvedő, de közepes vagy előrehaladott krónikus vesebetegséggel nem rendelkező embereknek is ajánlott a káliumbevitelt sóhelyettesítőkkel vagy gyümölcsökben és zöldségekben gazdag étrenddel növelni.

Először szerepel a vesedenerváció

Az irányelvek most először tartalmazzák a vesedenerváció lehetőségét a magas vérnyomás kezelésére olyan betegek esetében, akiknél a rezisztens magas vérnyomás a három gyógyszer-kombináció ellenére sem kontrollálható.

 

A vesedenerváció azonban nem ajánlott első vonalbeli kezelésként, mivel nincs bizonyíték a kardiovaszkuláris kimenetelre gyakorolt előnyre. Nem ajánlott továbbá erősen károsodott vesefunkciójú vagy a magas vérnyomás másodlagos okai miatt szenvedő betegek esetében sem.

Yang elmondta, hogy helyesli, hogy az új irányelvek tartalmaznak egy esendőségfelmérést, és kevésbé agresszív célértékeket a rossz egészségi állapotban lévő, 85 évesnél idősebb emberek számára, de hozzátette, hogy „összességében kevesebb életkor-specifikus rétegzést tartalmaznak, mint korábban, ami jelentős változás, és véleményem szerint jó változás”.

Ez ismét az amerikai irányelvekhez hasonlít, amelyekben nincsenek korhatárok, és mindenki számára 130/80 Hgmm alatti célértéket határoznak meg, azzal a megjegyzéssel, hogy az intézeti ellátásban részesülő egyének esetében klinikai megítélésre lehet szükség - tette hozzá.

Yang szerint a 130-139 Hgmm közötti szisztolés vérnyomással rendelkezők esetében a kardiovaszkuláris kockázat felmérése (bár ez szerepel az amerikai irányelvekben is) egy kicsit túlságosan bonyolítja a dolgokat, és ezzel akadályozza a kezelést.

Forrás: ESC London, 2024

 

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.