hirdetés

Vérnyomáscsökkentők segíthetik az immunterápiák hatásosságát

A makrofágokat és T-sejteket aktiváló hipertónia elleni gyógyszerek adtak új ötletet a rákkutatásban, mert azt találták, hogy képesek javítani a daganatos betegségek elleni immunterápiás eljárások hatásosságát és alkalmazhatóságát.

hirdetés

A Nature folyóiratban június 7-én jelent meg a Ludwig Cancer Research kutatóinak cikke, amelyben arról számolnak be, hogy néhány, korábban a magas vérnyomás kezelésére használt hatóanyag jelentős mértékben képes javítani a daganatos betegségek elleni immunterápiás eljárások hatásosságát és alkalmazhatóságát.

Benoit van den Eynde, a tanulmány egyik szerzője szerint “a jelenlegi immunterápiás módszerek csak a rákbetegségek 30-40%-a ellen használhatók hatásosan, mivel sok tumor már eleve rezisztens vagy később válik ellenállóvá a kezelésekkel szemben. Ennek leggyakoribb oka, hogy a szervezet T-limfocitái nem elég reaktívak, nem képesek kellő mennyiségben infiltrálni a tumorokat. Mostani kutatásunk során azt fedeztük fel, hogy pár olyan gyógyszer, amelyet korábban hipertónia kezelésére használtunk, igen érdekes hatást képes gyakorolni a rezisztens rákbetegségek immunterápiás kezelése során.”

Az immunrendszer a szervezet számára idegen anyagok és kórokozók, például baktériumok és vírusok elpusztításával védekezik a betegségek ellen. A fehérvérsejtek egy típusa, a T-limfociták igen aktív szereplő ennek a folyamatnak, mivel ők ismerik fel és pusztítják el a szervezetidegen sejteket, csakhogy a rákos sejtek nem idegenek, ezért a T-limfociták gyakran nem ismerik fel, ezért nem is támadják meg őket. Thierry Boon és munkatársai a Ludwig Cancer Research korábbi brüsszeli részlegénél, a de Duve Intézetben azonban mintegy harminc évvel ezelőtt felfedezték a rákos sejtek felszínén található specifikus markereket - tumorantigéneket -, amelyeket a T-sejtek képesek lehetnek felismerni, és ez alapján elpusztítani a daganatokat. Ez nyitotta meg az utat a ma már széles körben alkalmazott immunterápiás módszerek előtt, és a T-sejtek tumorantigénekre való specifikus “emlékező képességének” köszönhetően az immunterápia lehetővé teszi a már előrehaladott rákos megbetegedések bizonyos sikerrel történő kezelését is. Annak ellenére, hogy az immunterápiás módszereket ma már világszerte alkalmazzák, nem minden betegnél és nem minden ráktípus ellen egyformán hatékonyak.

A mostani vizsgálatban Van den Eynde laboratóriumában a Jingjing Zhu által vezetett kutatócsoportnak sikerült kimutatnia, hogy az α2-adrenerg receptor (α2AR) agonistáknak nevezett vérnyomáscsökkentő gyógyszer-hatóanyagok a makrofágok viselkedését is befolyásolják (a makrofágok a kórokozók, például rákos sejtek, mikrobák és idegen anyagok törmelékeit elnyelő és megemésztő fehérvérsejtek). Ám miközben ezt a munkát végzik, a makrofágok a T-sejteket is figyelmeztetik azokra a rendellenességekre, amelyekkel találkoztak: például gyanús antigéneket mutatnak be a T-sejteknek, hogy esetleges immunválaszt váltsanak ki.

Zhu, Van den Eynde és munkatársai állati modellszervezetek tanulmányozás közben felfedezték, hogy az α2AR agonisták ismert vérnyomáscsökkentő és érzéstelenítő hatásuk mellett a makrofágok őrszem szerepét is képesek stimulálni, így a T-sejtek reaktívabbá és hatékonyabbá válnak a rákos sejtek elpusztításában, és ez a hatás leginkább a szokásos immunterápiával szemben rezisztens tumorokra terjed ki. Ezt az állati modellszervezetekbe beültetett humán tumor xenograftok esetében sikerült igazolni, és az egyetlensejt RNS-szekvenciaelemzés is kimutatta a veleszületett és az adaptív immunválaszok upregulációját a makrofágokban és a T-sejtekben is.

Ezek az eredmények olyan új molekulák kifejlesztésének irányába mutatnak, amelyeket immunterápiával kombinálva lehetne alkalmazni a hatékonyság javítása érdekében.

"Elképzelhető a már meglévő vérnyomáscsökkentő gyógyszerek használata is" - mondta Van den Eynde. "De ez elég kockázatos lenne egyrészt a mellékhatások miatt, másrészt pedig a szükséges dózisokban ezek a gyógyszerek valószínűleg már toxikusak lennének. A másik megközelítés viszont olyan új molekulák kifejlesztése, amelyek hasonlóan hatnának a makrofágokra, de nem lennének toxikus hatásúak. Ebbe az irányba már jelentős előrelépést is tettünk."

 

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

New study shows certain blood pressure drugs could boost the efficacy of cancer immunotherapy

Tumour immune rejection triggered by activation of α2-adrenergic receptors

Irodalmi hivatkozás:

Jingjing Zhu et al, Tumour immune rejection triggered by activation of α2-adrenergic receptors, Nature (2023). DOI: 10.1038/s41586-023-06110-8

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.