hirdetés

Mikrorobotok a precíziós onkológiában

Kínai kutatók a szolid tumorokat felismerő, azokba behatoló, és tevékenységüket a tumorok belsejében kifejtő CAR-T sejteket hoztak létre.

hirdetés

Az Advanced Materials folyóirat február 17-én publikálta a Kínai Tudományos Akadémiához tartozó Shenzen Institute of Advanced Technology (SIAT) kutatócsoportjának közleményét, amelyben szolid tumorok CAR-T mikrorobotokkal történő kezeléséről számoltak be. (A csaknem 13 millió fő lakosú Sencsen (Shenzen) a Kína déli részén fekvő, Hongkonggal szomszédos Kuangtung tartomány székhelye, a fejlett technológiai kutatások és a külföldi befektetések egyik legnagyobb központja, többek között itt található a Huawei székhelye is.) A mostani cikkben közölt kutatás elméleti háttere, hogy bár a kiméra antigén receptor T-sejtek (CAR-T sejtek) nagyon jó eredményeket értek már el a hematológiai malignitások kezelésében, szolid tumorok terápiájában napjainkig csak nagyon szerény hatásossággal alkalmazhatók. Ennek oka, hogy az ilyen tumorok mikrokörnyezete erősen immunszuppresszív tulajdonságú, ráadásul valahogy a CAR-T sejteknek le kellene tudniuk küzdeni a fizikai akadályokat, azaz be kellene jutniuk a daganatok belsejébe, vagy kapcsolódniuk kellene azok felszínéhez. Ezért az ideálisnak tekinthető szolid tumorok elleni CAR-T terápiában olyan új „fegyverzetű” CAR-T sejtekre lenne szükség, amelyek a véráramban keringve megtalálják a daganato(ka)t, penetrálni képesek a tumorszövetet, túlélik a mostoha mikrokörnyezet jelentette megpróbáltatásokat, és hatásos immunológiai hatást fejtenek ki.

A Cai Lintao professzor vezetésével dolgozó kutatócsoport ezeket a feltételeket figyelembe véve látott munkához, és olyan CAR-T sejteket sikerült kifejleszteniük, amelyek a véráramban szabadon, autonóm módon keringve találják meg a tumorokat, felszínükön pedig immunomagnetikus tulajdonságokkal rendelkező, konjugált mikrogyöngyök találhatók, amelyek mágneses-akusztikus eljárással irányíthatók és aktiválhatók. Ezeket a különleges sejteket CAR-T-sejt alapú mikrorobotoknak (M-CAR-T) nevezték el a kutatók, hatásmechanizmusuk pedig egyedülálló: a véráramban keringve a mikrorobotok észlelik a szilárd daganatot, majd az immunmagnetikus tulajdonságú mikrogyöngyök segítségével hozzájuk tapadnak, és a továbbiakban nem is eresztik el. A mikrorobotok ezen felül kívülről akusztikus jelek segítségével irányíthatók, azaz kontrollált hanghullámokkal a tumor belsejébe vezethetők, így a mágneses rávezetéssel és akusztikus mozgatással aktív penetrációt követő szekvenciális aktiválás valósítható meg. Ez azt jelenti, hogy a CAR-T sejtek a tumor belsejében aktiválódnak, és itt fejtik ki immunológiai hatásukat.

Mesterséges tumormodellekben a technológia alkalmazása sikeresnek bizonyult, így a kutatók állati modellszervezetekben is kipróbálták fejlesztésüket. A tapasztalatok szerint a mikrorobotok a programozható immunomagnetikus tulajdonságuknak köszönhetően a peritumorális területen gyűltek össze, majd a kutatók által adott akusztikus jelek hatására mélyen a tumorszövetekbe hatoltak, ahol aktiválást követően megkezdték tevékenységüket. Az eredmények szerint ezzel a módszerrel a daganatok belsejében 6,6-szor több exogén CD8+ CAR-T sejt volt képes kifejteni terápiás tevékenységét, mint aktiválás nélkül.

Az „élő mikrorobot” technológiának köszönhetően egyszerre valósítható meg a szolid tumorok autonóm felismerése, a daganatok penetrációja és az T-sejtek in-situ immunoaktivációja, ami a jövőben kétségtelenül nagy lehetőségeket tartogat a precíziós onkológiai kezelések területén.

 

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

CAR T cell robots based on magnetic-acoustic actuation developed for precise antitumor immunotherapy

Xiaofan Tang et al, Magnetic‐acoustic Sequentially Actuated CAR T cell Microrobots for Precision Navigation and in‐situ Antitumour Immunoactivation, Advanced Materials (2023).

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.