hirdetés

Új modell a szteroid-indukálta glaukóma vizsgálatára

A szemspecifikus endoplazmás retikulumot érő stressz csökkentése megvédi a rágcsálókat a glükokortikoidok indukálta glaukóma kialakulásától. 

hirdetés

A gyulladásos betegségekben (például allergia, asztma, és autoimmun rendellenességek) szenvedő pácienseknek gyakran írnak fel glükokortikoidokat. Mellékhatásként ez a kezelés a betegek egy részénél másodlagos glaukóma kialakulásához vezet (amely az elsődleges, nyílt zugú glaukómára (POAG) hasonlít), és –az egyébként hatékony- szteroid terápia befejezését teszi szükségessé.

A Journal of Clinical Investigation-ben megjelent cikk szerint Val Sheffield és mtsai kidolgoztak rágcsálókra egy glükokortikoid által indukált glaukóma modellt. A helyileg, szembe adott 0,1%-os dexametazon az emberéhez hasonló klinikai jellemzőket produkál, úgymint jelentős nyomásnövekedés a szem belsejében (IOP), a retinai idegdúc sejtjeinek funkcionális és szerkezeti pusztulása, idegi degeneráció, és ECM (extracelluláris mátrix) módosulása a trabekuláris mátrix (TM) sejtjein belül.

Az emberi TM sejtek vizsgálata kimutatta, hogy dexametazon krónikus endoplazmás retikulum (ER) stresszt vált ki. Az ER stresszhez kapcsolódó transzkripciós faktorral (CHOP) nem rendelkező, vagy a nátrium 4-fenilbutarát hozzáadásával kezelt állatokban az intraokuláris nyomás nem növekedett dexametazon hatására.

Ezek az eredmények azt mutatják, hogy az endoplazmás retikulum- stressz hozzájárul a glükokortikoid által kiváltott glaukóma kialakulásához, és az ER stressz csökkentése hatásos kezelés lehet a megnövekedett IOP enyhítésére.

 

Forrás:

Gulab S. Zode, Arti B. Sharma, Xiaolei Lin, Charles C. Searby, Kevin Bugge, Gun Hee Kim, Abbot F. Clark, Val C. Sheffield. Ocular-specific ER stress reduction rescues glaucoma in murine glucocorticoid-induced glaucoma. J Clin Invest. doi:10.1172/JCI69774.

Dr. H. P.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.