hirdetés

A hiperlipidémiás betegekben a sztatinok csökkentik a glaukóma kockázatát

Hiperlipidémiás betegekben az 1 évig tartó sztatinkezelés 5%-kal, a 2 évig tartó 9%-kal csökkentette a nyílt zugú glaukóma (OAG, open-angle glaucoma) kifejlődését – ezt mutatta ki egy retrospektív longitudinális kohorszelemzés. 

hirdetés

A sztatinokat szedő személyekben kisebb volt a kockázata a gyanított glaukóma OAG-gá progrediálásának és az intraokuláris nyomás csökkentésére szolgáló szerekre való rászorulásnak is.

Dr. Joshua D. Stein, az Ann Arbor-i Michigani Egyetem szemészeti osztályának tanársegédje és munkatársai az októberi Ophthalmologyban publikálták eredményeiket. Mint dr. Stein elmondta, kutatásukat egy olyan korábbi vizsgálatuk ösztönözte, amelyben azt elemezték, hogy a metabolikus szindróma komponenseit mutató betegekben nagyobb-e az OAG kockázata. „Azt találtuk, hogy míg a diabéteszesekben és a magas vérnyomásosokban nagyobb volt az OAG rizikója, a hiperlipidémia esetében csökkent volt a kockázat. Arra gondoltunk, hogy ez talán a hiperlipidémiát csökkentő gyógyszereknek (elsősorban a sztatinoknak) tudható be, nem pedig magának a hiperlipidémiának” – magyarázta dr. Stein.

A kérdés megválaszolásához egy, az egész USA-ra kiterjedő irányított betegellátási hálózat minden olyan 60 év fölötti betegének adatait tanulmányozták, akiknek 2001 és 2009 között hiperlipidémiájuk volt. Az 524 109 hiperlipidémiás beteg ­­60,3%-ának írtak fel sztatint, 4%-uknak csak nem-sztatin koleszterincsökkentőt, és 35,7%-uk semmilyen koleszterincsökkentőt nem kapott. A betegek 4,3%-ban (n=10 266) állították fel legalább egyszer az OAG diagnózisát.

A demográfiai-szociális tényezőkre és a komorbiditásokra való korrekció után azt mutatták ki, hogy a sztatinszedés minden hónapjával 0,3%-kal csökkent az OAG kialakulásának veszélye (p=0,0056). Azokban a betegekben, akik a megelőző 2 év során 1 évig sztatint szedtek, 4%-kal kisebb volt az OAG kockázata azokhoz képest, akik nem részesültek e 2 év alatt sztatinkezelésben. Ha a betegek 2 évig folyamatosan kaptak sztatint, az OAG kockázata 8%-kal volt kisebb, mint a sztatint nem szedőkben. A nem-sztatin koleszterincsökkentők és az OAG között nem találtak szignifikáns kapcsolatot.

Ha kizárták azokat a betegeket, akikben a vizsgálatba vonásukat követő első 2 évben OAG-ot állapítottak meg, akkor abból a 49 628 betegből, akikben felmerült az OAG gyanúja, 6934-ben (14%) alakult ki OAG. A zavaró tényezőkre való korrigálás után azt mutatták ki, hogy a sztatinszedés minden hónapjával 0,4%-kal csökkent annak a kockázata, hogy a gyanított glaukómából OAG alakul ki (p=0,0062).

Ez a veszély 5%-kal kisebb volt azokban, akik a megelőző 2 év során 1 évig sztatint szedtek, és 9%-kal volt kisebb, ha a 2 év alatt folyamatosan kapták a sztatint, azokhoz viszonyítva, akik nem részesültek sztatinkezelésben. A nem-sztatin koleszterincsökkentőknek nem volt kapcsolata a gyanított glaukómából OAG-gá fejlődéssel sem.

Az előzőekből következően a fentiekhez hasonló arányban csökkentette a sztatinkezelés azoknak a számát is, akiknek intraokuláris nyomást csökkentő szerre volt szükségük (havonta 0,4%-kal, 1 éves sztatinkezelés esetén 5%-kal, 2 éves esetén 10%-kal). E tekintetben azonban a nem-sztatin koleszterincsökkentőknek még kifejezettebb volt a hatása. Minden egyes hónapi szedésük 0,6%-kal csökkentette annak valószínűségét, hogy glaukóma-gyógyszert kelljen felírni (p=0,0017), és ha a megelőző 2 év során 1 évig kapták, 7%-kal, ha a teljes 2 éven át, 14%-kal kevesebb személy szorult intraokuláris nyomást csökkentő gyógyszerre. Feltételezik, hogy a nem-sztatin koleszterincsökkentők fenti hatása a koleszterin szintjének csökkentésével függ össze, amint részben a sztatinoké is.

„Bár a glaukómának számos hatásos kezelési lehetősége létezik … egy olcsó és viszonylag kevés mellékhatással rendelkező új lehetőség rendkívül hasznos lehet. Emellett azt is figyelembe kell venni, hogy a helyileg alkalmazott glaukóma-gyógyszerek alkalmazása sok betegnek nehézséggel jár – egy orális alternatíva számtalan ember számára a vakság helyett a látást jelentheti” – ecsetelte az eredmények jelentőségét dr. Stein.

Forrás: Medscape

Dr. W. J.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.