hirdetés

Van egy kérdésem - Adhatók-e vény nélkül kapható gyógyszerek csecsemők megfázásos betegségeiben?

Kérdés:

Miért nem ajánlják a vény nélkül kapható köhögéscsillapító és náthaellenes készítmények adását csecsemők számára?

Válasz:

A köhögés csillapítására és a megfázás kezelésére alkalmas vény nélkül kapható gyógyszereket sok szülő és egészségügyi szakember biztonságosnak tartja, noha számos készítmény komoly mellékhatások veszélyét rejti magában. Az ilyen gyógyszerek nagy része vérbőséget csökkentő, hisztaminellenes vagy köhögéscsillapító összetevőket tartalmaz, egyenként vagy valamilyen kombinációban. A dekongesztívumok (pl. pszeudoefedrin-hidroklorid, efedrin) a központi idegrendszer túlzott izgalma révén remegést, izgatottságot, verejtékezést, hányást és tachycardiát idézhetnek elő gyermekkorban. Az antihisztaminok (pl. difenhidramin-hidroklorid, klórfeniramin-maleát, brómfeniramin-maleát) szedatív hatást fejtenek ki, amit a szülő tévesen a tünetek enyhülésének vélhet. E gyógyszercsoport a túlstimulálás veszélyét is magában rejti, mely elsősorban a kisgyermekeket veszélyezteti. A köhögéscsillapítók (pl. dextrometorfán-hidrobromid) adása felfokozott izgalmi állapottal és az izomtónus fokozódásával járhat.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.