hirdetés

Vastagbélrák szűrése széklet immunkémiai próbával

Egy új meta-analízis szerint a székletből évenként végzett immunkémiai próbával sikeresen lehet kiszűrni az átlagos kockázattal rendelkező, tünetmentes felnőttek kolorektális rákját, illetve kifejlett adenomatosus polypjait.

hirdetés

A US Preventive Services Task Force az 50 és 75 éves kor közötti felnőttek vastagbélrák-szűrésére számos lehetőséget javasol, ezek közé tartozik többek között a széklet okkult vér vizsgálata, a széklet FIT vizsgálata, a szigmoidoszkópia,és a kolonoszkópia, és egyik módszert sem helyezik a másik elé, mindegyiket megfelelőnek tartja. A vastag- és végbélrák (CRC) szűrésének „gold standardja” eddig a kolonoszkópia volt, de az Amerikai Egyesült Államokban is csak az arra alkalmas lakosok mintegy 60-65%-a vesz részt ilyen vizsgálaton. Más országokban – különösen ott, ahol az egészségügyre kevesebb pénz jut – az évenkénti, vagy a két évenkénti széklet okkult vér vizsgálatát, vagy az alsó endoszkópiát végzik.

Dr. Thomas Imperiale (Indiana University School of Medicine,Indianapolis) és munkatársai az Annals of Internal Medicine online kiadásában megjelent meta-analízisük során 31 olyan tanulmányt néztek át, melyekben CRC szűrés céljából végeztek széklet-immonokémiai vizsgálatot (FIT, fetal immunochemocal test ). 14 cikkben (58%) az OC-Sensort használták, más közleményekben az OC-FIT-Check, az OC-Light , az OC-Hemodia és a FOB Gold (A FOB Gold a Sentinel Diagnostic, a többi az Eiken Chemical terméke) szerepelt. A FIT vizsgálatokban egy meghatározott küszöbérték fölött lehet csak pozitívnak nevezni az eredményt. Amennyiben a 10 µg/g értéket tekintették küszöbnek, a szenzitivitás 0,91 volt (95%CI 0,84-0,95), és 0,10 (95%CI 0,06-0,19) volt annak a valószínűsége, hogy nincs a betegben CRC (negatív valószínűség). Ha a küszöbértéket 20 µg/g fölé helyezték, akkor 0,95-re (CI 0,94-0,96) csökkent a specificitás, és a pozitív valószínűségi arány 15,49-nak (CI 9,82-22,39) adódott. A kutatók ezek után mérték a FIT vizsgálat teljesítményét a kifejlett adenomák tekintetében a szűrés céljából kolonoszkópián átesett átlagos kockázatú betegeknél. Itt a FIT vizsgálat már jóval kevésbé volt szenzitív: 10 µg/g küszöbnél a szenzitivitás 0,40 volt (CI 0,33-0,47), a negatív valószínűségi arány 0,67-nak adódott (CI 0,570,78), míg 20 µg/g küszöbnél a specificitás 0,95 volt (CI 0,94-0,96) és a pozitív valószínűségi arány 5,86-nak (CI 3,778,97) felelt meg.

A tanulmány szerzői szerint a bizonyítékok igazolják, hogy átlagos kockázatú személyek szűrésére az évenként végzett kolonoszkópia helyett az évenkénti, egyszerűen kivitelezhető FIT próba  is biztonságosan használható, de szükség lenne CRC-s és adenomás betegeknél a különböző FIT-ek fej-fej melletti összehasonlító vizsgálatára, mégpedig különböző küszöbértékek figyelembe vételével.

A tanulmányhoz írt szerkesztőségi közleményében Dr. James Allison (University of California, San Francisco) bizonyítottnak látja a FIT szerepét a kolorektális rákok szűrésében, és kifejtette, hogy sok háziorvos és sok beteg sem tájékozott arról, hogy a FIT hasonló eredményekkel jár, mint a kolonoszkópia, ha rendszeresen, programszerűen végzik. A kolonoszkópia jó módszer a CRC szűrésére, de a résztvevők arányát növelni kell – különösen a nem biztosított, vagy „alul-biztosított” személyek körében. A kolonoszkópia azonban ma már nem az egyetlen biztos vizsgáló módszer, nem a kolorektális szűrés kizárólagos „gold-standarja”. Az amerikai FDA mintegy 120 FIT-próba  forgalomba hozatalát engedélyezte, de ezek közül sokkal (pl. különösképpen Kínában gyártottakkal) még nincs tapasztalat, ezért dr. Allison felhívja az orvoskollégák figyelmét, hogy a betegeik részére a US Preventive Services Task Force 2017-es guideline-ja által megadott FIT-eket rendeljék. Pozitívitás illetve abnormális eredmény esetén kolonoszkópiát kell végezni.

 

Forrás:

1. Medscape Medical News > Oncology News

2. Annals of Internal Medicine

3. Annals of Internal Medicine

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.