hirdetés

Székletvér kimutatás rákszűrésként

Finn kutatók szerint a kolorektális rák szűrése az okkult székletvér kimutatásával hatásosabb férfiakban, mint nőkben, és különösen a férfiak bal oldali tumorai esetén eredményes.

hirdetés

A kolorektális rák (CRC) a harmadik leggyakoribb rosszindulatú daganat, évente legalább 1,4 millió új esetet és 0,7 millió halálozást regisztrálnak világszerte. A székletben megjelenő okkult vérzés vizsgálata (FOBT, faecal occult blood test) a CRC-szűrés egyik könnyen kivitelezhető módszere, de hatékonysága erősen korlátozott. Például a finn FOBT szűrési program keretében 2004-2011 között végzett vizsgálatok 2015-ös elemzése – számos randomizált vizsgálat eredményeivel ellentétben – nem mutatott különbséget a szűrt és nem szűrt csoport mortalitása között. Most Dr. Laura Koskenvuo hasi sebész (Helsinki University Hospital) vezetésével újra átvizsgálták az adatokat, és úgy találták, hogy a 2 évenkénti FOBT vizsgálat férfiakban több tekintetben is eredményes, nőkben viszont nem. Bár Koskenvuo doktornő szerint „gyakorlatilag nincs olyan rákszűrési program, mely befolyásolná a halálozást”, vizsgálatukkal, melynek eredményei a British Journal of Surgery-ben jelentek meg online, azt szerették volna megtudni, hogy a szűrésben résztvevők elkerülhetik-e az intenzívebb kezeléseket.

A finn FOBT programban a 60-69 éves célcsoport 41%-a vett részt. A szűrés azt eredményezte, hogy – más vizsgálatokhoz hasonlóan - a CRC-hez köthető halálozás férfiakban csökkent, nőkben viszont szaporodott. A Finnish Cancer Registry-ből 321.311 személy adatait gyűjtötték ki, a szűrt csoportban 743, a kontroll csoportban 617 CRC-s megbetegedés fordult elő. A szűrt csoport betegeinél többször sikerült a tumor radikális eltávolítása, kevesebb volt a sürgősségi műtét és kevesebben igényeltek kemoterápiát. A kontroll csoportban 50%-kal több volt a sürgősségi műtét, 40%-kal több volt az inkomplett műtét, és 20%-kal több kemoterápiára volt szükség.

A CRC ritkább volt a nőkben, mint a férfiakban (0,34% vs 0,50%, RR: 0,82). A nők megbetegedése ritkábban volt tünetmentes, mint a férfiaké (16,7% vs 22,0%, RR: 0,76). Nőkben jelentősen több volt a jobb oldali tumor, mint férfiakban (32,0% vs 21,3%, RR: 1,51). A szűrt betegeknél alacsonyabb volt a T kategória (RR: 1,25), az N kategória (RR: 1,14) és az M kategória (RR: 1,33) a nem szűrt (kontroll), de rákban megbetegedettekhez képest.

A férfiak bal oldali daganatai esetén a szűrt betegek csoportjában alacsonyabb N kategória (RR: 1,23) és alacsonyabb M kategória (RR: 1,57) volt megfigyelhető, mint a kontroll csoportban. Ugyancsak a férfiak bal oldali tumorai esetén a kontroll csoportban több volt a sikertelen radikalitású műtét a szűrt betegekhez képest (26,2% vs 15,7%, RR: 1,67), és jóval gyakrabban volt szükség adjuváns kemoterápiára is (61,6% vs 48,2%, RR: 1,28). A CRC túlélése a férfiak kontroll csoportjában rosszabb volt, mint a szűrt férfiak körében (HR: 1,31), de ilyen különbséget nem lehetett a nők kontroll csoportja és szűrt csoportja között kimutatni (HR: 1,07). A férfiak 5 éves teljes túlélése (OS) a szűrt csoportban 68,8%, a kontroll csoportban 61,5% volt, míg a nőknél ez 70,7%-nak és 71,5%-nak adódott. A bal oldali CRC tumoros férfiak túlélése a szűrt csoportban jobb volt, mint a kontroll csoportban (HR: 1,37). A szűrés javára írható túlélési előny viszont a férfiak jobb oldali CRC daganatainál nem volt megfigyelhető (HR: 1,19). Az oldaliság nőbetegek esetében nem befolyásolta a túlélést.

A Finnish Cancer Registry igazgatónője, a tanulmány társszerzője, Dr. Nea Malila szerint a vizsgálat legfőbb ereje a vizsgált minta igen nagy mérete.  „Óriási népességet randomizáltunk, következésképpen a szűrés előnyeit objektíven tudtuk értékelni. Hasonló méretű vizsgálatot sehol nem végeztek ” „Szándékunkban áll a jövőben megvizsgálni, hogy más szűrési módszerekkel sikerül-e a CRC-ben szenvedő nők eredményein, valamint a jobb oldali CRC-k korai diagnózisán javítani.” 

 

Forrás: 

1. Medscape Medical News > Oncology News

2. BJS 

3. BMJ

 

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.