hirdetés

A kolorektális daganatok szűrése az USÁ-ban

Az USÁ-ban a fiatalkori kolorektális rákgyakoriság növekedése okán azt javasolják, hogy a szűrés ne csak a fokozott kockázatú személyeknél, hanem mindenkinél kezdődjön 45 éves korban.

hirdetés

Az Amerikai Ráktársaság (ACS, American Cancer Society) 22 népegészségügyi- és betegsegítő szervezettel karöltve levélben kérte az US Preventive Services Task Force (USPSTF) szervezetet, hogy ne csak 2021-ben, hanem mihamarabb gondolja át a 2016-os irányelveket, melyek 50 éves kortól javasolják a kolorektális szűrések kezdetét és 75 éves korig tartják szükségesnek annak folytatását. Ebben a guideline-ban a tünetmentes személyeknél az 50 éves, a magas kockázatú betegekben viszont ennél fiatalabb korban és sűrűbben javasolják a vastagbélszűrést. Dr. Robert Smith (az ACS rákszűrési elnökhelyettese) már 2018 májusában elmondta a Medscape Medical News-nak, hogy a korábbi kezdést a fiatalabb népesség körében észlelt daganatok növekvő száma indokolja.

Világszerte évente kb. 1,4 millió új kolorektális rákot diagnosztizálnak, ilyen módon ez a harmadik (nőknél a második ) leggyakoribb daganat. A kolorektális rákok kétharmadát a fejlett, illetve (az egy főre eső jövedelmet számítva) a legmódosabb országokban diagnosztizálják. Az Egyesült Államokban a kolorektális rák (CRC) felnőttek negyedik leggyakoribb daganata, 2018-ban 140.000 új CRC esettel és mintegy 50.000, a betegség miatti halálozással számolnak. Az USA-ban a CRC gyakorisága etnikai különbségeket mutat: leggyakrabban az afro-amerikaiak, a bennszülött indiánok és az alaszkai bennszülöttek között fordul elő. (2012-ben az összes felnőtt személyt tekintve Dél-Korea (45,0/100,000 lakos), majd Szlovákia (42,7/100,000) után Magyarország (42,3/100,000) következett a CRC-k gyakoriságában. Férfiaknál a második helyen (58,9/100,000 férfi), nőknél a 7. helyen (30,5/100,00 nő) áll Magyarország)(GLOBOCAN, Ferlay).

Chris Hansen, Cancer Action Network elnöke elmondta, hogy a Ráktársaság és a civil szervezetek koalícióját azok az új adatok indokolják, amelyek 2016-ban még nem álltak rendelkezésre, az USPSTF, az USPSTF javaslatai pedig törvényi kötelezettséggel járnak. „A továbbiakban is javasoljuk, hogy ha egy bármilyen nem-kolonoszkópiás vizsgálat pozitívnak bizonyul, akkor a szűrési folyamat csak akkor érjen véget, ha a kolonoszkópia is megtörténik”.

Dr. Kenny Lin (családorvos, Georgetown University Medical Center in Washington DC) szerint az új gyakorisági adatokat is figyelembe véve a szűrés kezdetének 50-ről 45 évre való leszállításával két kolorektális halál előzhető meg 800 további kolonoszkópia elvégzése árán. Bármilyen módszerrel történő szűrés növeli az elvégzendő kolonoszkópiák, és ezzel a komplikációik számát is. Holland kutatók 15 év 1074 tanulmányából 21-et találtak alkalmasnak a kolonoszkópia komplikációinak kiértékelésére. Meta-analízisük szerint a kolonoszkópiás vizsgálat során a perforáció, a vérzés és a mortalitás 0,5/1000 (95%CI 0,4-0,7), 2,6/1000 (95%CI 1,7-3,7) és 2,9/100.000 (95%CI 1,1-5,5) arányban várható, ami azt jelenti, hogy 2000 vizsgálatból 1-ben vérzést, 2000 vizsgálatból 1 betegnél perforációt, 33.000 vizsgálatból 1 esetben halált észleltek (Reumkerns). „Igaz, hogy a komplikációk ritkák, de milliók szűrésével számolva már jelentősen megnőhetnek” – figyelmeztetett Dr. Lin.

A 20 év alatt sok-sok buktatót megélt vastagbél-végbél „népegészségügyi” (tehát a tünet és panaszmentes személyek) szűrése – két úniós program (EFOP, VEKOP) biztosította 6,57 milliárd Ft értékű finanszírozásával - előbb-utóbb megindul hazánkban is. A szűrést az 50-70 éves korosztályra terjesztenék ki, azaz nagyjából 2,4 millió személyt érintene. Az ideálisnak tekintett 70%-os részvételi arány becslések szerint a betegek 7%-ának kiszűrését tenné lehetővé. Hazánkban hozzávetőlegesen évente 65.000 ember hal bele a keringési rendszer betegségeibe, 33,000 ember veszti életét különböző daganatokban, közülük 11.000 beteg tüdőrákban, 2200 beteg emlőrákban hal meg, de évente kb. 5000 beteg (férfi és nő együtt) hal meg vastag- és végbéldaganatban is, ami a szűréssel jelentősen (pár éven belül legalább 10%-kal) csökkenthető lenne. Hazánk a kolorektális daganatok okozta halálozás 3 éven belüli 10 %-os csökkentését ígérte az EU-nak a finanszírozás "ellentételezéseként", valamint azt, hogy 2018.november 30-áig 75.000 ember szűrését elvégzi. A székletvér vizsgálat pozitivitása esetén a beteget kolonoszkópiára kell utalni, és ezt a vizsgálatot az arra alkalmas 45 központ valamelyikében 2 héten belül el kell végezni.

 

Forrás:

1. Medscape Medical News > Oncology News

2. CA: A Cancer Journal for Clinicians

3. International Agency for Research on Cancer

4. The American Journal of Gastroenterology 

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.