Vércukoringadozás és COVID-betegség
Cukorbetegekben a vércukor túlzott ingadozása esetén a COVID fertőzés súlyosabb kimenetelére számíthatunk.
Egy új kínai vizsgálat szerint a 70 -160 mg/dl (3,88 mmol/l – 8,88 mmol/l) tartományon kívülre eső vércukorértékek, valamint a nagy glikémiás változatosság a cukorbetegséggel szövődött COVID-19 súlyos kimenetelét jelzik. Az adatok egy COVID-19-es betegek részére Wuhanban épített kórházban fekvő diabeteses betegek retrospektív vizsgálatából, illetve az intermittálóan szkennelt folyamatos glukóz-monitorozásból (isCGM, continuous glucose monitoring, FreeStyle Libre, Abbott Diabetes Care) származtak.
Dr. Yun Shen és munkatársai (Shanghai Clinical Center for Diabetes) a Diabetes Care-ben 2021 februárjában megjelent tanulmányukban azt közölték, hogy a diabeteses, COVID-os betegeknél emelkedik a fertőzés rosszabb kimenetelésnek kockázata, ha a vércukorszintjük 3,88 mmol/l-nél alacsonyabb, vagy 8,88 mmol/l-nél magasabb értékeket mutat. Ha sikerül a glikémiás kontrollt ezen értékek között tartani, akkor javulhat a betegek prognózisa. Az eredmények felhívják a figyelmet arra, hogy az HbA1c nem tükrözi a glikémiás változásokat, és tévesen normál értéket mutathat olyanokban is, akik gyakran hiper-, vagy hipoglikémiásak. A HbA1c jelezte átlagos vércukorszint nem informál kellően a hipo-, vagy hiperglikémiáról, a glikémiás változásokról, míg a vércukorszint folyamatos monitorozása (CGM) révén erről is pontos információt kaphatunk.
Számos vizsgálatban igazolták már, hogy összefüggés van a hiperglikémia és a COVID-19 rosszabb kimenetele között, de ez a vizsgálat az első, amiben a kockázatot befolyásoló alsó- és fölső vércukorértékeket is meghatározták. Különös jelentőségű a CGM használata a pandémiában, mert csökkenthető a személyzet expozíciója.
A vizsgálatban 35 diabeteses beteg szerepelt, akik a COVID-os betegek ellátására Wuhanban újonnan épült 1500 ágyas kórházban feküdtek. A betegeket átlag 10,2 napos bennfekvésük alatt végig isCGM-el monitorozták. A 35 betegből 15-nél volt szükség gépi lélegeztetésre, intenzív ellátásra, vagy került kritikus állapotba, de egyikük sem halt meg. A súlyos állapotba került betegeknek százalékosan hosszabb ideig volt 140mg/dl és 200mg/dl között (7,77 mmol/l – 11,11 mmol/l) a vércukor szintjük, mint a kevésbé súlyos állapotúaknak. A tartósan 160 mg/dl fölötti (8,88mmol/l) glukózszint mellett a betegek állapota 52,1%-ban vált súlyossá (gépi lélegeztetés, intenzív ellátás, vagy kritikus állapot), míg az alacsonyabb vércukorérték mellett csak 29,8%-ban (P<0,01). A 70 mg/dl alatti (3,88 mmol/l) vércukorszint is jelentősen hosszabb ideig állt fenn a súlyos helyzetbe kerülőknél a többiekhez képest (4,43% vs 0,54%, P<0,01).
Természetesen nem csak a vércukorszint befolyásolta a SARS-CoV-2 fertőzés súlyosságát, de a vércukorszint igen meghatározó volt. A 160-200 mg/dl (8,88 - 11,11 mmol/l), illetve a 70 mg/dl (3,88 mmol/l) alatti vércukorértékek számos tényező (életkor, nem, BMI, felvételi tünetek, vérnyomás, glukocortikoid használat) figyelembe vételével elvégzett korrekció után is jelentős mértékben növelték a COVID fertőzés súlyosságának kockázatát. Az odds arány 160 mg/dl (8,88 mmol/l) fölött 1,06, 200 mg/dl (11,11 mmol/l) fölött 1,14, és 70 mg/dl (3,88 mmol/l) alatt 6,56 volt. A hosszú ideig túl magas vagy túl alacsony vércukorszintet mutató betegek nagyobb valószínűséggel feküdnek hosszan, 30 napnál hosszabb ideig a kórházban.
Az isCGM-mel mért vércukor-érték átlaga a rossz kimenetelű COVID-esetekben mindig magasabb volt (174 mg/dl vs 144 mg/dl (9,66 mmol/l – 8,00 mmol/l)(P<0,01). Ugyanakkor a vércukormérések értékei és a fertőzés rossz következményei közötti összesített lineáris összefüggés nem volt statisztikailag szignifikáns (többszörös egyeztetés utáni odds arány: 2,0).
Az összefüggés mechanizmusa a szerzők szerint a neutrofilek működészavara, a csökkent T-sejtes immunválasz, az abnormális humorális immunitás lehet. A diabetes és a COVID-19 kombinációja egy toxikus miliőt hoz létre, aminek következménye a jóval súlyosabb fertőzés és a halál, és ezek a túl magas és túl alacsony vércukor értékek növelik a fertőzés rossz kimenetelének kockázatát.
Források: