hirdetés

Az e-orvos. Aki nélkül nincs sem e-beteg, sem digitális (e-)egészségügy

Hiába a jól képzett e-beteg, az általa használt valid okos egészségügyi esz­köz, ha nem tud kihez fordulni a kapott adatokkal. Az e-orvos az, aki ezeket az adatokat elfogadja, és ezt a kezelésben használja is. A közlemény azt is bemutatja, hogyan támogatja az e-beteget és az e-orvost a németorszá­gi, finanszírozott egészségügyi applikációkat ajánló Diga rendszer, vagy az Egyesült Királyságban működő Orcha, illetve egy hazai innováció, az e-Beteg Bár.

hirdetés

MIT JELENT AZ, HOGY E-BETEG?

 

Az e-beteg valid (engedélyezett, tudomá­nyosan igazolt hasznú) egészségügyi digi­tális eszközöket és applikációkat használó, az egészségügyi információkra megfelelő weboldalakon kereső ember (vagyis, aki felismeri az egészségügyi álhíreket is). Nem feltétlenül kell, hogy beteg legyen, mert e-beteg az is, aki az egészségének megőrzése érdekében tesz így, vagy be­teg hozzátartozójának segíti ilyen hozzá­állással a gyógyulását. Az e-beteg tehát a felsoroltakat használja az egészséggel, gyógyulással kapcsolatos információk (pl. élettani adatok), tanácsok, támogatások megszerzésére.

A képzett (!) e-beteg az ellátórend­szernek is előnyös, mert önállóan is ké­pes arra, hogy alapdöntéseket hozzon meg a saját egészsége vagy gyógyulása kapcsán. Ezzel csökkenti az orvos-beteg találkozások számát. Ráadásul, az e-beteg az egészségügyi okoseszközökből nyert adatokkal nemcsak nyomon követi a ke­zelés hatékonyságát, de ezzel egyben se­gíti orvosát is a döntésekben. Az e-beteg magatartás nem helyettesítheti az orvost, hanem támogatja. Ehhez azonban először befektetés szükséges, mert fel kell készí­teni a helyes e-beteg-létre. És ezt részben az e-orvos végzi el (ebben segít az e-Beteg Bár is).

 

MIÉRT KELLENE A BETEGEKNEK E-BETEGGÉ VÁLNIUK?

 

Egyre tovább élünk, így egyre több a be­teg, illetve az egészségének megőrzése miatt tudatosan cselekvő ember (úgy tapasztalom, még nálunk is). Egyre keve­sebb az orvos, sőt egyre specializálódik az egészségügy annyira, hogy nem vár­ható el a mindent kezelő orvos. Ezért kell a betegnek magának is döntéseket hoznia, illetve időben látni annak a következmé­nyeit, ha nem hoz döntést (nem változ­tat életmódján, nem szedi jól a javasolt gyógyszert...) vagy rossz döntést hoz. Az e-egészségügy ehhez ad megfelelő fe­lületet és információt (pl. egyértelműen mutatja a valid [!] okosóra a magas pulzust vagy ritmuszavart, vagy az adherenciát tá­mogató applikáció a be nem vett gyógy­szerek arányát).

Miért van az, hogy a betegek tudnak saját igényeiknek megfelelő okostelefont venni egyedül, de nem tudnak az egész­ségükkel kapcsolatos alapproblémák­ban tudományos megalapozottsággal maguk dönteni? Az e-beteg – megfelelő egészségügyi okoseszközökből nyert – adatokból és megfelelő helyről szer­zett információkból hoz maga helyes (!) alapdöntéseket az egészségét illetően. Illetve, ha az adatok alapján változtat valamit, akkor állandó önellenőrzést is végez – szintén az okoseszközzel. De! Komolyabb problémák, döntések ese­tén már szakemberre is szükség van! Amit szintén így támogat az e-beteg és ezzel aktívan részt vesz a kezelését érintő döntésekben.

 

KI AZ AZ E-ORVOS?

 

Az e-orvos olyan orvos, aki az e-beteg digi­tális eszközei, applikációi által kapott ada­tokat is használja a gyógyításban. Ez még nem elég, mert segíteni is kell az e-beteget a szakmailag megfelelő ezen eszközök és appok kiválasztásában, és meg is kell ta­nítani azok helyes használatára. Gyakori a nálam megforduló betegek között, hogy az egyébként jól működő okosóra rosszul van a karján, épp a szenzor nem érintkezik a bőréhez. Arról nem is beszélve, hogy nem tudja jól kihasználni a tudását, csak például a lépésszámot ellenőrzi vele.

Az e-orvos ezen túl meg is mutat­ja, melyek a saját szakterületén valóban szakmailag hiteles weboldalak, amiket az e-beteg használni tud az egészsége, gyógyulása érdekében. Persze, az e-orvos az elektronikus orvosi adatok és az online kommunikáció segítségével távkonzultá­ciót is végez. Vagyis nem az az e-orvos, aki csak az online kommunikáció eszközeit (pl. e-mailt, telefont, videóhívást, webportált) használja a kezelésben.

Hiába az akarat és az odaadó e-beteg magatartás, ha ezt nem segíti szakem­ber (az e-orvos), akkor a polgár csak egy úgynevezett Qser (Quantified Self User) marad, aki autodidakta elemzője a valami­lyen okos egészségügyi eszközből kinyert élettani adatainak. Ő csak dr. ChatGPT-t vagy Google doktort fogja tanácsul hívni, és ezek bizonytalan eredetű tanácsai alap­ján fogja elemezni a kapott eredményeit. És nem is sejti, hogy az sem biztos, hogy a használt applikáció vagy okoseszköz mi­nimum jól mér-e egyáltalán. E-orvos nélkül nem lesz e-beteg sem!

 

MIT JELENT A MOBILE-HEALTH?

 

Az e-beteg és orvosa a mobile-Health-t használja az e-egészségügyben. A mo­bile-Health (mHealth) az egészségügyi és a mobiltechnológia összekapcsolása. Az mHealth megoldásokba az egészségügyi okoseszközök és applikációk tartoznak. Az egészségügyi okoseszközök lehetnek önálló készülékek, de az általuk szolgálta­tott adatok például okostelefonra (mobil­technológiára) kerülnek. A telefon ekkor egy nagyobb megjelenítő, adatokat táro­ló (memória) felületként szolgál, amiről az okoseszköz által adott egészségügy adato­kat kényelmesen leolvasni és továbbítani (megosztani) lehet (például az e-orvos­sal). Az okosóra is működhet egészség­ügyi okoseszközként, de a kinyert adatok innen is telefonra kerülhetnek. Az egész­ségügyi okoseszközök alapvető élettani funkciók valid monitorozására már alkal­masak (pl. vércukor, testsúly, EKG, pulzus, véroxigénszint).

Az egészségügyi appok tartalmaz­hatnak megfelelő egészségügyi informá­ciókat, oktatást, időbeni emlékeztetőket gyógyszerek bevételére, valamint segít­hetik az egészségügyi adatok biztonságos tárolását és megosztását (pl. iHealth alkal­mazás, Samsung Health app).

 

HOL VAN AZ E-BETEG HOZZÁÁLLÁS BUKTATÓJA?

 

Az App Store, Google Play áruházakból százezernyi egészségügyi applikáció tölt­hető le (ingyen vagy pénzért). Ezt senki sem szabályozza: bárki feltöltheti oda az általa kitalált alkalmazást. Azaz, a legtöbb egészségügyi applikáció tudományosan nem tesztelt, szakmailag nem átnézett megoldásokat, tartalmakat, sőt akár az orvosi tanácsokkal ellentétes következte­téseket tartalmazhat.

Hasonló a probléma az okoseszközökkel kapcsolatban. A gyógyszerfelügyeleti ha­tóságok csak az orvostechnikai eszközöket validálják, amelyek a mért eredményeket felhasználva maguk vonnak le következte­tést és akár avatkoznak be (pl. pacemaker). Amelyek nem adnak orvosi tanácsot, ame­lyek csak adatokat gyűjtenek és amelyek segítségével a felhasználó (és orvosa) az állapot monitorozására képes, és amikből a felhasználó von maga le saját magának következtetéseket, azokat nem. Ezért egész­ségügyi okoseszközök sokasága marad bár­milyen orvosszakmai ellenőrzés nélkül.

Ennek ellenére sok – leginkább mobil­technológiában – érintett okos egészség­ügyi eszközt is gyártó folyamodik az esz­közének hatósági engedélyezésére, vagy publikál validációs vizsgálatot az eszközé­vel. De a többség nem!

Hiába tehát az akarat és elszántság arra, hogy valaki e-betegként viselkedjen (akár az egészségének megőrzése kapcsán), ha az okoseszköze nem biztos, hogy valid ada­tokat szolgáltat számára. Vagyis például nem mér pontosan.

 

MILYEN MEGOLDÁSOKAT ADHAT AZ E-ORVOS E-BETEGÉNEK?

 


Véleményem szerint validnak nevezhetjük azokat az egészségügyi okoseszközöket, ami­ket a gyártó – saját tudományos igényessége miatt (hiszen nem kötelező) – ellenőriztet egy gyógyszerfelügyeleti hatásággal, és amire persze a hatóság igent mond (engedélyez, persze nem azt mondja ki rá, hogy orvostech­nikai eszköz!). Azt gondolom, megbízható­nak (validnak) fogadhatók el azok is, melyek működését publikált klinikai vizsgálatokkal igazolják, vagy használnak mint megbízha­tóan adatot szolgáltató okoseszközt. Például súlyt mérnek az okosmérleggel prospektív vizsgálatban.1,2 Ezeket az eszközöket mutatja be – célkitűzése szerint – az e-betegek, e-or­vosok számára az egyedülálló hazai e-Beteg Bár (www.ebetegbar.hu). A megoldás az e-orvos és e-beteg attitűd megtanulását is segíti. Ezenfelül valid applikációkat is ajánl az e-betegek számára (1. ábra).

Hasonlóan, de az appok terén tovább is lépett az a németországi állami megoldás, ami egészségbiztosítók által finanszírozott applikációkat kínál betegeknek. A Diga (Digitale Gesundheitsanwendungen, azaz digitális egészségügyi alkalmazások) úgy működik, hogy az orvos – ismerve, milyen valid appok érhetők el a Diga rendszerben – felírja azt betegének receptre, amit az egészségbiztosító fizet ki azzal, hogy egy kódot kap a beteg, és ezzel a kóddal a Diga rendszeren belül le tudja tölteni az appot (https://www.diga-verzeichnis.de/). A Diga weboldalán a javasolt appok használatáról részletes leírás is letölthető, és számos se­gítség arra, hogy azt az e-beteg jól tudja használni egészsége érdekében (2. ábra).

Az Egyesült Királyságban és Új-Zé­landon is létezik szakmai szervezet által gondozott „appkönyvtár”, amely segíti az orvost a valid egészségügyi app kiválasz­tásában. Ez az Orcha, ami egy nemzetközi független egészségügyi alkalmazásokat ér­tékelő szervezet (https://appfinder.orcha. co.uk/), és a brit NIH (National Institute of Health) számára biztosítja ezt a szolgálta­tást (3. ábra). Új-Zélandon az egészségügyi minisztérium és a Healthify együttműkö­désével lehet az orvosnak valid appokat találni egy betegségre (https://healthify. nz/apps/a/app-library/).

 

Levelezési cím:

This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

 

A szerző munkahelye:

Dr. Speer Gábor: PhD, endokrinológus szakorvos, Interlab Praxis Közösség és Plus Medical Orvosi Köz­pont – endokrinológiai rendelések

 

Irodalom:

1. Frija-Masson J, Mullaert J, Vidal-Petiot E, et al. Accuracy of Smart Scales on Weight and Body Composition: Observational Study. JMIR Mhealth Uhealth 2021;9:e22487

2. Benson L, Zhang F, Espel-Huynh H, et al. Weight variability during self-monitored weight loss predicts future weight loss outcome. Int J Obes (Lond) 2020;44:1360–1367

 

Dr. Speer Gábor: PhD, endokrinológus szakorvos, Interlab Praxis Közösség és Plus Medical Orvosi Köz­pont – endokrinológiai rendelések
a szerző cikkei

hirdetés

cimkék

Kapcsolódó fájlok

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.