A hypertoniás krízis klinikuma és kezelése

Főbb tézisek:

  1. A nagymértékben megemelkedett vérnyomás akut károsodáshoz is vezethet, különösen a hypertoniás rohamok során tapasztalható hirtelen beálló vérnyomás-emelkedés esetén.
  2. Szervkárosodás nélküli hypertoniás sürgősségi állapotban a vérnyomás csökkentése órák-napok alatt történik. Szervkárosodással járó hypertoniás krízis esetén a vérnyomást perceken, de legalábbis órákon belül csökkenteni kell.
  3. Akut angina pectorisban, vagy ha dyspnoét, látásvesztést, neurológiai zavart, illetve hirtelen fellépő tudatzavart észlelünk, elővigyázatosságra és gyors cselekvésre van szükség.
  4. A folyamatos monitorozás mellett elengedhetetlen az anamnézis célzott felvétele, hogy az okok, a szervkárosodások, valamint a kísérő betegségek figyelembevételével megfelelő diagnosztikai lépésekre kerülhessen sor.
  5. A vérnyomáscsökkentő gyógyszerek hatástani csoportjainak korlátait figyelembe véve elvileg az összes gyógyszercsoport alkalmazása számításba jön. Az antihipertenzív gyógyszer kiválasztása személyre szólóan, a tünetek és a kísérő betegségek alapján történjék.
  6. A cikkben felsorolt orális és intravénás gyógyszerek mindegyike ismételten is adható. Különösen intravénás adagolás esetén lényeges a vérnyomás szoros követése a túladagolás és a hypotonia elkerülése érdekében.
  7. A szervkárosodás miatt fellépő speciális kórképek a megfelelő gyógyszerekkel kezelendők.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
K. Walenta - S. Wassmann - M. Grond - M. Böhm
a szerző cikkei

cimkék

Olvasói vélemény: 2,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.