Az epilepsziás rohamok kardiális hatásai

L. Burghaus, G. R. Fink, E. Erdmann, J. Müller-Ehmsen - Dr. Janszky József kommentárjával

A hirtelen tudatvesztést egyaránt okozhatja syncope és epilepsziás roham, ezért a diagnózis felállításához kardiológiai és neurológiai vizsgálatokra is szükség van. A két szakterület gyakorlati együttműködésének az ilyen esetek szempontjából igen nagy a jelentősége. Epilepsziás roham is okozhat szívritmuszavart vagy asystoliát, és az epilepszia kutatásában központi helyet foglal el az epilepsziások hirtelen, váratlan halála (SUDEP). A szív ioncsatorna-betegségei, köztük a hosszú QT szindrómák, szintén együtt járhatnak görcsrohamokkal: ez arra utal, hogy kapcsolat állhat fenn a szív és az agy csatornaműködési zavarai között. A cikk az epilepsziás rohamok kardiális hatásait, az epilepszia és a szívbetegségek lehetséges patogenetikai összefüggéseit tekinti át.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
L. Burghaus
a szerző cikkei

G. R. Fink
a szerző cikkei

E. Erdmann
a szerző cikkei

J. Müller-Ehmsen
a szerző cikkei

Prof. dr. Janszky József
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.