Keresés
Rendezés:
Találatok száma: 10
#1
Orvostovábbképző Szemle XXVII. évf. 10. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Összefoglaló közlemény
2020-10-27

A cikk bemutatja a csökkent ejekciós frakcióval járó szívelégtelenség (HFrEF) standard terápiájára vonatkozó adatokat a krónikus vesebetegség különböző stádiumaiban levő betegek esetében, majd az újabb kezelési lehetőségeket veszi szemügyre. Csak a HFrEF kórjóslatának javítása cél­jából alkalmazott készítményekre koncentrál. A tünetek kontrollálására alkalmazott kiegészítő szereket – főleg a kacs- és a tiazidszerű vízhajtókat, valamint a digitalis-készítményeket – nem tárgyalja.

#2
Orvostovábbképző Szemle XXVI. évf. 7-8. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Szimpózium
2019-08-17

A cikk új adatokat közöl a veseátültetést követő szteroidmentes vagy csök­kentett szteroidtartalmú immunszuppresszió lehetőségeiről, az élődonoros vesetranszplantációk donorait fenyegető perioperatív és hosszú távú koc­kázatok megítéléséről, valamint a dialízis szövődményeinek minimalizálá­sát segítő eszközökről és módszerekről.

#3
Orvostovábbképző Szemle XXV. évf. 5. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Összefoglaló közlemény
2018-06-14

Az albuminúria/proteinúria tubulointersticiális károsodást okoz a vesében, így nefronvesztéshez vezet. Ezért a proteinúriát a vese „anginájának”, és mint ilyent, mindenképpen kezelendő elváltozásnak tartjuk. Kiemelt fon­tosságú a krónikus vesebetegség szempontjából nagy kockázatú betegek fehérje-/albuminvizelésének szűrése és erélyes kezelése. A kezelésben alap­vető a renin–angiotenzin–aldoszteron rendszer gátlása: az ezeken a táma­dáspontokon ható szerek csökkentik a proteinúriát, kombinációs kezelés esetén ez a hatásuk additív lehet. Nagy áttörést jelentett a diabéteszes vesebetegek kezelésében az SGLT2-gátlók és a GLP1-receptor-agonista liraglutid vesevédő és albuminúriát csökkentő hatásának kihasználása.

#4
Orvostovábbképző Szemle XXIV. évf. 11. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Egyéb >> Van egy kérdésem
2017-11-14

Bizonyítékon alapuló válasz

Normotenziós, 1-es típusú diabéteszben (T1DM) szenvedő betegeknél az ACE-gátlók lassítják a mikroalbuminúria makroalbuminúriává súlyosbodását (C szintű ajánlás, betegorientált kimeneteleket elemző RCT-k metaanalízise alap­ján). Az ACE-gátlók és az ARB-k normotenziós, 2-es típusú diabéteszben (T2DM) szenvedő betegeknél lassítják a mikroalbuminúria makroalbuminúriába tör­ténő progresszióját (C szintű ajánlás, kis RCT-kből származó betegségorien­tált bizonyítékok alapján). Az ACE-gátlók és az ARB-k nem gyakorolnak kiszá­mítható hatást a szérum kreatininszintjére. Eddig nem születtek ajánlások normotenziós, nem diabéteszes betegek mikroalbuminúriájára vonatkozóan.

#5
Orvostovábbképző Szemle Különszámok 20 éves jubileumi különszám
OTSZ Online >> Rovatok >> Jubileumi különszám
2014-01-13

A belgyógyászat egy nagy területé­nek 20 éves fejlődését sokféleképpen össze lehet foglalni. Jelentős elméleti nefrológiai tudományos eredmények születtek ebben az időszakban, és a klinikai kutatás fejlődése is szembeszökő. A gyógyszeres kezelés radikális meg­újulásával a vesebetegek életkilátásai és életminősége is sokat javult. Az elmúlt két évtized alatt a magyarországi dialí­ziskezelés magas színvonalúvá vált és a transzplantációs gyakorlat előtt is új lehetőségek nyíltak. Ezek alapján a szer­zők úgy döntöttek, hogy a következő főbb szempontok alapján mutatják be a nefrológia hazai alakulását:
A hazai nefrológiai tudomány fejlő­dése
A hazai klinikai nefrológia fejlődése
A hazai dialíziskezelés fejlődése
A hazai transzplantáció fejlődése

#6
Orvostovábbképző Szemle XX. évf. 12. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Bizonyítékalapú orvoslás >> Diabetológia
2013-12-17

Igazolt tény, hogy 2-es típusú diabéteszben az ACE-gátlóval vagy ARB-vel megvalósított antihipertenzív kezelés előnyös hatású a veseszövődmény kórlefolyását tekintve. Az ACE-gátlóval és ARB-vel megvalósított kettős RAS-gátlás előnye és kockázata vita tárgya. Néhány tanulmány a kettős RAS-gátlás előnyét nem tudta igazolni, de a mellékhatások kockázatának növekedését detektálták a monoterápiás gyakorlattal szemben. 

#7
OTSZ Online >> Rovatok >> Egyéb >> Új gyógyszerekről röviden
2013-10-04

A DPP-IV-gátlók használata terjed, mivel nem hipoglikemizálnak, testsúlysemlegesek, kevés mellékhatásuk van, a metforminnal szinergisták, kényelmesen adagolhatók, elfogadható az áruk. A linagliptin felezési ideje egyedülállóan hosszú, alapvetően enterális a kiválasztása, nagyfokú DPP-IV-szelektivitása. 

#8
Orvostovábbképző Szemle XIX. évf. 10. szám
OTSZ Online >> Nefrológia, urológia
2012-10-11

A krónikus vesebetegek közel fele diabetes mellitusban szenved. A diabéteszes nefropátia (DNP) a makrovaszkuláris károsodások kifejezett kockázati tényezője. A DNP 1-es típusú diabéteszben általában egy évtizedes betegségtartam után jelentkezik, de 2-es típusú diabéteszben már annak felismerésekor is fennállhat. 

#9
Orvostovábbképző Szemle XVIII. évf. 9. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Szimpózium
2011-09-13
Ez a nefrológiai szimpózium is
ráirányítja a figyelmet azok-
ra a fontos tényekre, amiket a nefrológiai szakma évek óta hangsúlyoz, nevezetesen a krónikus vesebetegségek népbetegség jellegére, az akut vesebetegségek súlyosságára, az életet nagymértékben veszélyeztető voltára, a korai diagnózis és a kezelés bonyolultságára. A szimpózium három kiváló ismertetőből és két magas színvonalú kommentárból áll. A kommentátorok remek érzékkel egészítik ki az ismertetőket és teszik alkalmazhatóvá a hazai viszonyok között. Megtisztelő lehetőség, hogy ezekhez bevezetést írhatok.
A veseglomerulus szerkezetének és működésének kutatásáról szóló dolgozat részletes áttekintést ad a proteinuria és a félholdas glomerulonephritis (gyors progressziójú glomerulonephritis) keletkezéséről. Ebben a cikkben is tükröződik a dicséretes szándék, hogy egyszerre szolgálja a krónikus vesebetegségek (proteinuria) és az akut, egyes esetekben potenciálisan életet veszélyeztető kórképek (félholdas glomerulonephritis) megismertetését. Ma már nem csak a nefrológusoknak kell ismerniük a proteinuria fontosságát (lásd a kardiovaszkuláris kockázati tényezők között). A cikk remek fiziológiai értelmezését adja a vese működésének és érdekes megközelítését az anatómiai felépítésének. Felhívja a figyelmet arra, hogy régi anatómiai tanulmányaink során úgy tanultuk, a glomeruláris endothel fenesztrált, az új kutatások szerint azonban a glomeruláris endothel fenesztrumain a fehérjék nem tudnak szabadon átjutni, mert az endothel felszínén található glikoprotein réteg, az ún. glikokálix megakadályozza azt.

Ez a nefrológiai szimpózium is ráirányítja a figyelmet azokra a fontos tényekre, amiket a nefrológiai szakma évek óta hangsúlyoz: a krónikus vesebetegségek népbetegség jellegére, az akut vesebetegségek súlyosságára, az életet veszélyeztető voltára, a korai diagnózis és a kezelés bonyolultságára.

#10
Orvostovábbképző Szemle XIII. évf.7. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Szimpózium
2006-07-01
A krónikus vesebetegség szinte minden szervrendszert érintő, progresszív kórállapot. Korai felismerése és kezelése kulcsfontosságú a progresszió fékezése, az életminőség fenntartása és a kedvezőbb kimenetel szempontjából. A háziorvosoknak lehetőségük van a veszélyeztetett betegek szurésére, és a kezelés korai megkezdésével, a progresszió követésével csökkenthetik a betegség hatásait. Krónikus vesebetegségben 130/80 Hgmm alá kell csökkenteni a vérnyomást, elsősorban ACE-gátlóval vagy angiotenzinreceptor- blokkolóval. A hyperglykaemiát úgy kell kezelni, hogy a hemoglobin A1C mennyisége 7% alá csökkenjen. Dyslipidaemiában előnyös a sztatinkezelés. Az anaemia kezelése során a hemoglobin-koncentrációt legjobb 11 és 12 g/dl között tartani. A hyperparathyreosis miatt csökkenteni kell a foszfátbevitelt, és D-vitamin-pótlásról is gondoskodni kell; ha a gyógyszeres terápia kudarcot vall, mutétre lehet szükség. Fel kell ajánlani a betegeknek a diétás tanácsadást, és a dohányzás elhagyásának fontosságát minden orvosi vizsgálat alkalmával hangsúlyozni kell. A National Kidney Foundation (NKF) definíciója szerint a krónikus vesebetegség 3 hónapig vagy annál tovább fennálló vesekárosodás vagy 60 ml/perc/1,73 m2-nél kisebb glomeruláris filtrációs ráta (GFR). Ez a GFR-érték férfiaknál 132,6 mmol/l-es vagy azt meghaladó, nőknél pedig 114,9 mmol/l-es vagy azt meghaladó szérum-kreatininkoncentrációnak felel meg. Egy másik definíció szerint krónikus vesebetegség akkor áll fenn, ha a 24 órás albuminürítés meghaladja a 300 mg-ot, vagy ha 1 g kiválasztott kreatininre több mint 200 mg kiválasztott albumin jut (1. táblázat). Jelenleg nem kevesebb mint 20 millió amerikai állampolgár szenved krónikus veseelégtelenségben. Az elmúlt évtizedben a betegség incidenciája és prevalenciája kétszeresére nőtt, részben azért, mert a hypertonia, a diabetes mellitus és az ischaemiás szívbetegség hatásosabb kezelése folytán meghoszszabbodott az érintett betegek élettartama, de nagyobb lett a krónikus vesebetegség kialakulásának valószínűsége is. A krónikus vesebetegség kezelésének költségei és a betegséggel összefüggő egyéb költségek 2010-re várhatóan elérik az évi 28 milliárd dollárt. További évi 90 milliárd dolláros kiadást jelentenek a vesebetegek körében gyakori kardiovaszkuláris betegségek, fertőzések és hospitalizációk.

blog

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.
Számtalanszor előkerült már a krónikus melléküreggyulladás kezelésének kérdése, és mindig az volt a végső konklúzió, hogy krónikus betegség esetén antibiotikumnak csak felülfertőződés esetén, alkalmilag van jelentősége.