Keresés
Rendezés:
Találatok száma: 5
#1
Nőgyógyászati és Szülészeti Továbbképző Szemle XX. évf. 1. szám
OTSZ Online
2018-03-19

Súlyos gátsérülés eseteiben fontos, hogy a szülész-nőgyógyász tisztában legyen a kórismézés és a kezelés elveivel.

#2
Orvostovábbképző Szemle XXIII. évf. 4. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Szimpózium
2016-04-19

A szerzők általános orvosok számára adják meg a szülésvezetés kulcs­kérdéseire az USA-ban jelenleg legelfogadottabb válaszokat. Akadálya-e a korábbi császármetszés a hüvelyi szülésnek? Milyen fájdalomcsillapítási módszerek alkalmazhatók? Mi a teendő, ha a köldökzsinór feszesen a mag­zat nyakára tekeredik? Fontos-e a szülés utáni bőrkontaktus az anya és az újszülött között? Mikor nincs haszna az orr és a száj leszívásának? Milyen be­avatkozásokkal javítható a postpartum anyai és magzati kimenetel? Van-e legjobb szülési testhelyzet? Előnyös-e a rutinszerűen végzett gátmetszés? Érdemes-e a késői szakaszban felfüggeszteni az epidurális anesztéziát?

#3
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2016-02-16

A rák immunterápiájának újabb fegyverténye, hogy a tüdőrákban, melanomában és vesesejtes rákban már sikerrel alkalmazható PD-1 gátlók bevetése igen ígéretesnek tűnik a gyomor-béltraktus felső részének daganataiban is. 

#4
Orvostovábbképző Szemle XXII. évf. 5. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Szimpózium
2015-06-16

A U. S. Preventive Services Task Force és az American Academy of Family Physicians ajánlása szerint az 50–75 éves személyeket szűrni kell kolorektális rákra kolonoszkópiával vagy flexibilis szigmoidoszkópiával és az okkult vérzés székletből való kimutatásával. 

#5
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2014-05-27

2011-ben 6 millió halálesetet tulajdonítottak a halálozási okok rangsorában világszinten első helyet elfoglaló dohányfogyasztásnak. Azaz abban az évben többen haltak meg miatta, mint HIV/AIDS-ben, tuberkulózisban és maláriában együttesen.

blog

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.
Számtalanszor előkerült már a krónikus melléküreggyulladás kezelésének kérdése, és mindig az volt a végső konklúzió, hogy krónikus betegség esetén antibiotikumnak csak felülfertőződés esetén, alkalmilag van jelentősége.