Keresés
Rendezés:
Találatok száma: 4
#1
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2019-05-16

Az Európai Gyógyszerügynökség emberi felhasználásra szánt gyógyszerekkel foglalkozó bizottsága (CHMP) pozitívan véleményezte az opioid-dependencia elleni Sixmo (buprenorfin) implantátumot.

#2
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2019-05-02

Az Európai Gyógyszerügynökség emberi felhasználásra szánt gyógyszereinek bizottsága (CHMP) 2019 április 23-26-i ülésén az alábbi készítményeket véleményezte.

#3
Orvostovábbképző Szemle XXV. évf. 7-8. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Összefoglaló közlemény
2018-08-20

A hagyományos, mikroszkóppal végzett fülműtétek mellett világszerte terjedőben van egy új sebészi eljárás, az endoszkópos fülsebészet. Az új minimálinvazív módszer lehetővé teszi, hogy a külső hallójáraton át beve­zetett endoszkóp segítségével végezzünk a középfülben műtéteket. Előnye a hagyományos technikával szemben, hogy minimális csontmunkával elér­hető és kidolgozható minden, a középfülben elhelyezkedő rejtett terület. Ezáltal rövidebb lehet a műtéti és a felépülési idő, nem lesz külső heg, és a posztoperatív fájdalom is minimális. Nagyobb tapasztalattal belsőfül- és koponyaalapi műtétek is elvégezhetők az új módszerrel. A közleményben bemutatjuk az új sebészi technika hazai alkalmazásával elsőként nyert klinikai tapasztalatainkat.

#4
European Journal of Gastroenterology & Hepatology Magyar Kiadás X. évf.1. szám
OTSZ Online
2006-01-01
A nagy felbontású ultrahangkészülékek utóbbi két évtizedben tapasztalható elterjedése jelentős javulást hozott a gyulladásos bélbetegségek (IBD) ultrahangdiagnosztikájában. A technika alkalmas valószínűsíthető gyulladásos bélbetegség szűrésére, valamint a Crohn-betegség (CD) első kórismézésekor a kórfolyamat anatómiai kiterjedésének megítélésére. További fontos javallati kör az igazolt CD követése. Alapvető szerepet kaphat a CD és a colitis ulcerosa relapszusában a luminalis és mesenterialis szövődmények felismerésében, illetve az érintettség mértékének meghatározásában. A bél ultrahangvizsgálata a kórfolyamat aktivitásának megítélésében ugyanakkor csak korlátokkal alkalmazható még akkor is, ha a gyulladásos és heges elváltozások elkülönítésében a színes Doppler-áramlásmérés némi segítséget nyújt. Az újabb technikák – köztük orális és intravénás kontrasztanyagok – tovább javíthatják módszer pontosságát, és ez már a közeli jövőben gyökeres változást ígér az IBD diagnosztikájában.

blog

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.
Számtalanszor előkerült már a krónikus melléküreggyulladás kezelésének kérdése, és mindig az volt a végső konklúzió, hogy krónikus betegség esetén antibiotikumnak csak felülfertőződés esetén, alkalmilag van jelentősége.