Keresés
Rendezés:
Találatok száma: 10
#1
Orvostovábbképző Szemle XXVII. évf. 7. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Összefoglaló közlemény
2020-07-15

A citokinviharral jellemezhető haemophagocytás lymphohistiocytosis (HLH) primer formájában genetikai eltérések vezetnek a citotoxikus sejtfunkció zavarához, míg a másodlagos formákban infekció, malignus betegség, gyul­ladásos reumatológiai kórkép, primer immunhiány vagy gyógyszeres kezelés provokáló szerepe feltételezhető.

#2
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2020-03-30

A kínai Wuhanban COVID-19 fertőzéssel kórházba került gyermekek klinikai, laboratóriumi és mellkas CT adatainak feldolgozása alapján megállapítható, hogy a COVID-19 fertőzés gyermekekebn jellemzően enyhe tünetekkel zajlik, de a társult fertőzések gyakoribbak, mint felnőtt korban.

#3
Orvostovábbképző Szemle XXVI. évf. 3. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Összefoglaló közlemény
2019-03-19

A C-reaktív protein akutfázis-fehérje, amely gyulladásos kórképek, szö­vetkárosodások esetén fokozott mértékben termelődik. Fontos klinikai diagnosztikai eszköz. Szerepe azonban túlmutat diagnosztikai marker voltán – szintjéből a betegségek súlyosságára, illetve prognózisára is következtethetünk.

#4
Orvostovábbképző Szemle XXVI. évf. 1. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Szimpózium
2019-01-22

Az akut respirációs distressz szindróma első, módosításokkal ma is elfo­gadott leírását Asbaugh és Bigelow közölte 1967-ben a Lancetben. Azóta a klinikai ismeretek gyarapodásával többször módosították a tünetcsoport leírását, a nómenklatúrát is beleértve. A jelenleg elfogadott berlini definíció enyhe tüdősérülést (ALI), valamint középsúlyos és súlyos ARDS-t különböz­tet meg. 

#5
Orvostovábbképző Szemle XXV. évf. 11. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Összefoglaló közlemény
2018-11-14

A mindennapi döntéshozatalban egyre nagyobb szerepet játszanak a „be­tegágy melletti” orvosi laboratóriumi eljárások („point-of-care testing”, POCT). A már elterjedt módszerek (pl. cukor vagy fehérje kimutatása a vi­zeletben) mellett egyre gyakrabban alkalmazzuk az újszerű egykazettás technikákat (gyors diagnosztikus teszt, RDT). A gyors és megbízható kórismézés az infektológiában is lehetővé teszi a célzott terápia kiválasztását. Az olyan teszteljárások, mint az otthoni HIV-teszt, igen fontosak lehetnek a betegek számára. A szenzitivitás és a specificitás technikai korlátai, a min­ta megfelelő kezelése változatlanul kihívást jelentenek. Minden vizsgálati eredményt klinikailag tapasztalt orvosnak kell értékelnie.

#6
Orvostovábbképző Szemle XXIII. évf. 5. szám
OTSZ Online >> Tüdőgyógyászat
2016-05-12

Az otthon szerzett pneumónia az egyik leggyakoribb, a veszélyeztetett po­pulációban magas halálozással járó infekció. A közlemény a tüdőgyulladás mikrobiológiai diagnosztikájának és a biomarkerek használatának áttekin­tése után foglalkozik a ma javasolt antibiotikumok mellett a kezelés újonnan felmerült kérdéseivel, a kardiovaszkuláris komplikációkkal, a makrolidok és a kortikoszteroidok mint biomodulánsok terápiás szerepével.

#7
Orvostovábbképző Szemle XXI. évf. 6. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Szimpózium
2014-06-25

Minthogy egyre növekvő mértékben használunk implantátumokat és ízületi protéziseket, egyre gyakrabban szembesülünk a biofilmfertőzések problematikájával is. Tartós fájdalom vagy az implantátum korai kilazulása negatív mikrobiológiai tenyésztési lelet mellett is protézisinfekcióra enged következtetni. Az implantátumon többféle módon telepedhetnek meg mikrobák. A patogenezis fontos a megfelelő kezelés kiválasztása szempontjából.

#8
Orvostovábbképző Szemle XX. évf. 11. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Összefoglaló közlemény
2013-11-20

Gyakorló orvos számára talán idegenül hangzik a címbéli kifejezés, hiszen ő nyilván előbbre valónak tartja a betegekkel való törődést az elvont jogi kategóriák közötti búvárkodásnál. A látszat azonban most is csalóka. A szellemitulajdon-védelem jogi eszközrendszere nem egyébre szolgál, mint az alkotó emberek jogos érdekeinek védelmére, anyagi biztonságuk elősegítésére, ezáltal megteremti a megfelelő környezetet újabb alkotások létrehozására. S persze a társadalomnak is alapvető érdeke, hogy a tudományos kutatások, a technológiai fejlesztőmunka eredményei, a szakirodalmi alkotások minél szélesebb körben és minél gyorsabban hozzáférhetővé váljanak.

#9
Orvostovábbképző Szemle XX. évf. 10. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Szimpózium
2013-10-27

Ha a tumoros vagy hematológiai alapbetegsége, illetve azok kezelése következtében neutropéniás beteg belázasodik, a helyes empirikus antibiotikumkezelés alapja a szövődmények kockázatának körültekintő felmérése az MASCC pontozási rendszer segítségével. A kis kockázatú betegek többnyire ambulánsan kezelhetők, de rövid kórházi felvétel megkönnyítheti a diagnosztikát és a terápia bevezetését. 

#10
Stroke Mozaik Stroke Mozaik 2. évfolyam 2. szám
OTSZ Online >> Stroke Mozaik
2013-02-12

A stroke típusának megadása alapvető jelentőségű a kezelés irányának megválasztásához és a kimenetel előrejelzéséhez. A stroke mechanizmusának egyértelmű meghatározása tehát nem pusztán technikai kérdés, hiszen a stroke primer és szekunder prevenciója sem képzelhető el a mechanizmus alapos ismerete nélkül. A stroke-adatokat feldolgozó adatbankok értékes információkkal szolgálhatnak a betegség incidenciájáról, kockázati tényezőiről, kialakulási mechanizmusairól és klinikai kimeneteléről. A különféle regiszterek tartalmának összehasonlítása segítséget nyújthat a stroke sokszínű jellemzőinek megismeréséhez is.

blog

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.
Számtalanszor előkerült már a krónikus melléküreggyulladás kezelésének kérdése, és mindig az volt a végső konklúzió, hogy krónikus betegség esetén antibiotikumnak csak felülfertőződés esetén, alkalmilag van jelentősége.