Keresés
Rendezés:
Találatok száma: 4
#1
Orvostovábbképző Szemle XIX. évf. 5. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Összefoglaló közlemény
2012-05-11

A  májenzimeinek – az alanin transzamináz (ALT, azaz GPT) és az aszpartát transzamináz (AST, azaz GOT) szintjének – kismértékű emelkedésének fő okai a nem alkoholos zsírmáj, az alkoholos májbetegség, a gyógyszerekkel kapcsolatos májkárosodás, a vírushepatitisz (hepatitisz B és C vírusfertőzés) és a hemokromatózis.

#2
OTSZ Online >> Rovatok >> Szimpózium
2011-11-15

Az aggasztó epidemiológiai mutatók ellenére az elmúlt évtizedek orvosbiológiai kutatásai mostohán bántak a COPD-vel. 

#3
Orvostovábbképző Szemle XVIII. évf. 5. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Szimpózium
2011-05-20

 A máj anyagcsere-betegségeiről két kitűnő külföldi öszszefoglaló közleményt és a témakör magyar vonatkozásaira is utaló két kiváló kommentárt olvashatunk dr. Erőss Bálint és dr. Szőnyi László tollából. 

Eszembe jut Magyar Imre profeszszor bölcs figyelmeztető mondata, ami szerint „a ritka betegségek egyik fontos tulajdonsága, hogy ritkán fordulnak elő”. Ezzzzel arra utalt, hogy először mindig a gyakori betegségekre kell gondolni, és ha azok sorába nem illeszthető be a kórkép, akkor kell a ritka betegségek lehetőségét felvetni. Amikor orvostanhallgatóknak ezt idézem, hozzzzá szoktam tenni, hogy a jó orvost az is jellemzi, hogy azokat a betegségeket is felismeri, amelyekkel korábban még sohasem találkozott, közöttük azokat is, amelyek ritkán fordulnak eő.
#4
Orvostovábbképző Szemle XVI. évf.3. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Összefoglaló közlemény
2009-03-01

A krónikus obstruktív tüdőbetegség (COPD) a krónikus betegségekkel kapcsolatos morbiditás és mortalitás negyedik vezető oka a fejlett országokban, így az USA-ban is, ahol évente több mint 120 000 ember hal meg COPD-ben.

blog

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.
Számtalanszor előkerült már a krónikus melléküreggyulladás kezelésének kérdése, és mindig az volt a végső konklúzió, hogy krónikus betegség esetén antibiotikumnak csak felülfertőződés esetén, alkalmilag van jelentősége.