Keresés
Rendezés:
Találatok száma: 7
#1
Orvostovábbképző Szemle XXVI. évf. 10. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Összefoglaló közlemény
2019-10-16

A szisztémás sclerosis kórlefolyása és prognózisa igen változatos, az élet­tartamot nem befolyásoló mértéktől a belső szervi érintettség miatti korai halálozásig változhat. Bár egységes, mindent megoldó bázisterápia ma sem áll rendelkezésre, a szervi manifesztációk egyre korábbi, egyre hatékonyabb és célzott kezelésével a túlélés jelentősen javítható.

#2
Orvostovábbképző Szemle XXVI. évf. 7-8. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Összefoglaló közlemény
2019-08-16

A belek gázossága, a puffadás és böfögés egy sor kórállapot kísérője lehet, de leggyakrabban funkcionális gyomor-bél rendszeri eltérésekhez társul, melyek jellemzője a motilitás zavara és a viszcerális hiperszenzitivitás. Ki­merítő kivizsgálás nélkül is jól elkülöníthető egymástól a puffadás gyomor eredetű, bél eredetű és székrekedéssel kísért formája. E tünetek hátteré­ben leggyakrabban funkcionális dyspepsia, irritábilis bél szindróma vagy krónikus idiopathiás obstipatio húzódik meg. A funkcionális emésztőszer­vi panaszok kezelésének első lépése az empirikus terápia. Fény derülhet gluténnal és az ételek más összetevőivel szembeni nem coeliakiás érzé­kenységre, ám a szigorú kizárásos diéták rutinszerű alkalmazása mellett nem szól elég adat.

#3
Orvostovábbképző Szemle XXV. évf. 11. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Betegtájékoztató
2018-11-14

Laktózintoleranciáról akkor beszélünk, ha a szervezet nem képes meg­emészteni a tejben és a tejtermékekben megtalálható cukorféleséget, a tejcukrot, más néven laktózt. Az állapot a tejcukor kerülésével teljesen tünetmentessé tehető.

#4
Orvostovábbképző Szemle XXII. évf. 3. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Összefoglaló közlemény
2015-04-03

 A szénhidrát-malabszorpció a szervi eltéréssel nem magyarázható hasi panaszok – meteorizmus, flatulencia, fájdalom, hasmenés – gyakori oka. A laktóz és fruktóz mellett sok más „fermentálha­tó oligo-, di- vagy monoszacharid és poliol” (betűszóval: FODMAP) is okozhat hasi diszkomfortot és irritábilis bél szindrómára emlékeztető tüneteket.

#5
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2012-08-08

Bár a szakemberek sokféle tápanyagra – köztük például a kalciumra és a D-vitaminra – vonatkozóan már meghatározták az ajánlott napi mennyiséget, bizonyos táplálkozási tényezők esetében azonban nem ismert a szükséges napi bevitel értéke. Ez utóbbiak közé tartoznak a rostok is.

#6
Orvostovábbképző Szemle XVI. évf.3. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Szimpózium
2009-03-01

A diabetes mellitus gyomor-bél rendszeri szövődményei részben a cukorbetegek 30–60%-át sújtó vegetatív neuropathiával, részben a cukorbetegség okozta komplex anyagcsere-rendellenességgel függenek össze.

#7
European Journal of Gastroenterology & Hepatology Magyar Kiadás X. évf.3. szám
OTSZ Online
2006-05-01
5-aminoszalicilátok és a colorectalis carcinoma rizikója gyulladásos bélbetegségben: nagy epidemiológiai tanulmány (5-aminosalicylate use and colorectal cancer risk in inflammatory bowel disease: a large epidemiological study) van Staa TP, Card T, Logan RF, Leufkens HG  Hidrogénkilégzési teszt a vékonybél bakteriális kontaminációjának vizsgálatára: a prevalencia esetkontrollos vizsgálata irritábilis bél szindrómában (Hydrogen glucose breath test to detect to small intestinal bacterial overgrowth: a prevalence case-control study in irritable bowel syndrome) Lupascu A, Gabrielli M, Lauritano EC, Scarpellini E, Santoliquido A, Cammarota G, Flore R, Tondi P, Gasbarrini G, Gasbarrini A

blog

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.
Számtalanszor előkerült már a krónikus melléküreggyulladás kezelésének kérdése, és mindig az volt a végső konklúzió, hogy krónikus betegség esetén antibiotikumnak csak felülfertőződés esetén, alkalmilag van jelentősége.