Keresés
Rendezés:
Találatok száma: 12
#1
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2021-03-26

A Moderna gyártású COVID-19 elleni vakcina első adagjának felvétele utáni 11. napon belül a beadás helyén lokális reakció jelentkezhet, mely akár további 11 napig is fennállhat.

#2
Orvostovábbképző Szemle XXVII. évf. 9. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Szimpózium
2020-09-21

A vénás fekélyek elsődleges oka a vénás reflux vagy elzáródás okozta vé­nás hypertensio. Fizikális vizsgálat során a vénás fekélyek általában sza­bálytalanok és sekélyek, élesen határoltak, és gyakran csontos kiemelke­dések felett helyezkednek el. A beteget fekélyek kezelésében jártas szakorvoshoz kell utalni, ha a fekély nagy vagy hosszú ideje áll fenn, illetve nem reagál megfelelően a konzervatív kezelésre.

#3
Orvostovábbképző Szemle XXVI. évf. 1. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Szimpózium
2019-01-22

Magyarországon a tuberkulózis mint népegészségügyi probléma meg­szűnt, azonban a betegség még nem tűnt el, fontos a korai diagnózis, a korai rezisztencia és a megfelelő kezelés. 

#4
Orvostovábbképző Szemle XXIV. évf. 10. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Egyéb >> Ránézek és megmondom
2017-10-15

Egy 16 éves fiú a hajas fejbőr duzzanata és eritémája miatt fordult orvoshoz, mely az utóbbi 4 hétben súlyosbodott. Három-négy hónappal a duzzanat kiala­kulása előtt vörös körkörös bőrkiütést észlelt a hajas fejbőr érintett területén, mely vény nélkül kapható gombaellenes krém hatására eltűnt. A bőrkiütés meg­szűntét követően duzzanat és bőrpír lé­pett fel, amit fájdalom is kísért. A beteg nem panaszolt lázat vagy hidegrázást, és a kérdéses régióban nem észlelt váladéko­zást. A fiú ettől eltekintve egészségesnek és aktívnak látszott, tagja volt az iskolai birkózócsapatnak.

#5
Orvostovábbképző Szemle XXIV. évf. 9. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Összefoglaló közlemény
2017-09-14

A felületes burzitisz főként az olecranont és a prepatelláris bursát, ritkáb­ban a szuperficiális infrapatelláris bursát és a sarok szubkután bursáját érinti. A fő ok a krónikus mikrotraumatizáció. Az ultrahang a burzitisz és a cellulitisz elkülönítésében segít. A nem fertőzéses okoktól való differen­ciálásban hasznosak a vérvizsgálatok és az MRI. Az akut traumás burzitisz kezelhető jegeléssel, a végtag megemelésével, nyugalomba helyezésével. A krónikus mikrotraumás burzitisz terápiája is konzervatív; a bursa aspirá­ciója iatrogén szeptikus burzitisz veszélyét hordozza magában. A krónikus gyulladásos burzitisz terápiájában fontosak az intraburzális kortikoszteroid injekciók. A szeptikus burzitisz kezelése általában Staphylococus aureus ellen hatásos antibiotikumokkal kezdődik.

#6
Orvostovábbképző Szemle XXIV. évf. 3. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Egyéb >> Ránézek és megmondom
2017-03-13

Egy 57 éves nő azzal a panasszal fordult orvoshoz, hogy a lábain 6 hónapja ki­terjedt, fájdalmatlan bőrkiütést észlel. Az elváltozást gyakran enyhe viszketés is kí­sérte, más panaszt azonban nem okozott. Egyéb szisztémás tünetek (pl. láz, hideg­rázás, izom- vagy ízületi fájdalmak) nem álltak fenn. A bőrkiütés terbinafin krém 2 hetes alkalmazása nyomán nem mutatott javulást.

#7
Orvostovábbképző Szemle XXII. évf. 9. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Cikkreferátum
2015-09-09

Ésszerűnek látszik, hogy a benignus prosztatahiperplázia felismerése és gondozása a háziorvosok feladata is lehet. Mégis aggodalmak merülhet­nek fel, hogy az általuk nyújtott ellátás színvonala eléri-e az urológusok által biztosított szintet. A bemutatott vizsgálat szerint a megoldás kulcsa a naprakész továbbképzés.

European Medical Journal, 2014. szeptember

#8
Orvostovábbképző Szemle XXI. évf. 1-2. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Összefoglaló közlemény
2014-03-03

A malleolusok alatti lágyrész- vagy csontfertőzés a nem traumás alsóvégtag-am­putáció fő oka. A klinikai diagnózis a gyulladás és a genny jelenlétén alapul. A leg­több diabéteszes lábfertőzésért több kórokozó felelős. A leggyakoribb patogének az aerob Gram-pozitív kokkuszok. Súlyos szövődményként az oszteomielitisz növeli a műtét valószínűségét. Az enyhe fertőzéseket ambulánsan kezelik orális antibioti­kumokkal, sebellátással, sebkíméléssel. Súlyos fertőzés esetén a beteget kórházba kell utalni. Elengedhetetlen a fertőzött láb vérellátásának kivizsgálása. A prevenció elemei: betegtájékoztatás, glikémiás és vérnyomáskontroll, a dohányzás abbaha­gyása, az előírt lábbeli viselése, intenzív podiátriai ellátás.

#9
Orvostovábbképző Szemle XVIII. évf. 5. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Összefoglaló közlemény
2011-05-20

A pikkelysömörös betegek 20–30%-a pszoriatikus arthritisben is szenved, és gyulladásos bélbetegség, depresszió, alkoholabúzus társulhat a psoriasishoz. Többen is kimutatták  a psoriasis és a metabolikus szindróma kapcsolatát. A súlyos psoriasis fokozott kardiovaszkuláris  kockázatot jelez.

#10
Orvostovábbképző Szemle XVIII. évf. 4. szám
OTSZ Online
2011-04-08

A sarjadzógombás fertőzések sokszor ártalmatlanok, de szisztémás betegség állhat a hátterükben: a candidiasis pl. diabetes mellitust vagy immunhiányos állapotot jelezhet.  

blog

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.
Számtalanszor előkerült már a krónikus melléküreggyulladás kezelésének kérdése, és mindig az volt a végső konklúzió, hogy krónikus betegség esetén antibiotikumnak csak felülfertőződés esetén, alkalmilag van jelentősége.