A Moderna védőoltás utáni ritka lokális reakciók

A Moderna gyártású COVID-19 elleni vakcina első adagjának felvétele utáni 11. napon belül a beadás helyén lokális reakció jelentkezhet, mely akár további 11 napig is fennállhat.

A The New England Journal of Medicine márciusi online levelezési rovatában bostoni orvosok (Massachusetts General Hospital) a Moderna vakcina első adagjának beadása utáni azonnali és késleltetett helyi bőrreakciók megjelenésére hívták fel a figyelmet. Levelük célja az volt, hogy „további beszámolókra bíztassuk a kollégákat, mivel az információk fontosak a betegek és a kollégák számára egyaránt, segíti a vakcinálás komplettálását, csökkenti a felesleges antibiotikum-használatot” – írták végül a szerzők.

Indításként egy nagy Fázis III. vizsgálatra hivatkoznak, melyben a SARS-CoV-2 elleni mRNA-1273 vakcina első adagjának beadása utáni helyi reakciókat figyelték (Baden): az esetek jelentős hányadában (84,2%-ában) azonnali injekciós reakciók jelentkeztek. Későbbi, „halasztott” lokális reakciókat (meghatározásuk szerint a beadás utáni nyolcadik napon, vagy azon túl keletkezőket) viszonylag ritkán, 30.420 résztvevő közül az első adag beadása után 244 esetben (0,8%), míg a második adag beadása után 68 betegnél (0,2%) láttak. Főleg erythema, induráció és érzékenység jelentkezett, melyek jellemzően 4-5 napon belül eltűntek. A kérdést az említett Fázis III vizsgálatban tovább nem részletezték.

A bostoni orvosok levelükben 12 beteg reakcióiról számoltak be, közülük 10 beteg felkarjának cután reakcióiról színes fotókat is mellékeltek. Az első dózis utáni, későbbi lokális reakciók átlagosan 8 nappal az injekció után jelentkeztek és 2-11 (átlagosan 6) nap alatt felszívódtak, ill. eltűntek. A reakció egyébként nem minden esetben az injekciós helyen jelentkezett: egy 40 éves nőnél a tenyéren és az ujjain papulák jelentek meg, melyet a szerzők az oltással hoztak összefüggésbe. Egy 43 éves férfi könyökének bőrén csalánkiütés-jellegű foltok alakultak. 12 beteg közül 5-nél 10 cm-nél nagyobb átmérőjű, grade 3 súlyosságú plakkok keletkeztek az injekciós helyen, a lokális reakciókhoz néha általános tünetek is társultak. Két betegnél további bőrreakciók is voltak. A legtöbb beteg tüneti kezelést kapott (jegelés, antihisztaminok), egyesek glucocortikoidokat is kaptak (lokálisan és/vagy szájon át), 1 betegnek pedig antibiotikumot adtak presumptiv cellulitis miatt.

A kutatók szerint késői típusú T-sejt által mediált hiperszenzitivitás állt a folyamtok hátterében – amit egy, az említett 12 betegtől független beteg bőr-biopsziájával is igazoltak: ebben perivasculáris és perifolliculáris lymphocytás infiltráció látható ritka eosinophilokkal és elszórtan hízósejtekkel.  

Dr. Kimberley Blumenthal és munkatársai azt vallják, hogy ezek a ritka reakciók nem adnak okot arra, hogy leálljunk a beteg további vakcinálásával: már 2012-ben kimutatták, hogy sem a lokális, injekciós reakciók, sem a késői hiperszenzitivitási reakciók nem kontraindikálják a további vakcinálást (Kelso). Mind a 12 beteget bíztatták a második adag felvételére, ami teljesebbé teszi a SARS-CoV-2 elleni védelmet. A betegek felénél nem jelentkezett újra a lokális reakció, de 3 betegnél pedig az elsőhöz hasonló, de enyhébb bőrreakció jelentkezett, és ezek a második injekció után hamarabb (1-3 nap, átlagosan 2 nap) alakultak ki.

Források:

Reuters Staff. Study tracks delayed local reactions in 12 recipients of Moderna’s COVID-19 vaccine. Reuters Health Information. March 04, 2021.

Blumenthal KG, Freeman EE, Saff RR, et al. Dealyed large local reactions to mRNA-1273 vaccine against SARS-CoV-2. The New England Journal of Medicine, Correspondence, Published online March 3, 2021. DOI: 10.1056/NEJMc2102131

Baden LR, El Sahly HM, Essink B, et al. Efficacy and safety of the mRNA-1273 SARS-CoV-2 vaccine. N Engl J Med 2021;384:403-416.

Kelso JM, Greenhawt MJ, Li JT, et al. Adverse reactions to vaccines practice parameter 2012 update. J Allergy Clin Immunol 2012;130:25-43.

 

Dr. N. T.
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.