Keresés
Rendezés:
Találatok száma: 7
#1
Orvostovábbképző Szemle XXV. évf. 12. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Egyéb >> Van egy kérdésem
2018-12-11

BIZONYÍTÉKON ALAPULÓ VÁLASZ

A kutyaharapás okozta sebek a sérülés időpontjában primer módon zárha­tók (A szintű ajánlás, véletlen besorolásos, kontrollcsoportos vizsgálatok [RCT-k] metaanalízise alapján). A kutyaharapástól származó sérülések el­sődleges zárása nem növeli a sebfertőzések kockázatát a zárás elmaradásá­hoz képest. Az emlősök (pl. kutya, macska, ember) által okozott harapásos sérülések primer zárása kapcsán ritkán fordulnak elő sebfertőzések, és a sérülés az esetek több mint kétharmadában optimális kozmetikai ered­ménnyel gyógyul (C szintű ajánlás, egy esetsorozat alapján).

#2
Orvostovábbképző Szemle XXIII. évf. 9. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Szimpózium
2016-09-12

A bőr- és lágyrészfertőzések között egyszerű és szövődményes (nekrotizáló vagy nem nekrotizáló), illetve gennyes és nem gennyes fertőzéseket kü­lönböztetünk meg. A közösségben szerzett fertőzéseket legtöbbször methicillin-rezisztens Staphylococcus aureus vagy béta-hemolitikus Streptococcus okozza. A szövődményes fertőzések szisztémás gyulladásos reakció szindróma formájában jelenhetnek meg. 

#3
Orvostovábbképző Szemle XXII. évf. 6. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Összefoglaló közlemény
2015-07-10

A kis sebek öblítésére, tisztítására, az antiszeptikumok használatára vagy mellőzésére, a sebek befedésére és szárazon tartására, a varratok és a szöveti kötőanyagok alkalmazására, az antibiotikumprofilaxis és a tetanuszoltás dilemmájára, a lokális sebkezelésre, valamint az orális és a parenterális antibiotikumkezelésre vonatkozó kérdések megbeszélésé­vel segíti a cikk a háziorvosokat és segítőtársaikat a kisebb, hétköznapi sebek szakszerű ellátásában.

 
#4
Orvostovábbképző Szemle XXI. évf. 12. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Összefoglaló közlemény
2014-12-27

Az USA-ban a sürgősségi osztályos vizitek 1%-ára állatharapás miatt kerül sor. A harapások legtöbbje kutyától származik, és többnyire olyan állattól, akit az áldozat ko­rábbról ismer. Az áldozatok nagy része gyermek. A harapott sebet ki kell tisztítani, majd fecskendő vagy katéter útján fiziológiás sóoldattal alaposan át kell öblíteni. Meg kell győződni arról, hogy inak vagy csontok nem sérültek-e, és nem maradt-e vissza idegentest. Megfontolandó az antibiotikumprofilaxis, különösen macskaharapást kö­vetően, pontszerű sebeknél, ha a kéz sérül, vagy ha a sérült immunvédekezése csök­kent. Mérlegelni kell a tetanusz és a veszettség elleni profilaxis szükségességét.

#5
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2012-08-01

Tojásallergiában szenvedő gyermekeknek egyre nagyobb mennyiségű tojást tartalmazó ételeket adva megszüntethető az allergia vagy legalábbis enyhíthetők annak tünetei – hozták nyilvánosságra a Johns Hopkins Children’s Center és még négy másik egyesült államokbeli intézmény szakemberei.

#6
Orvostovábbképző Szemle XV. évf.11. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Összefoglaló közlemény
2008-11-01

Az Egyesült Államokban évente több millióra tehető a macskával, kutyával vagy egyéb kisállatokkal való érintkezés kapcsán kialakuló fertőzések száma. Súlyosságuk az önmaguktól rendeződő állapotoktól az életet veszélyeztető szisztémás betegségekig terjed. A terhesség alatt jelentkező toxoplasmosis súlyos kongenitális infekció forrása lehet. A házi kedvencektől eredő gombafertőzések fő megjelenési formája a tinea corporis/capitis. A baktériumok közül elsősorban a Campylobacter és a Salmonella betegíti meg a kisállatok gazdáit. A házi kedvencek ízeltlábúak által terjesztett (pl. rühösség) vagy vírusos betegségek (pl. veszettség) köztes gazdái is lehetnek. A kisállat fertőzéses betegsége lokális vektorokra és endémiás állapotokra hívhatja fel a figyelmet (pl. Lyme-kór veszélyét jelezheti). A megelőzés érdekében fontos az alapos kézmosás, az állattartásból származó hulladék megfelelő kezelése, az állatok fertőzéseinek felismerése és kezelése. Fontos, hogy párbeszéd alakuljon ki a háziorvos és az állatorvos között.

#7
Gyermekgyógyászati Továbbképző Szemle XI. évf.1. szám
OTSZ Online
2006-02-01
FŐ SZEMPONTOK 1. Évente több mint 200 ezer gyermek részesül elsősegélyben játszótéri balesetek miatt, amelyek 40%-a horzsolás, repedés vagy zúzódás. 2. A- és C-vitamin, cink és vas hiányában jelentősen késhet vagy megtorpanhat a normális sebgyógyulási folyamat. 3. Minden klinikusnak tisztában kell lennie a bőrsérülések értékelésére és kezelésére vonatkozó alapelvekkel, melyek minden sérülési típus esetén egységesek. 4. Az emberre támadó állatot minden esetben ki kell vizsgálni veszettség irányában. A háziállatokat 10 napra el kell különíteni, és meg kell figyelni, hogy veszettség bármely tünete jelentkezik-e rajtuk. 5. Minden nyílt seb miatti ellátás esetén ellenőrizni kell a tetanuszellenes immunizációt. Bevezetés Egyre ritkább, hogy a sérülések teljes ellátását a rendelőkben végzik. Az idő, a térítés és a felelősség miatt mind több gyermeket küldenek sürgősségi osztályra, hogy ott kapják meg az első ellátást. Még mindig a háziorvos felelős azonban a tökéletes sebgyógyulás követéséért, és rá hárul az esetleges fertőzés vagy szövődmény kezelése is. Cikkünk áttekintést nyújt a gyakori gyermekkori sérülésekről, köztük a horzsolásokról, a szakított és szúrt sérülésekről (beleértve az emberi és állati harapást is). Hangsúlyt kapnak mind az első ellátásban, mind a követésben fontos teendők. Gyermekkorban ritkaságnak számítanak a műtéti ellátást igénylő sebek és az égési sérülések, ezért ezek tárgyalásától most eltekintünk, habár a másodlagos fertőzésre és a sebgyógyulásra vonatkozó alapelveket ezek ellátásában is alkalmazhatjuk.

blog

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.
Számtalanszor előkerült már a krónikus melléküreggyulladás kezelésének kérdése, és mindig az volt a végső konklúzió, hogy krónikus betegség esetén antibiotikumnak csak felülfertőződés esetén, alkalmilag van jelentősége.