Keresés
Rendezés:
Találatok száma: 18
#1
Orvostovábbképző Szemle XXVI. évf. 2. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Szimpózium
2019-02-13

A multirezisztens kórokozókat tünetmentesen hordozó (kolonizált) szemé­lyek kiszűrése nehéz feladat. Folyamatosan fennáll a veszély, hogy mások­nak is átadják az általuk hordozott kórokozókat, amivel akár fertőző beteg­ségeket is okozhatnak. A multirezisztens kórokozók kórházi terjedésének megakadályozása komplex kórházhigiénés program segítségével lehetsé­ges, amelynek súlypontja a diagnosztikai és prevenciós tevékenységen van.

#2
Orvostovábbképző Szemle XXV. évf. 11. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Összefoglaló közlemény
2018-11-14

Súlyos, a beteget életveszélybe sodró sav-bázis eltéréssel járó kórképpel minden gyakorló orvos találkozhat. A belgyógyászati anyagcsere-rendel­lenességek, intenzív terápiás ellátást igénylő betegségek mellett sebészeti beavatkozások, mérgezések, kardiológiai és pulmonológiai kórképek szö­vődményeként is kialakulhat ilyen állapot. Azonnali felismerése és szaksze­rű ellátása nélkülözhetetlen napjaink orvosi tevékenysége során.

#3
Orvostovábbképző Szemle XXV. évf. 10. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Szimpózium
2018-10-16

A toxikus alkoholok (metanol, etilénglikol, izopropanol, dietilénglikol, propilénglikol) súlyos sejtkárosodást és halált okozhatnak. A kezdeti tü­netek nem specifikusak, ez nehezíti a felismerést. A definitív diagnózis szérumszintmérésen alapul, amely hazánkban csak néhány kórházban hozzáférhető. A körültekintő anamnézis, a fizikális vizsgálat és néhány egyszerű laboratóriumi eltérés azonban felvetheti a mérgezés gyanúját, és az antidótum-kezelés korán elkezdhető, a szervkárosodások megelőzhetők, a mortalitás csökkenthető.

#4
Orvostovábbképző Szemle XXII. évf. 7-8. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Betegtájékoztató
2015-08-17

Az egyszerű veseciszta (folyadékkal telt tömlőcske a vesében) kezelést nem igénylő lelet, a sok tömlőcske képződésével járó policisztás vesebetegség azonban az első tünetek kialakulásától a veseátültetésig, de a szövődmé­nyek miatt akár azon túl is végigkísérheti a betegek életét. 

#5
Orvostovábbképző Szemle XXII. évf. 4. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Egyéb >> Egészségügyeink
2015-05-04

Amit tudunk: a változások elkerülhetetlenek. Az utolsó érdemi átalakítás 2006-ban volt, és a gyógyítás technológiája olyan gyorsan fejlődik, a szükségletek olyan mér­tékben változnak, hogy legalább tízévenként szükség van „hozzáigazításra”, azaz szerkezeti átalakításra, de ez csak akkor hatékony, ha forrásallokációs változás és az érdekeltségi rendszer megváltoztatása is követi. Ebben az írásban megkísérlem számba venni, hogy milyen változások várhatók az idén az egészségügyben, illetve hogy egyáltalán várhatók-e érdemi változások.

#6
Orvostovábbképző Szemle XIX. évf. 10. szám
OTSZ Online >> Nefrológia, urológia
2012-10-11

A krónikus vesebetegek közel fele diabetes mellitusban szenved. A diabéteszes nefropátia (DNP) a makrovaszkuláris károsodások kifejezett kockázati tényezője. A DNP 1-es típusú diabéteszben általában egy évtizedes betegségtartam után jelentkezik, de 2-es típusú diabéteszben már annak felismerésekor is fennállhat. 

#7
Orvostovábbképző Szemle XIX. évf. 5. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Összefoglaló közlemény
2012-05-11

A műtéten átesett betegek leggyakoribb nozokomiális fertőzései a műtéti területet érintő infekciók. A fertőzésekkel járó teher csökkentése érdekében több országos szervezet, így a Centers for Medicare and Medicaid Services és a Centers for Disease Control and Prevention közösen dolgozta ki a műtéten áteső betegek ellátásának minőségét fejlesztő programját és jelölt ki hat módszert a sebfertőzések megelőzésére. Ezek közül három a profilaxishoz legmegfelelőbb antibiotikum kiválasztására, a beadás időzítésére és a kezelés időtartamára vonatkozik. A legtöbb, tiszta-kontaminált műtéten áteső betegnek a cefalosporin a profilaxis céljára javasolt antibiotikum. Jelentek meg adatok arról is, hogy a kórházakban milyen mértékben alkalmazzák a fertőzéseket megelőző óvintézkedéseket. Mivel a háziorvosok részt vesznek a betegek pre- és posztoperatív ellátásában, nekik is ismerniük kell a program ajánlásait.

#8
Orvostovábbképző Szemle XVIII. évf. 12. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Szimpózium
2012-01-17
A pruritus bőrgyógyászati vagy szisztémás betegség tünete lehet. Elsődleges bőrelváltozás hiányában a rendszerszintű áttekintésnek ki kell terjednie az esetleges pajzsmirigybetegség, limfóma, vese- és májbetegség, diabetes mellitus kivizsgálására.
#10
Orvostovábbképző Szemle XVIII. évf. 9. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Betegtájékoztató
2011-09-14

A jóvátehetetlenül megromlott veseműködést veseátültetéssel vagy dialíziskezeléssel (pl. múvesével) lehet pótolni. A veseátültetés nem kockázatmentes beavatkozás, de jóval hosszabb és kényelmesebb életet ígér, mint a rendszeres művesekezelés. Mivel sokan várnak új vesére, hosszúra nyúlhat a várakozási idő, hacsak nincs a családban alkalmas és áldozatkész donor.

blog

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.
Számtalanszor előkerült már a krónikus melléküreggyulladás kezelésének kérdése, és mindig az volt a végső konklúzió, hogy krónikus betegség esetén antibiotikumnak csak felülfertőződés esetén, alkalmilag van jelentősége.