Keresés
Rendezés:
Találatok száma: 13
#1
Orvostovábbképző Szemle XXVII. évf. 7. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Cikkreferátum
2020-07-16

A koreai vizsgálat megállapította, hogy az összhalálozás kumulatív gyako­risága szignifikánsan magasabb volt az ARB-csoportban, mint az ACE-gátló-csoportban. 

 

#2
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2020-03-23

Az új kihívások új szabályokat eredményeznek, a legjobb hozzáférhető adatok alapján új protokollok születnek a betegek ellátására.

#3
Orvostovábbképző Szemle XXVI. évf. 9. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Egyéb >> Gyógyszergyári közlemény
2019-09-20

Meghatározott idejű kettős trombocitaaggregáció-gátló (TAGG) keze­lés elengedhetetlen coronaria-sztent-beültetés, valamint akut corona­ria-szindróma (ACS) eseteiben, függetlenül az alkalmazott invazív vagy konzervatív kezelési stratégiától. Jelen munkában a kezelés fejlődésével, jelenlegi helyzetével és lehetőségeivel foglalkozom, a világon már széles körben alkalmazott, de hazánkban csak mostanában hozzáférhetővé vált ticagrelorra fókuszálva.

#4
Orvostovábbképző Szemle XXV. évf. 12. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Cikkreferátum
2019-01-14

A KAMIR-NIH regiszter elemzése alapján az akut myocardialis infarktust elszenvedett betegek terápiájában az ACE-gátlók nagyobb előnyöket biz­tosítanak a hosszú távú túlélés tekintetében, mint az ARB szerek.

 

#5
Orvostovábbképző Szemle XXIV. évf. 6. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Cikkreferátum
2017-06-12

A PAINT vizsgálat eredményei szerint a perindopril/amlodipin/indapamid hármas kombináció kiváló továbblépési lehetőség azoknak a hipertóniás betegeknek a kezelésében, akiknek a vérnyomását kettős gyógyszer-kom­binációval nem tudjuk a célérték alá csökkenteni.

Clinical Drug Investigation, 2014

#6
Orvostovábbképző Szemle XXIII. évf. 11. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Bizonyítékalapú orvoslás >> Kardiológia
2016-11-14

Az utóbbi években számos tanulmány jelent meg a több adatbázis össze­vonásával létrehozott SWEDEHEART regiszter adatainak értékelése alap­ján. Legutóbb az akut szívizominfarktust követően ticagrelorral, illetve clopidogrellel kiegészített trombocitagátlás eredményeiről publikáltak tanulmányt a stockholmi Karolinska Intézet munkatársai, a következőkben ezt foglaljuk össze.

#7
Orvostovábbképző Szemle XXI. évf. 12. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Bizonyítékalapú orvoslás >> Kardiológia
2014-12-27

A TASTE tanulmány adatai egyértelműen igazolták, hogy a trombusaspiráció ru­tinszerű alkalmazása ténylegesen nem csökkenti a STEMI miatt kórházba kerülő betegek halálozását és nem javítja az egyéb klinikai paramétereket sem egyéves megfigyelési idő alatt.

#8
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2014-09-09

Négy francia infarktusregiszter egyesített adatai szerint  a 75 évesnél idősebb emberek szívinfarktus után egy even belüli halálozása a PCI alkalmazásának és a gyógyszeres kezelés fejlődésének köszönhetően 36 %-ról 20 %-ra csökkent.

#9
Orvostovábbképző Szemle XXI. évf. 4. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Összefoglaló közlemény
2014-04-27

A cikk az akut miokardiális infarktus szövődményeként fellépő kardiogén sokk kór­élettanát, előfordulását, kimenetelét és kezelési lehetőségeit tekinti át. Kieme­li a véletlen besorolásos klinikai vizsgálatok tanulságait, és sokoldalúan elemzi a kardiogén sokk szakmai ajánlások szerinti terápiáját a korai revaszkularizációtól a gyógyszeres kezelésen át a mechanikus keringéstámogatásig. Hangsúlyozza a szerző, hogy a korai revaszkularizáció arányának növelése érdekében további erő­feszítésekre van szükség.

#10
Orvostovábbképző Szemle XIX. évf. 5. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Szimpózium
2012-05-10

Az adenozin-difoszfáttal (ADP) indukált trombocita aktivációnak meghatározó szerepe van a vérlemezkék aggregációjában és az isémiás szívbetegség patogenezisében. Az acetil-szalicilsavval és ADP receptor-agonistával – pl. clopidogrellel, prasugrellel vagy ticagrelorral – történő kettős trombocitagátló kezelés hosszú távú haszna coronaria-sztent beültetése után egyértelmű. Az összefoglaló közlemény az ADP receptor-antagonisták klinikai alkalmazásának újabb fejleményeit tekinti át.

blog

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.
Számtalanszor előkerült már a krónikus melléküreggyulladás kezelésének kérdése, és mindig az volt a végső konklúzió, hogy krónikus betegség esetén antibiotikumnak csak felülfertőződés esetén, alkalmilag van jelentősége.