Keresés
Rendezés:
Találatok száma: 7
#1
Orvostovábbképző Szemle Különszámok Psoriasis Különszám
OTSZ Online >> Rovatok >> Cikkreferátum
2020-12-16

A psoriasisos arthritis progressziójának lassítása és a rokkantság megelőzé- se szempontjából alapvető jelentőségű a korai felismerés és az idejekorán megkezdett célzott kezelés. A guszelkumab az egyéb célzott terápiákhoz hasonlóan teljesít az arthritis, a lágyrészkárosodás és a fizikális funkció ja- vításában, ugyanakkor a PASI tekintetében valószínűleg felülmúlja azokat.

#2
Sclerosis multiplex lapszemle 5. évfolyam 2. szám
OTSZ Online >> Sclerosis multiplex lapszemle
2020-12-01

Terápiás döntéshozatal a beteggel együtt

#3
Sclerosis multiplex lapszemle 5. évfolyam 2. szám
OTSZ Online >> Sclerosis multiplex lapszemle
2020-12-01

A DEFINE, CONFIRM és ENDORSE vizsgálatok 9 éves követési eredményei

#4
Orvostovábbképző Szemle Különszámok Fájdalomcsillapítás Különszám
OTSZ Online >> Rovatok >> Összefoglaló közlemény
2020-11-20

Az akut köszvényes roham a beteget álmából is felébresztő éles, akár extrém mértékű fájdalommal jár. A kristály igazolása, ezzel a betegség diagnosztikája a napi gyakorlatban sokszor nehézségbe ütközik. Az egyre szélesebb körben elérhető ízületi ultrahang és a kettős energiájú CT új lehetőséget nyújtanak mind a diagnosztika, mind a terápiaeffektivitás monitorozása terén.

#5
Magyar Onkológia 64. évf. 3. szám
OTSZ Online
2020-10-14

Az elmúlt 15 évben egyértelművé vált a molekuláris genetikai vizsgálatok létjogosultsága a tüdőrákos betegek ellátásában a rutin klinikai gyakorlatban. A kezdeti monogénes vizsgála- tokat egyre inkább felváltják a többgénes vagy akár több száz gént elemző genomikai vizsgálatok. A jelen közleményben a szerző röviden összefoglalja a nem kissejtes és a kissejtes tüdőrákok genomikai vizsgálatának főbb terápiás célpontjait. Emellett hazai részvétellel zajlott nemzetközi munkák ered- ményein keresztül bemutatásra kerül a genomikai vizsgá- latok két izgalmas területe: a tüdőrák prognózisát megjósló génmintázat-elemzés, valamint a daganat evolúciójának és az onkoterápiák hatásának tanulmányozása. Magy Onkol 64:225–230, 2020
Kulcsszavak: tüdőrák, genomikai vizsgálat, prognosztikai faktorok, prediktív faktorok, molekuláris célzott terápia


#6
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2020-10-05

Az EMA CHMP pozitívan véleményezte az anthrax fertőzés kezelésére szolgáló Obiltoxaximab SFL készítményt.

#7
Nőgyógyászati és Szülészeti Továbbképző Szemle XVII. évf. 5. szám
OTSZ Online >> Nőgyógyászati és Szülészeti Továbbképző Szemle
2015-12-16

A szülészorvosi etika szakmai felelősségérzete hatásos ellenszert kínál az anyai jogokat hangoztató leegyszerűsítésekre.

blog

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.
Számtalanszor előkerült már a krónikus melléküreggyulladás kezelésének kérdése, és mindig az volt a végső konklúzió, hogy krónikus betegség esetén antibiotikumnak csak felülfertőződés esetén, alkalmilag van jelentősége.