Keresés
Rendezés:
Találatok száma: 3
#1
Orvostovábbképző Szemle XXII. évf. 6. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Összefoglaló közlemény
2015-07-10

Sokféle életkorfüggő immunológiai változás zajlik a különböző szervekben. A csecsemőmirigy sorvadásának jobb megértése és az azt megállító mód­szerek (pl. hormon vagy citokin indukálta timopoézis) fejlesztése segíthet az öregedéssel járó immunológiai változások feltartóztatásában. Vakcinákkal is csökkenthető az idősek megnövekedett fertőzési és halálozási kockáza­ta. A jövőben jobb oltási stratégiákkal, célzott oltóanyagokkal óvhatjuk meg idős betegeinket a fertőzésektől, az immunszeneszcencia folyamatait részletesen megismerve lassíthatjuk immunkompetenciájuk gyengülését.

 
#2
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2013-01-29

Az USA gyógyszer-felügyeleti hatósága jóváhagyta az első olyan influenza elleni oltóanyagot, a Flucelvaxot, amelyet nem tyúktojásban, hanem emlőssejtek tenyészetében állítanak elő – 40 éve ez a legfontosabb újdonság a influenzavakcinák készítése területén.

#3
Orvostovábbképző Szemle XVIII. évf. 12. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Szimpózium
2012-01-17
A herpes zoster (övsömör) klinikai diagnózisa a féloldali dermatomális eloszlásban megjelenő  fájdalmas, hólyagos kiütések felismerésén alapul. Az acyclovir, famciclovir, valacyclovir csökkentheti a kiütések időtartamát. A posztherpetikus neuralgia hónapokig fennállhat a léziók gyógyulása után.

blog

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.
Számtalanszor előkerült már a krónikus melléküreggyulladás kezelésének kérdése, és mindig az volt a végső konklúzió, hogy krónikus betegség esetén antibiotikumnak csak felülfertőződés esetén, alkalmilag van jelentősége.