Keresés
Rendezés:
Találatok száma: 8
#1
Gyermekgyógyászati Továbbképző Szemle XXIV. évf. 3. szám
OTSZ Online
2019-10-16

A rotavírus elleni védőoltást felvett gyermekek körében ritkábban fordul elő az 1-es típusú cukorbetegség – derül ki USA-beli adatokból.

#2
Gyermekgyógyászati Továbbképző Szemle XXIV. évf. 3. szám
OTSZ Online
2019-10-16

Az emberi mikrobiom sokféle típusú organizmust tartalmaz, többek között baktériumokat, gombákat és vírusokat, melyek megfertőzhetik a gazdaszervezetet, de a mikrobiom egyéb tagjait is. A mikrobiom egyes alkotóelemeiben bekövetkezett változások többféle humán megbetegedés kialakulását vonják maguk után. A mikroorganizmusok által befolyásolt betegségek közül is kiemelkedik az 1-es típusú diabetes mellitus (T1DM), melynek hátterében a hasnyálmirigy bétasejtekből álló Langerhans-szigetei ellen fellépő autoimmun reakció áll. Több vizsgálat is felvetette, hogy a bélbaktériumok összetételének megváltozása T1DM előfordulásával hozható kapcsolatba. Megfigyelték például, hogy T1DM kapcsán fokozódik a Bacteroides-genus túlsúlya, ugyanakkor csökken a butiráttermelő baktériumok túlsúlya. Egy vizsgálatba 11 szeropozitív gyermeket vontak be Finnországból és Észtországból, akik közül 4 esetben progrediált az állapot 1-es típusú cukorbetegségbe. Ezen esetek kapcsán a bakteriális diverzitás csökkenését igazolták. Ezek a változások a T1DM-re prediktív autoantitestek megjelenését követően mutatkoztak meg, ami potenciálisan arra utalhat, hogy a bélbaktériumok nem a betegség elindításában vesznek részt, hanem a béta-sejtes autoimmunitás klinikai betegségbe történő progressziójában.

#3
Gyermekgyógyászati Továbbképző Szemle XXIV. évf. 3. szám
OTSZ Online
2019-10-16

Lelki Egészség a Perinatális Időszaktól a Kora Gyermekkorig – Prevenció és Klinikai Gyakorlat. Tapasztalatok és javaslatok gyűjtése a 2021–2027-es programozási időszak tervezéséhez címmel került megrendezésre az első regionális európai konferencia e témában 2019. május 8–11. között Budapesten, a Hotel Flamenco szállodában. 

#4
Gyermekgyógyászati Továbbképző Szemle XXIV. évf. 3. szám
OTSZ Online
2019-10-16

A perinatális időszakban bekövetkező agyi történések alapvetően befolyásolhatják a pszichomotoros és kognitív fejlődés alakulását. Az elszenvedett ischaemiás/haemorrhagiás noxa legtöbbször féloldali károsodást eredményez. Sok esetben a perinatális konvulzió utal az agyi történésre, de tapasztalatunk szerint nincs egyenes arányosság a későbbi károsodások és az elszenvedett sérülés súlyossága között. A súlyos strukturális eltérés ellenére – a kivizsgálás és a nyomon követés alapján – a vizsgált populáció közel egyharmada (25 fő) kezelés nélkül is ép fejlődésmenetet mutat!  A korai neuroterápiában részesített 54 eset  61%-a (33 fő)  gyógyult maradandó tünetek nélkül,  11%-ban (9 fő)  is csak minimális eltérések  mutathatók ki  – mely az irodalmi adatokkal összehasonlítva kiemelkedően jó eredmény!

#5
Gyermekgyógyászati Továbbképző Szemle XXIV. évf. 3. szám
OTSZ Online
2019-10-16

A bőrgyógyászati betegségek felismerését, differenciáldiagnózisát, valamint a kórképek lefolyását és a terápia hatékonyságának nyomon követését jelentősen megkönnyíti a tünetek „láthatósága”. A bőrtünetek pontos leírása mellett ugyancsak fontos a beteg szubjektív tüneteinek pontos feltérképezése, ugyanis a bőrtüneteket gyakran kíséri fájdalom, égő, viszkető érzés és irritáció is – ezen panaszok pedig jelentősen befolyásolják a betegek életminőségét. Közleményünkben különböző patomechanizmusú, de gyakran hasonló panaszokat okozó, a bőr barrier funkciójának sérülésével és gyulladásos reakciójával járó gyermekbőrgyógyászati kórképeket tekintünk át.

#6
Gyermekgyógyászati Továbbképző Szemle XXIV. évf. 3. szám
OTSZ Online
2019-10-16

A kezelésre nem reagáló vagy kiújuló neuroblastomás betegek túlélését sikeresen növeli a daganatsejtekben jelen lévő GD2 gangliozidellenes monoklonális antitest terápia, a dinutuximab béta. Az új monoklonális antitest terápia mellékhatásprofilja (megfelelő előkészítés esetén) mind első vonalbeli, mind pedig recidív kezelés esetében jól tolerálható.

#7
Gyermekgyógyászati Továbbképző Szemle XXIV. évf. 3. szám
OTSZ Online
2019-10-16

A mannózkötő lektin (MBL) a veleszületett immunrendszer mintázatfelismerő fehérjéje, amely a patogén mikrobák széles skálája elleni védekezésben játszik szerepet. Bár deficienciájának jelentősége vitatott, a szakemberek egyetértenek abban, hogy az egyébként egészséges gyermekeknél visszatérő fertőzéseket okozhat, és az immunszupprimált betegek állapotát tovább súlyosbíthatja.

#8
Gyermekgyógyászati Továbbképző Szemle XXIV. évf. 3. szám
OTSZ Online
2019-08-09

Malignus daganatok lényegesen ritkábban fordulnak elő gyermekkorban, mint felnőttkorban, jelentőségük mégis kiemelkedő, mivel az 1–18 év közötti korosztályban a második leggyakoribb haláloknak számítanak (első helyen a balesetek állnak). Magyarországon évente kb. 250–300 új gyermekkori daganatos betegséggel kell számolnunk. A betegek közel 25%-a leukaemiában szenved, egy másik 25%-ánál agydaganatot diagnosztizálnak. Jelen cikkünkben a Hodgkin-lymphomával (HL) foglalkozunk, amely a gyermekkori daganatos betegségek 4–6%-át teszi ki. 

blog

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.
Számtalanszor előkerült már a krónikus melléküreggyulladás kezelésének kérdése, és mindig az volt a végső konklúzió, hogy krónikus betegség esetén antibiotikumnak csak felülfertőződés esetén, alkalmilag van jelentősége.