hirdetés

EBD - ABC

BENEDICT

 Számos vizsgálat igazolta, hogy cukorbetegségben az antihipertenzív kezelés csökkenti az albuminuriát, mérsékli a renális szövődmény progressziójának kockázatát, valamint a kardiovaszkuláris megbetegedések (myocardialis infarctus, szívelégtelenség, stroke) kialakulásának kockázatát. Az ACE-gátlók és az angiotenzinreceptor- blokkolók (ARB) az e téren legtöbbet vizsgált hatástani csoport; 1-es típusú diabetesben inkább ACE-gátlóval, 2-es típusú diabetesben pedig inkább ARB-vel folytak vizsgálatok. A legtöbb tanulmányt microvagy macroalbuminuriás cukorbetegek bevonásával végezték, s kevés vizsgálat tűzte ki célul a renális szövődmény prevencióját a normoalbuminuria stádiumában. A BENEDICT (BErgamo NEphrologic DIabetes Complications Trial) keretében a microalbuminuria megelőzésének lehetőségét tanulmányozták 2-es típusú diabetesben szenvedő, hypertoniás, de normoalbuminuriás cukorbetegek körében. Az eredmények arra utalnak, hogy hypertonia és 2-es típusú cukorbetegség fennállásakor ACE-gátlóval (trandolapril) érdemben csökkenthető a microalbuminuria kialakulásának kockázata.

 A vizsgálat háttere

 A 2-es típusú diabetes mellitus jelenlegi – és az elkövetkezendő két-három évtizedben várható – prevalenciája komoly aggodalomra ad okot, sokan a diabetes e formájának pandémiaszerű terjedését jósolják. Gyakran észlelhető 2-es típusú diabetesben microalbuminuria, ámbár hogy pontosan milyen gyakran, azt vitatják, mert függ a detektálási módszertől és a vizsgált populációtól. Nem vitás azonban, hogy a microalbuminuria előrejelzi egyrészt a vese érintettségének progresszióját, másrészt a kardiovaszkuláris érintettséget.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Prof. dr. Jermendy György
a szerző cikkei

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.