Fókuszban a férfiak osteoporosisa

Shobha S. Rao, MD; Nitin Budhwar, MD és Ambreen Ashfaque, MD - Prof. dr. Szathmári Miklós kommentárjával

A csontvesztés nem „női probléma”, de a férfiak csontritkulását sokszor nem ismerjük fel. A férfiak csípőtáji törései után a halálozás valószínűsége nagyobb. Az American College of Physicians szerint a férfiak osteoporosis-kockázatát már 65 éves kor alatt rendszeresen értékelni kell. Az osteoporosis igazolása után ki kell zárni a csontvesztés másodlagos okait. Az első vonalbeli gyógyszerek a biszfoszfonátok. Súlyos esetekben mérlegelni kell a teriparatid adását, hypogonadismus esetén kedvező hatású a tesztoszteron-kezelés. A csonttömeg fenntartása megkívánja a megfelelő kalcium- és D-vitamin-bevitelt. A férfi betegeket fel kell világosítani a súlyterheléssel járó testmozgás fontosságáról, a dohányzás és a túlzott alkoholfogyasztás csontritkulást elősegítő hatásáról.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Shobha S. Rao, MD
a szerző cikkei

Nitin Budhwar, MD
a szerző cikkei

Ambreen Ashfaque, MD
a szerző cikkei

Prof. dr. Szathmári Miklós
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.