hirdetés

Debreceni Egyetem, Népegészségügyi Kar, Családorvosi és Foglalkozás-egészségügyi Tanszék, Debrecen Dr. Ilyés István cikkei

  #1
2019-10-15 11:35:00

A Nemzeti Egészségügyi Program 2018–2030 szakpolitikai stratégiai ter­vezet a lakosság betegségterhének mérséklése érdekében a prevenciós törekvések első helyén a szív- és érrendszeri betegségeknek, a harmadik helyén pedig az anyagcsere-betegségeknek a megelőzését szerepelteti. Az e betegségek kialakulásában szerepet játszó rizikótényezők és -állapo­tok már gyermek- és serdülőkorban észlelhetők, gyorsítják a metabolikus eltérések kialakulását és az atherogenesist, e hatások kivédése vagy csök­kentése a felnőttkori betegségek prevencióját szolgálja.

  #2
2019-02-27 12:12:00

A gyermekkori hyperlipoproteinaemiák a genetikai eredetű familiáris és a betegségekhez, exogén hatásokhoz csatlakozó szekunder formák két csoportjába sorolhatók. E munka célja a gyermekkori familiáris és szekunder dyslipidaemia-formák áttekintése, a felismerésük, a kezelésük és a gondozásuk lehetőségeinek áttekintése. 

  #3
2018-04-26 20:20:00

Az Amerikai Endokrin Társaság (Endocrine Society) az elmúlt évben tette közé a „Pediatric Obesity – Assessment, Treatment and Prevention” című szakmai útmutatóját, ami a 2008-ban megjelent „Prevention and Treatment of Pediatric Obesity” című szakmai útmutatót váltja fel. Ennek a cikknek a célja a 2017. évi útmutató ajánlásainak a fejezetek sorrendjében történő összefoglalása, bemutatása és ezzel együtt a szerző megjegyzéseinek az ismertetése is.

hirdetés
hirdetés

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.