hirdetés

Lukács Miklós cikkei

  #1
2012-03-12 16:45:00

A gyógyíthatatlan betegek ellátásának bármelyik szintjén és bármelyik formá­jába bevihető a hospice szellemiség, a palliatív megközelítés. Vannak azonban a hospice szellemiség alapján álló intézményes betegellátási formák is. Ezek egyike az otthoni hospice ellátás, melynek az egészségbiztosítás által finanszí­rozott gyakorlata hazánkban is kialakult, de egyelőre kevesebb beteg része­sülhet ennek az emberi méltóság megőrzését és a szenvedés megelőzését középpontba állító, komplex gondozási formának az előnyeiből, mint ahánynak élete utolsó szakaszában szüksége lenne rá.

hirdetés
hirdetés

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.