hirdetés

for the EVA-3S Investigators O. Naggara, E. Touzé, B. Beyssen, L. Trinquart, G. Chatellier, J. Meder, J. Mas cikkei

  #1
2013-02-11 00:00:00

A carotis angioplastica és sztentbeültetés (CAS) a nyaki verőér endarterectomiájának alternatívája lehet nagyfokú szűkület megoldására. Mindkét technika szövődmények veszélyét rejti magában, melyek közül leginkább a neurológiai deficitek érdemelnek említést. A CAS-ról eddig még nem bizonyosodott be nagy, véletlen besorolásos klinikai vizsgálatokban, hogy a 30 napon belüli stroke vagy a halálozási arányt tekintve biztonságosabb technika lenne, mint az endarterectomia. Az érvényben lévő irányelvek ennek megfelelően a carotis endarterectomiát jelölik meg választandó eljárásként az arteria carotis szűkülete esetén. A perioperatív periódus letelte után azonban a CAS a carotis endarterectomiával megegyező hatásosságúnak tűnik az azonos oldali stroke középtávú prevenciójában, ami arra utal, hogy megfelelően megválasztott betegeknél a CAS elfogadható választási lehetőséget kínál olyan esetekben, ahol a CAS 30 napon belüli szövődményeinek kockázata csekély. Miközben az endarterectomia szövődményeit széles körben elemezték, a CAS-t követő nem kívánt eseményekre hajlamosító tényezőkről még messze nem teljes a tudásunk.

hirdetés
hirdetés

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.