hirdetés

1-es típusú diabetesz kialakulását késleltető szer

Az FDA által most jóváhagyott szer az első, amely képes késleltetni az 1-es típusú cukorbetegség klinikai megjelenését a betegség szempontjából veszélyeztetett populációban.

hirdetés

Az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatala (FDA) engedélyezte a teplizumab-mzwv (Tzield, Provention Bio) anti-CD3 monoklonális antitest forgalomba hozatalát. A szer késlelteti az 1-es típusú klinikai cukorbetegség kialakulását azokban a 8 éves és idősebb személyekben, akiknél nagy a betegség kialakulásának kockázata.

A konkrét terápiás cél „a 3-as stádiumú 1-es típusú diabétesz kialakulásának késleltetése olyan felnőtteknél és 8 éves vagy idősebb gyermekeknél, akik jelenleg 2-es stádiumú 1-es típusú cukorbetegségben szenvednek”.

Az 1-es típusú diabétesz 2015-ben elfogadott stádiumbeosztása szerint az 1. stádiumot a béta-sejtes autoimmunitás jelenléteként definiálják, amelyben két vagy több szigeti autoantitest mutatható ki, normoglikémia mellett, a 2. stádiumot a béta-sejtes autoimmunitás, diszglikémia, de még tünetmentes állapot, a 3. stádiumot pedig már a tünetek megjelenése jellemzi.

A 2-es stádiumú 1-es típusú diabétesz esetén közel 100%-os a kockázata annak, hogy az állapot a beteg élete során a klinikai tünetekkel járó (3. stádiumú) 1-es típusú diabéteszbe progrediál, és 75%-os a kockázata annak, hogy ez 5 éven belül megtörténik.

"Az osztályában első szer mai jóváhagyása fontos új kezelési lehetőséget jelent bizonyos veszélyeztetett betegek számára" - mondta John Sharretts, az FDA Gyógyszerértékelő és Kutató Központja Diabetes, Lipid Disorders és Obesity osztályának igazgatója. "A gyógyszer késlelteti az 1-es típusú cukorbetegség klinikai tüneteinek megjelenését, így hónapokig-évekig mentesítheti a betegeket a betegség terheitől."

A hasnyálmirigy béta-sejtek T-sejtek által közvetített autoimmun destrukciójával interferáló szer az első betegségmódosító terápia az 1-es típusú cukorbetegség progressziójának lassítására. Intravénás infúzióban kell naponta egyszer adni, 14 egymást követő napon keresztül.

Az FDA korábban 2021 júliusában elutasította a teplizumabot ezen javallatra történő törzskönyvezését a vizsgálat tervezési problémái miatt, annak ellenére, hogy egy tanácsadó testület 2021 májusában javasolta az engedélyezését. Ashleigh Palmer, a Provention Bio társalapítója és vezérigazgatója a mostani engedélyezés kapcsán úgy tett nyilatkozatában kijelentette: "Ez történelmi fordulat a T1D közösség számára, paradigmaváltó áttörés… Nem lehet eléggé hangsúlyozni, hogy milyen fontos a T1D beteg és családja számára a betegség 3. stádiumának késleltetése, … több idő marad arra is, hogy szükség esetén felkészüljenek a 3. stádiumú betegséggel járó terhekre, szövődményekre és kockázatokra."

A T1D megjelenése két évvel késleltethető

2019-ben egy pivotális, 2. fázisú, randomizált, placebo-kontrollos vizsgálat, amelyben 76 veszélyeztetett 8 éves vagy annál idősebb gyermek és felnőttek vett részt, kimutatta, hogy egyetlen 14 napos napi intravénás teplizumab infúzió a 44 kezelt betegnél szignifikánsan, medián 2 évvel késés az 1-es típusú diabétesz klinikai megjelenésének kialakulását a placebót kapó 32 beteg klinikai tüneteinek megjelenéséhez képest. Ezeket a „mérföldkőnek” tekinthető adatokat az American Diabetes Association (ADA) éves találkozóján mutatták be 2019 júniusában, tették közzé egyidejűleg a New England Journal of Medicine-ben. A három évre vonatkozó adatokat a 2020. júniusi ADA ülésen mutatták be, és 2021 márciusában a Science Translational Medicine -ben publikálták Emily K. Sims (Indiana University School of Medicine, Indianapolis) és munkatársai.

A medián 923 napos követés után véletlenszerűen kiválasztott, teplizumabbal kezelt betegek 50%-a maradt a cukorbetegség tüneteitől mentes, szemben a placebo infúziót kapók mindössze 22%-ával (kockázati arány, 0,457; P = 0,01). A teplizumab csoportban nagyobb volt a görbe alatti átlagos C-peptid terület a placebóhoz képest, ami jobb béta-sejt-funkciót tükröz (1,96 vs 1,68 pmol/ml; P = 0,006). A C-peptid szintje idővel csökkent a placebo-csoportban, de stabilizálódott a teplizumabot kapókban (P = 0,0015).

"A véletlen besorolástól az 1-es típusú diabetesz 3-as stádiumának diagnózisáig eltelt medián idő 50 hónap volt a Tzield-kezelésben részesülő betegeknél, és 25 hónap a placebót kapó betegeknél. Ez statisztikailag szignifikáns különbséget jelent a betegség 3-as stádiumának kialakulásában," nyilatkozta az FDA.

A Tzield leggyakoribb mellékhatásai közé tartozik a limfopénia (73% teplizumab vs 6% placebo), bőrkiütés (36% vs 0%), leukopenia (221% vs 0%) és fejfájás (11% vs 6%). A gyógyszer használatával kapcsolatos figyelmeztetések és óvintézkedések közé tartozik a citokin felszabadulási szindróma, a súlyos fertőzések kockázatának monitorozása, valamint az élő, inaktivált és mRNS vakcinák elkerülése.

Ez a jóváhagyás valószínűleg felgyorsítja az Egyesült Államokban az univerzális autoantitest-szűrésről szóló vitát. Jelenleg a preklinikai 1-es típusú cukorbetegségben szenvedők többsége a szövetségi finanszírozású TrialNet programon keresztül azonosított 1-es típusú cukorbetegek elsőfokú rokona. 2020 decemberében a JDRF 1-es típusú cukorbetegséget kutató és érdekvédelmi szervezet 55 dolláros otthoni vérvizsgálatot kezdett felajánlani az antitestek szűrésére, és más szűrőprogramok is indultak az Egyesült Államokban és Európában. Korábbi tanulmányok vizsgálták az univerzális szűrés költséghatékonyságát gyermekeknél, és azt az optimális életkort, amikor ilyen szűrést kell végezni. 

Októberben a Provention Bio bejelentette, hogy közös promóciós megállapodást kötött a Sanofival a Tzield egyesült államokbeli piacra dobására vonatkozóan, a klinikai T1D megjelenésének késleltetése miatt a veszélyeztetett egyéneknél. A Provention Bio pénzügyi támogatási lehetőségeket (pl. önköltséges támogatás) kínál a jogosult betegeknek a költségek fedezésére.

 

Forrás: FDA

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.