hirdetés

A cholangiocarcinoma tartós urzodezoxikólsav-kezelést követő incidenciája primer szklerotizáló cholangitisben

Háttér/célkitűzés.
A cholangiocarcinoma a primer szklerotizáló cholangitis egyik súlyos szövődménye. Az urzodezoxikólsav férfiakban talán mérsékli a cholangiocarcinoma incidenciáját. Jelen vizsgálatunk célja a cholangiocarcinoma incidenciájának felmérése primer szklerotizláló cholangitisben szenvedő betegek nagy csoportjában, urzodezoxikólsavval való tartós kezelés után.

Betegek és módszerek.
Az 1987 májusától 2005 májusáig vizsgált összesen 150 primer szklerotizáló cholangitises beteg tanulmányba való belépésekor nem igazoltunk cholangiocarcinomát. Valamennyi résztvevő urzodezoxikólsavat kapott, és évente legalább egyszer kontrollvizsgálaton vett részt.

Eredmények.
A 150 beteg kezelési időtartamának mediánja 6,4 év volt. A kezelés során 5 betegnél alakult ki cholangiocarcinoma, ami 3,3%-os gyakoriságot jelent. A cholangiocarcinoma előfordulása 100 betegévre vonatkoztatva a 0–2,5 éves megfigyelési intervallum során 0,58, a 2,5–8,5 éves időszakot alapul véve 0,59 volt, az ezt követő időben, a belépéstől számított 18 évig cholangiocarcinoma nem alakult ki. A betegség urzodezoxikólsav-kezelés során mutatkozó incidenciájának Kaplan–Meier-görbéje 8,3 év után tetőzött.

Összefoglalás és következtetések. Urzodezoxikólsavval kezelt primer szklerotizáló cholangitisben a cholangiocarcinoma éves incidenciája a vártnál kisebb, és a kezelés időtartamával arányosan csökken.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Gerda Rudolph, Petra Kloeters-Plachky, Daniel Rost és Adolf Stiehl
a szerző cikkei

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.