hirdetés

A Crohn-betegség biomarkere

Új adatok szerint a granulocyta-macrophág kolónia-stimuláló faktor (GM-CSF) elleni autoantitestek már évekkel a tünetek és a betegség megjelenése előtt jelzik a komplikált Crohn-betegséget.

hirdetés

A Gastroenterology folyóiratban 2022. májusában online megjelent tanulmányukban Dr. Arthur Mortha (University of Toronto, Ontario, Kanada) és munkatársai katonai szolgálatban lévő személyeken végzett vizsgálat során olyan új biomarkert igazoltak, amely ígéretesnek látszik a komplikált Crohn-betegség (CD) diagnózisa, ellátása és kezelése vonatkozásában.

6 évvel korábbi figyelmeztető jelzés

A gyulladásos bélbetegségek (IBD-k) egyik típusa, a Crohn-betegség (CD) alapvető immunológiai jellegzetessége, hogy a belek homeosztázisában törés következik be. Ez abban nyilvánul meg, hogy a bélfal védelmi integritása elégtelenné válik, csökken az immunológiai tolerancia és rendkívül eltúlzott gyulladás alakul ki. A bélrendszer gyulladásában szerepe van a GM-CSF-nek. Régebbi vizsgálatokban kimutatták, hogy Crohn-betegségben ki tudja váltani és el tudja fojtani a gyulladást. A belek lymphoid sejtjei GM-CSF-et termelnek, melyek viszont az immunhomeosztázis fenntartása érdekében a myeloid sejteket szabályozzák. A GM-CSF jelátvitel genetikai hibái és a GM-CSF elleni autoantitestek esetén a Crohn-betegség súlyosabb formában jelentkezik, és gyakoribbak a visszaesések.  

A kutatók 220, ismételten Crohn-betegséggel diagnosztizált és 440 egészséges kontroll egyénnél mérték az anti-GM-CSF autoantitestek szintjét ELISA (enzym-linked immunosorbent assay) módszerrel. A résztvevőket a(z) US Defense Medical Surveillance System-ből választották ki, és összesen több mint 1800 minta vizsgálatát végezték el.

A kérdéses autoantitestek a GM-CSF poszt-transzlációs módosításait (speciálisan a glikozilációt) célozzák meg: a CD betegek szérumában a GM-CSF abnormális glikozilációja igazolódott. Ezek az autoantitestek már a tüneteket mutató betegeknél a diagnózis előtt 6 évvel is kimutathatók voltak és előre jelezték a betegség megjelenése utáni komplikációkat (HR: 2,9, P<0,001). Az autoantitestek interferálnak a GM-CSF-et a bélben termelő „group 3 innate lymphoid sejtekkel” (ILC3-kel) és a CD által nem érintett mucosa myeloid sejtjeivel. Az interferencia az ILC3 sejtekben észlelhető gén-szignatúra változásaihoz társul.

Az új biomarker kiegészítheti a korai, vagy aggresszív CD megjelenésének egyéb prodromális jeleit, mint pl. a specifikus mikróbás antigéneket megcélzó antitestek és az belek permeabilitása. Az anti-GM-CSF autoantitestek már a mikróbás antitestek megjelenése előtt kimutathatók. A diagnózis előtt alkalmazott további markerek és próbák segítenek a betegség előrejelzésében.

Diagnózis és prognózis

Dr. Miguel Regueiro (Digestive Disease and Surgery Institute) a tanulmányhoz fűzött megjegyzésében méltatta azt, hogy a kutatók egy olyan nagyon érdekes immunszabályozási zavart tudtak kimutatni, amely jóval a Crohn-betegség tüneteinek megjelenése előtt észlelhető. Ez az egyedülálló felfedezés a továbbiakban befolyásolhatja és megváltoztathatja a gyulladásos bélbetegségek diagnózisát és kezelését. A szerzők arra is rámutattak, hogy az immunszabályozási zavar megszakítása révén a Crohn-betegség gyógyításának új lehetősége nyílhat meg. Pl. ha a GM-CSF-et úgy lehetne átalakítani, hogy elkerülje az anti-GM-CSF autoantitest tevékenységet, visszaállhatna a homeosztázis, lelassulhatna a betegség progressziója. Módosított GM-CSF-el kellene klinikai vizsgálatokat végezni GM-CSF autoantitesteket expresszáló betegeken.

Az eredmények befolyásolhatják a betegek ellátását: pl. az olyan magas kockázatú egyéneknél, akiknél CD szerepel a családi anamnézisben, vagy már fiatalabb korban olyan nem specifikus gasztrointesztinális tüneteik voltak, amelyeket gyakran irritábilis bél-szindrómával kevertek össze.

Az anti-GM-CSF autoantitestek biomarkerek lehetnek, jelezhetik a diagnózist és a prognózist. Az is lehet, hogy ennek alapján speciális kezelésekre lesz mód. A precíziós orvoslás során jelentősen javulhatnak a ma ismert remissziós arányok.

Forrás:

Kling J. Crohn’s disease biomarker appears years ahead of diagnosis. Medscape Medical News. June 06, 2022.

Mortha A, Remark R, Del Valle DM, et al. Neutralizing anti-GM-CSF autoantibodies recognize posttranslational glycosylations on GM-CSF years prior to diagnosis and predict complicated Crohn’s Disease. Gastroenterology. Published May 24, 2022. https://doi.org/10.1053/j.gastro.2022.05.029.

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.