hirdetés

A dohányosoknál gyakori a fogvesztés

Egy friss vizsgálat szerint dohányosoknál szignifikánsan fokozott a fogvesztés veszélye: a dohányzó férfiaknál 3,6-szeres erre az esély a nem dohányzókhoz képest, míg nők esetében 2,5 szeres a kockázatfokozódás.

hirdetés

A Journal of Dental Research című lapban megjelent közlemény az EPIC Potsam hosszú távú kohorszvizsgálat eredményeit adja közre, melyet a University of Birmingham és a German Institute of Human Nutrition kutatói készítettek.

A fogak kihullása világszerte jelentős közegészségügyi probléma. Az Egyesült Királyságban például a 65 és 74 év közöttiek esetében a teljes foghiány előfordulási aránya 15 százalék, ami 75 éves kor felett meghaladja a 30 százalékot is. Globális viszonylatban az arányszám már a 65−74 éves korosztályban megközelíti a 30 százalékot.

A mostani vizsgálat első szerzője Thomas Dietrich, a University of Birmingham professzora, aki így fogalmaz: „A fogvesztés oka többnyire a fogszuvasodás (kariesz) és a krónikus fogágygyulladás (periodontitis). A dohányzás közismerten a periodontitis erős kockázati tényezője, ami magyarázatot adhat a fogvesztés dohányosok körében észlelt magasabb előfordulási arányára.”

A dohányzás elrejtheti az ínyvérzést, ami a periodontitis alapvető tünete. Ennek következtében könnyen előfordulhat, hogy a dohányosok ínye egészségesebbnek tűnik, mint amilyen valójában.

„Valóban szerencsétlen dolog, hogy dohányzás mellett nem szembetűnőek az ínybetegség jelei, mert így az érintettek gyakran már csak akkor veszik észre a problémát, amikor az már igen súlyossá válik. Jó hír ugyanakkor, hogy a dohányzás abbahagyása meglehetősen rövid időn belül csökkenti a kockázatot. Végeredményben a dohányzásról leszokók esetében ugyanakkora a fogvesztés kockázata, mint azok körében, akik soha nem dohányoztak, ehhez azonban akár 10 évnél is hosszabb idő lehet szükséges” – teszi hozzá Dietrich professzor.

A fogánybetegség és az ebből adódó fogvesztés lehet az első szembetűnő jele annak, hogy a dohányos egészségi állapota nem megfelelő. Ez kellő motivációt adhat a dohányosnak a leszokásra, még mielőtt a dohányzásnak olyan életveszélyes következményei alakulnának ki, mint amilyen például a tüdőrák” – teszi hozzá a fentiekhez Kolade Oluwagbemigun, a German Institute of Human Nutrition munkatársa.

A mostani megállapítások függetlenek az egyéb kockázati tényezőktől, többek között a diabétesztől, és az adatok egy olyan, 23376 fő bevonásával lefolytatott vizsgálatból származnak, melynek célja a dohányzás, a dohányzásról való leszokás és a fogvesztés közötti korreláció elemzése volt három különböző korcsoportban.

A dohányzás és a fogvesztés között szorosabb kapcsolat igazolódott a fiatalabbak körében, mint az idősebb korosztályban. Ezen kívül az eredmények egyértelműen azt igazolják, hogy az összefüggés dózisdependens: az erős dohányosok csoportjában nagyobb a fogvesztés valószínűsége, mint azok esetében, akik csak néhány szál cigarettát szívnak el naponta.

A German Institute of Human Nutrition másik kutatója, Heiner Boeing professzor ezt teszi hozzá a fentiekhez: „A szív- és érrendszerre, illetve a tüdőbetegségek és rosszindulatú daganatok előfordulására gyakorolt kedvező hatásokon túl tehát a szájüreg állapota a másik ok, ami arra kell, hogy ösztönözzön, hogy ne kezdjünk el dohányozni, illetve ha mégis, akkor mielőbb igyekezzünk leszokni a dohányzásról.”

Dr. S. I.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.