hirdetés

A harmadik Alzheimer-antitest gyógyszerjelölt

Korábbi cikkeinkben beszámoltunk az adukanumab és a lecanemab engedélyezési folyamatának és klinikai vizsgálatainak állásáról, de van egy harmadik monoklonális antitest, a donanemab, amiből szintén hamarosan gyógyszer válhat.

hirdetés

Az adukanumab (Aduhelm, Biogen) idén nyáron már engedélyt kapott az Egyesült Államokban, a lecanemab gyorsított engedélyezési kérelmet pedig már benyújtotta a gyártó (Biogen, Eisai), így hát az Eli Lilly számára is sürgősség vált az engedélyeztetési folyamat megindítása. A cég szerint még az idén be is fogják nyújtani kérelmüket, de lássuk, az eddigi eredmények alapján mit tudhatunk a hatóanyagról.

 

A hatóanyagról (donanemab)

A donanemab (LY3002813), más néven N3pG az Eli Lilly saját fejlesztése, egy humanizált IgG1 monoklonális antitest, amelyet transzgénikus egér eredetű mE8-IgG2a-ból fejlesztettek ki. Ez a biológiai hatóanyag képes felismerni az Aβ(p3-42)-t, az amiloid-béta piroglutamát formáját, amely az amiloid plakkokban aggregálódik. A legtöbb terápiás fejlesztés alatt álló amiloid-béta antitest különböző oldható vagy oldhatatlan formákat köt meg, de alacsony affinitással rendelkeznek a már lerakódott amiloid plakkokkal szemben. A donanemab mögött az az elgondolás áll, hogy magának a lerakódott plakknak a megcélzása szükséges ahhoz, hogy a meglévő amiloidterhelés eltűnjön az agyból, nem pedig az új plakkok lerakódásának vagy a meglévő plakkok növekedésének megakadályozása. Néhány hasonló elven működő korábbi plakk-kötő antitestet elvetettek, mert mikrovérzéseket okoztak az agyban. A fejlesztés kezdeti szakaszában az mE8 antitestről egy vizsgálat (Demattos és mtsai., 2012) során bizonyítottnak tűnt, hogy egér modellszervezetekben anélkül volt képes eltávolítani a plakkokat, hogy mikrovérzéseket okozott volna, ezen tulajdonsága miatt lett ebből a molekulából gyógyszerjelölt. A 2014-es AAIC-konferencián a Lilly arról számolt be, hogy az N3pG-vel és a LY2811376 BACE-gátlóval végzett kombinált terápia egy randomizált preklinikai vizsgálat során a PDAPP-transzgénikus egerek agyából az amiloid plakkok több mint 80 százalékát tisztította ki, szemben a monoterápiában alkalmazott két hatóanyag egyenként mintegy 50 százalékos tisztító hatásával.

 

A donanemab klinikai vizsgálati programjáról

Az Eli Lilly 2013 májusa és 2016 augusztusa között az Egyesült Államokban és Japánban 100, Alzheimer-kór okozta enyhe kognitív károsodásban vagy enyhe Alzheimer-kórban szenvedő személyen végezte az első fázis I. vizsgálatot. A résztvevőknek pozitív amiloid PET-scan eredménnyel kellett rendelkezniük. A hétkarú vizsgálatban öt intravénás adagot vizsgáltak 0,1 mg/kg-tól 10 mg/kg-ig, havonta legfeljebb négyszeri adagolással a biztonságosság, farmakokinetikai és farmakodinamikai jellemzők értékelésére. A 2016-os torontói AAIC-konferencián a Lilly a vizsgálatot befejező 49, átlagosan 74 éves beteg eredményeit mutatta be, akik közül 37 kapott kezelést és 12-en placebót. Az eredmények szerint csak a legmagasabb dózis (10 mg/kg) csökkentette a plakkterhelést az agyban, és az is igaz, hogy ebben a betegcsoportban csak hat résztvevő volt. Összességében a betegeknél az átlagos florbetapir SUVR érték a kiindulási 1,65-ről hét hónap alatt 0,26-ra csökkent. A 37 betegből hatnál jelentkezett infúziós reakció hidegrázással, kipirulással, szédüléssel, kiütéssel és lázzal, valamint a plazmában gyógyszerellenes antitestekkel. A gyógyszer felezési ideje a vártnál rövidebb, 10 nap volt. A legtöbb embernél az adagolást követő három hónapon belül gyógyszerellenes antitestek alakultak ki.

2015 decemberében a Lilly megkezdte a második fázis I. vizsgálatot, melybe 150 prodromális vagy közepesen súlyos Alzheimer-kórban szenvedő beteget vontak be, szintén az Egyesült Államokban és Japánban található több vizsgálóhelyen. Ebben a vizsgálatban három adagolási rend volt, az első 10, 20 vagy 40 mg/kg egyszeri adagból állt, a második 10 mg/kg kéthetente 24 héten keresztül, a harmadik pedig 10 vagy 20 mg/kg havonta 16 hónapon keresztül. A résztvevőket 3:1 arányban randomizálták a hatóanyagra vagy a placebóra kiválasztására. A vizsgálat elsősorban a donanemabnak az agyi amiloidterhelésre gyakorolt hatását mérte florbetapir PET-szken segítségével; a másodlagos végpontok a donanemab és a biológiai gyógyszer ellen irányuló autoantitestek farmakokinetikai jellemzőit vizsgálták. A 2018-as AAIC-en a Lilly arról számolt be, hogy a hat hónapos, 20 mg/kg-os terápia átlagosan 70 centiloiddal csökkentette az amiloidterhelést, és az ezt az időpontot elérő hat személy közül három az amiloidpozitivitás küszöbértéke alá esett. A résztvevők közül körülbelül minden negyediknél alakult ki ARIA-E, többnyire tünetmentesen. Majdnem minden betegnél képződtek gyógyszerellenes antitestek, és egy betegnél infúziós reakció lépett fel. Ez a vizsgálat 2019 augusztusában ért véget, miután 61 személyt vontak be. A 2019-es CTAD-konferencián tartott előadás szerint a havi 10 vagy 20 mg/kg-os adagok 16 hónapon keresztül átlagosan 90-100 centiloiddal csökkentették az amiloidot. A nagyobb dózist kapó mind az öt ember az amiloid-pozitivitási küszöbérték alá esett. Ahogy a korábbi időpontban megfigyelték, a betegek egynegyedénél ARIA-E alakult ki; amely két betegnél tünetmentes volt, és az adagolás leállítása után megszűnt.

Az Eli Lilly 2017 decemberében kezdte meg a TRAILBLAZER-ALZ vizsgálatot, az amiloid kaszkád különböző pontjait célzó két vizsgálati gyógyszer kombinációs vizsgálatát 375 olyan résztvevő bevonásával, akiknek az emlékezete legalább hat hónapja romlott, és akik megfeleltek a CogState Brief Battery határértékének, illetve akiknek a flortaucipir PET-felvételei 1,15 és 1,46 SUVR közötti pozitívak voltak. Ezen a tartományon belül az emberek egy-két év alatt kimutatható kognitív hanyatlással rendelkeztek, de még nem voltak előrehaladott betegségstádiumban. A vizsgálat célja tehát az volt, hogy az antitestet önmagában és a BACE-gátlóval kombinálva értékelje, de a BACE-gátlót önmagában nem. A vizsgálat 63 észak-amerikai helyszínen indult el, de a Lilly 2018 októberében leállította a vizsgálat BACE-gátló karját. 2020 októberében indult a TRAILBLAZER-ALZ 2 (NCT04437511), szintén egy fázis II biztonságossági és hatásossági vizsgálat, melybe 500 olyan beteget vontak be, akiknél korai, szimptomatikus Alzheimer-kórt diagnosztizáltak. Ezt a kettős-vak, randomizált, placebo-kontrollos vizsgálatot várhatóan 2024 áprilisában fejezik be, a 83 vizsgálóhely az Egyesült Államokban, Kanadában, Japánban, Hollandiában és Lengyelországban működik. A Lilly hamarosan kibővítette a TRAILBLAZER-ALZ 2-t egy 1500 résztvevős fázis III. regisztrációs vizsgálattá. A folyamatban lévő vizsgálatba már bevontak néhány olyan személyt, akiknek a tau-PET értéke meghaladja az 1,46 SUVR értéket, de az elsődleges hatásosságot 1000 olyan személyen fogják meghatározni, akik e határérték alatt vannak. Az elsődleges végeredmény az iADRS lesz, és a hatékonyságot a betegség progressziójának modellje alapján fogják megítélni, nem pedig kizárólag a végső időpontban bekövetkezett változás alapján. Az eredmények 2023 első felében várhatóak.

2021 júniusában az FDA a donanemabnak áttörést jelentő terápia (breakthrough therapy) minősítést adott a fejlesztés és a felülvizsgálat felgyorsítása érdekében. A Lilly ekkor bejelentette, hogy a TRAILBLAZER-ALZ vizsgálat adatai alapján még 2021-ben beadja az engedélyezési kérelmet, mégpedig az aducanumab esetében alkalmazott gyorsított engedélyezési eljárás (accelerated approval) keretében. 2021 júliusában az Eli Lilly és a Banner Alzheimer Intézettel partnerséget kötött egy placebo-kontrollos fázis III. prevenciós vizsgálat lefolytatására. A TRAILBLAZER-ALZ3 a kognitív szempontból még normálisnak tekinthető, ám a plazma ptau217 emelkedett szintje alapján magas Alzheimer-kockázattal rendelkező személyeket fogja kezelni. A vizsgálat három évig tart majd, bár a kezelési időszak a tervek szerint rövid lesz. Az értékelések és a megfigyelés a koronavírus-járvány miatt távolról, videohívások és tabletek segítségével történik majd; ez a vizsgálat még nem szerepel a központi nyilvántartásokban.

 

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

Lilly's donanemab receives U.S. FDA's Breakthrough Therapy designation for treatment of Alzheimer's disease

Therapeutics – Donanemab

Lilly’s Donanemab Granted FDA Breakthrough Therapy Status

Lilly adds on to biomarker bombardment in Alzheimer's with 2 new donanemab analyses

Lilly releases donanemab data that demonstrated relationship between reduction of amyloid plaque and slowing of cognitive decline

'Let the games begin': Reinvigorated Alzheimer's pipeline breaches the levee with planned Lilly filing, Bristol Myers opt-in

Lilly, with Alzheimer's in its crosshairs, forms new neuroscience unit, unifies oncology under Loxo exec

Eli Lilly, Roche's Alzheimer's prospects, including flops, boosted in light of FDA's Aduhelm approval: analysts

Acumen rides aducanumab, amyloid and Alzheimer's waves on its IPO voyage

A Study of Donanemab (LY3002813) in Participants With Early Alzheimer's Disease (TRAILBLAZER-ALZ 2)

A Follow-On Study of Donanemab (LY3002813) With Video Assessments in Participants With Alzheimer's Disease (TRAILBLAZER-EXT)

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.