A hasnyálmirigy érintettsége a COVID-19-ben

Egyre több adat bizonyítja, hogy a SARS-CoV-2 vírus megfertőzi a hasnyálmirigy inzulint termelő béta-sejtjeit és ezáltal befolyásolja a cukorbetegek állapotát.

A Spanyol Diabetes Társaság (SED) XXXIII. Nemzeti Kongresszusa kiterjedten foglalkozott a COVID-19 és a cukorbetegség/vércukorszint-zavarok összefüggésével, a hasnyálmirigy érintettségével a COVID-19 során.

Dr. Alexander Kleger (Ulm, Németország) és munkatársai bebizonyították, hogy a SARS-CoV-2 képes megfertőzni a hasnyálmirigy inzulint termelő béta-sejtjeit, ami magyarázhatja, hogy a COVID-19-ben szenvedő betegek néha miért tapasztalnak a vércukorszint szabályozásának nehézségeire utaló tüneteket. Ezen túlmenően jellemezték a SARS-CoV-2-vel megfertőződött béta-sejtekben kialakuló rendellenességeket, amelyek hozzájárulhatnak a COVID-19-betegeknél tapasztalt metabolikus szabályozási zavarokhoz.

A kutatók 2020 márciusa óta tapasztalták a hasnyálmirigyet érintettségét COVID-19 betegség esetén, és már az augusztusban közzétett tanulmányok egyértelműen jelezték, hogy a megfertőződöttekben a cukorbetegség súlyosbodik, illetve azt, hogy a SARS-CoV-2 fertőzést elszenvedettekben nagyobb eséllyel diagnosztizálnak újonnan kialakult eseteket. Azt is kimutatták, hogy a kórházban kezelt, nem diabeteses COVID-betegeknél 5 nappal a kórházi felvétel után gyorsan emelkedett a glükózszint.

Angiotenzin-konvertáló enzim 2

A vírus hasnyálmirigyre gyakorolt ​​​​hatásával kapcsolatban az előadó megemlítette, hogy míg a korai tanulmányok nem találtak angiotenzin-konvertáló enzim 2 receptort a hasnyálmirigy endokrin és exokrin sejtjein, addig kutatócsoportjuk volt az első, amely bizonyítékot talált a humán hasnyálmirigy béta-sejtjeiben specifikusan kifejeződő angiotenzin-konvertáló enzim 2 nyilvánvaló jelenlétére, s ezt később mások vizsgálatai is megerősítettek. Egy másik meglepő felfedezésük az volt, hogy a vírusfertőzés hosszabb ideig tart a hasnyálmirigyben, mint a tüdőben. Az eredmények alapján tehát a SARS-CoV-2 közvetlenül vagy közvetve összefüggésbe hozható a cukorbetegséggel. Az nem eldöntött, hogy a hatás lehet-e közvetlen, a vírus megfertőzi vagy közvetlenül eléri a hasnyálmirigy béta-sejtjeit, vagy, hogy a hasnyálmirigy érintettsége a fertőzés szisztémás szintű hatásának eredménye, összefüggésben áll-e a citokinviharral. Jelenleg azt kutatják, hogy a vírus valóban képes-e replikálódni a hasnyálmirigy béta-sejtjeiben, és szeretnék felmérni az újrafertőződések lehetőségét.

Számos bizonyíték van a cukorbetegség és a COVID-19 közötti kapcsolatról, és az is ismert, hogy a diabeteses betegek 11-22%-ánál nagyon gyakori társbetegség, és hogy a diabetes növeli a súlyos betegségek és a halálozás kockázatát. A SARS-CoV-2 fertőzés az exokrin hasnyálmirigyet is érinti, ez az érintettség a COVID-19-ben szenvedő kritikus állapotú betegek 5%-ánál hasnyálmirigy-gyulladást, 7,5%-17%-ánál hasnyálmirigy-megnagyobbodást és abnormális amiláz vagy lipáz szinteket eredményez. A SARS-CoV-2 fertőzés ezeknél a betegeknél glikometabolikus diszfunkciót okoz, a 2-es típusú cukorbetegségben szenvedőknél fokozott hiperglikémiát és a betegek 2-6,4%-ánál a ketoacidózist - függetlenül a diabetes meglététől vagy hiányától.

Gyógyulás után

A legfrissebb kutatások azt mutatják, hogy ez a szabályozási zavar hosszú ideig fennáll a COVID-19-ből való felépülés után is. „Azt tapasztaltuk, hogy a betegek jelentős részénél a hiperglikémia egy ideig fennmarad, a kórházban kezeltek esetében (akkor is, ha nem volt szükség lélegeztetésre vagy egyéb intenzív terápiára) a gyógyulást követően akár több mint 2 hónapig is eltarthat”- mondta Kleger.

"Más tanulmányok az mutatták ki, hogy az inzulinrezisztencia és a hasnyálmirigy béta-sejtek hiperstimulációja a COVID-19 utáni fázisban is kóros szinten marad. A megnövekedett inzulinrezisztenciával összhangban e betegekben a hipergyulladás jeleit is felfedezték.

Úgy tűnik, hogy az újonnan diagnosztizált cukorbetegség SARS-CoV-2 fertőzésből való felépülés utáni megnövekedett előfordulása összefüggésben áll a betegség súlyosságával, és attól is függ, hogy volt-e szükség kórházi kezelésre vagy intenzív ellátásra. Hasonlóképpen retrospektív tanulmányok kimutatták, hogy a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázata magasabb a COVID-19-ben szenvedő betegeknél, mint az egyéb légúti fertőzésekben szenvedőknél. Az 1-es típusú cukorbetegség előfordulását illetően bizonyított, hogy különösen a gyermekek esetében, egyértelmű összefüggés van a pandémiás hullámok és az esetek számának növekedése között.

Még nem teljesen ismert, hogy a SARS-CoV-2 miképpen befolyásolja a hasnyálmirigy béta-sejtekjeinek működését. Az ezzel kapcsolatos számos tanulmány megerősítette, hogy a COVID-19 anyagcsere-szabályozási zavarokat (hiperglikémia, inzulinrezisztencia, diabéteszes ketoacidózis) okoz, ami viszont elősegíti a cukorbetegség kialakulását azoknál a betegeknél, akiknek a kórelőzményében nem szerepel ez a betegség.

Dr. Antonio Pérez Pérez a konferencia elnöke a járvány idején a diabéteszellátásban felhalmozott tapasztalatok tanulságait ismertetve kiemelte a virtuális konzultációk ösztönzését, az elektronikus receptben felírt gyógyszerek hozzáférhetőségét, valamint az online oktatási források és a távorvoslási eszközök használatát.

Forrás:

https://www.medscape.com/viewarticle/974291

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.