hirdetés

A ketamin gyors és hatékony az öngyilkossági kríziseknél

A ketamin egy nagy, randomizált, kontrollált vizsgálat eredményei szerint hatékonyan és gyorsan szünteti meg az öngyilkossági gondolatokat, és az elsődleges mentálhigiénés diagnózis alapján „jelentős” mérséklő hatást fejt ki.

hirdetés

A ketamin az öngyilkossági gondolatok hatékony és gyorsan megszüntetésén túl igen jó hatású bipoláris zavarban, de más pszichiátriai rendellenességben szenvedőknél hatása mérsékelt volt, alig-alig érte el a szignifikancia határát, és a várakozásokkal ellentétben alig volt hatékony súlyos depresszióban.

A BMJ-ben február 2-án online megjelent tanulmányban Dr. Fabrice Jollant és munkatársai a Párizsi Egyetemen a ketamin hatását a nem pszichotikus betegek három a priori meghatározott csoportjában értékelték: a bipoláris zavarban és a depressziós zavarban szenvedőkben, valamint egyéb diagnózisok esetén. Fontos megállapításuk, hogy a komorbid betegségek modulátorai a ketamin klinikai hatásainak fontos modulátorai, és hogy a ketamin különösen a bipoláris zavarban szenvedő betegek körében hatásos.

Gyors és teljes remisszió

A tanulmány hét francia oktatókórházának 156 felnőtt, súlyos öngyilkossági gondolatokkal küzdő betegének önkéntes részvételével zajlott. A betegek közül 52-nél bipoláris zavart, 56-nál depressziót és 48-nál egyéb pszichiátriai betegséget diagnosztizáltak. Minden csoport betegeit véletlenszerűen osztották két csoportra, az egyik csoport a szokásos kezelés mellett a kiinduláskor, majd 24 óra elteltével két 40 perces intravénás ketamin (0,5 mg/ttkg) infúziót vagy placebót (sóoldat) kapott. Az elsődleges végpont az öngyilkossági gondolatok teljes remisszióját mutató betegek aránya volt a 3. napon (3-mas vagy annál alacsonyabb pontszám az öngyilkossági gondolatokat feltáró, klinikusok által értékelt 19 tételen alapuló skálán, ahol az egyes válaszokra 0-2 pont, tehát maximálisan pontszám 38 pont adható).

Általában a reakciót egy adott skála pontértékeinek 50%-os csökkenésében szokták meghatározni, a kutatók azonban most azért tűztek ki célul ilyen alacsony pontértékeket, mert az öngyilkossági gondolatok teljes remisszióját célozták meg, azt, hogy a betegek még kismértékben se foglalkozzanak az öngyilkossági gondolatával. A két ketamin infúzió utáni 3. napon jóval több betegnél érték el az öngyilkossági gondolatok teljes remisszióját, mint placebo infúzió adásával (63% vs 32%; esélyhányados [OR], 3,7; 95% CI, 1,9-7,3; P < 0,001). A ketaminnak ez az öngyilkossági gondolatokat megszüntető hatása gyors volt, már 2 órával az első infúzió után 44%-os remissziót lehetett tapasztalni. A ketamin öngyilkossági remisszióra gyakorolt ​​hatása a bipoláris zavarban szenvedő betegeknél volt a legkifejezettebb, 85%-uk érte el a teljes remissziót a 3. napon (OR, 14,1; 95% CI, 3,0-92,2; P < 0,001). Depressziós rendellenességben a betegek 42%-a (OR, 1,3; 95% CI, 0,3 - 5,2; P = 0,6) illetve az egyéb rendellenességekben szenvedők 62%-a (OR, 3,7; 95% CI, 0,9 - 17,3; P = 0,07) ért el teljes remissziót. A kezelés után 6 héttel a remisszió a ketamin-csoportban továbbra is magas maradt, bár nem szignifikánsan tért el a placebóval kezeltekéhez képest (69,5% vs 56,3%; OR, 0,8; 95% CI, 0,3-2,5; P = 0,7).

A New Perspective on Ketamine

In an accompanying editorial, Riccardo De Giorgi, Wellcome Trust doctoral training fellow, Department of Psychiatry, University of Oxford, United Kingdom, said the study challenges current thinking about ketamine.

The "unexpected" outcome (no benefit) in the depressive group "perhaps defies the prevailing notion that patients with major depression would benefit most from ketamine," De Giorgi writes.

"In fact, both usual care and ketamine given with usual care led to low, comparable remission rates of 35.7% and 42.3% for suicidal ideation, respectively, in patients with depressive disorder," De Giorgi points out.

A kutatók megjegyzik, hogy a ketamin öngyilkossági gondolatokra gyakorolt ​​jótékony hatását a pszichés fájdalomra gyakorolt ​​hatás közvetítheti. Bár a lelki fájdalom nem feltétlenül vezet öngyilkossági gondolatokhoz, a legújabb tanulmányok szerint a súlyos öngyilkossági gondolatokkal rendelkezők (különösen azok, akiknek határozott végrehajtási tervük is van) egyúttal erős lelki fájdalommal is küszködnek. A ketamin fő mellékhatásai: szedáció, realitásvesztés, émelygés és szédülés, rövid ideig tartottak, és a betegek maximum 10%-ánál jelentkeztek, a betegeknél nem észleltek mániás vagy pszichotikus tüneteket. A kutatók elismerik, „nehéz értelmezni", hogy a ketamin a súlyos depresszióban szenvedők öngyilkossági késztetéseit miért nem csökkentette szignifikáns módon.  

A ketamin új perspektívája

A cikket kísérő szerkesztőségi közleményben Riccardo De Giorgi, az Oxfordi Egyetem Pszichiátriai Tanszékének munkatársa azt írta, hogy a tanulmány megkérdőjelezi a ketaminról alkotott jelenlegi gondolkodásunkat. Az a "váratlan" eredmény, hogy a depressziós csoportban nem hozott jelentős változást,  "talán dacol az uralkodó elképzeléssel, hogy a súlyos depresszióban szenvedő betegek profitálnának a legtöbbet a ketaminból". Sajnos, mind a szokásos kezelés, mind az amellé adott ketamin alacsony, alig különböző, 35,7%, illetve 42,3% remissziós arányt eredményezett az öngyilkossági gondolatok tekintetében a depressziós betegeknél, viszont az akut öngyilkossági gondolatokkal rendelkező bipoláris zavarban szenvedők számára előnyös lehet a ketamin.

Forrás:

BMJ. Published online February 2, 2022. Full text, Editorial

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.