hirdetés

A klopidogrel hosszú távon is biztonságos

Az aszpirin mellett tartósan  szedett klopidogrel nem növeli a rák és a halálozás kiockázatát derül ki az FDA közleményéből.

hirdetés

 Az Egyesült Államok élelmiszer- és gyógyszerfelügyeleti hatósága (FDA) november 5-én közölte: az aszpirin mellett éveken át szedett vérlemezkegátló klopidgogrel nem növelei a krónikus szívelégtelenségen szenvedő, vagy arra hajlamos személyek halálozásának, rákos megbetegedésének, illetve rákos megbetegedésből eredő halálozásának kockázatát.

Using the antiplatelet clopidogrel with aspirin for over a year doesn't increase or decrease risk of overall death in patients with CHD or who are at risk for developing the disease—and it doesn't change the risk of cancer death or of developing cancer, according to an FDA MedWatch released today[1].

A bejelentés alapját a klopidogrel alkalmazásának káros hatásait elemző számos nagy tanulmány, köztük a kettős trombocitagátlást elemző (Dual Antiplatelet Therapy, DAPT) vizsgálat eredményei szolgáltatták. Az FDA metaanalízisébe vont 56 799 beteg bármilyen okból bekövetkező halálozása nem különbözött a 12 hónapon át, vagy annál hosszabban klopidogrelt illetve azonos idegig aszpirint szedők (incidencia 6,7 %) , illetve a6 hónapon át klopidogrel +aszpirint és a kizárólag aszpirint szedők között (incidencia 6,6%). A kettős trombocitágátló terápia nem növelte a rákos esetek előfordulását (4,2% vs 4.0%), illetve a rákbos megbetegedésből eredő halálozást (0.9% vs 1.1%).

Tavaly az FDA a DAPT előzetes adataira alapozva azt közölte, hogy a gyógyszerkibocsátó stent beültetését követő 30 hónapos aszpirin + klopidogrel vagy prasugrel (Effient, Daiichi Sankyo/Lilly) alkalmazás a 12 hónaposhoz képest növeli a nem-kardiális eredetű halálozások kockázatát. Mivel azonban asz említett szerek szedése egyidejűleg csökkenti a szívinfarktusok és trombózisok gyakoriságát, az amarikai élelmiszer- és gyógyszerfelügyeleti hatóság úgy foglalt állást, hogy a kezelések haszna felülmúlja a potenciális veszélyeit, ezért továbbra is javasolja használatát. announced there was a higher risk of noncardiovascular death after 30 months of use of aspirin plus either clopidogrel or the antiplatelet prasugrel (Effient, Daiichi Sankyo/Lilly) after drug-eluting-stent implantation vs 12 months of use, based on preliminary data from DAPT[2]. However, because long-term use was also found to decrease MIs and thrombosis, the agency said it believed the treatments "continue to outweigh their potential risks when used for approved uses."

A  TRITON-TIMI 38 vizsgálat 2010-es eredményei azt sugallták, hogy a prasugrel növeli a rák incidenciáját, de már akkor is megkérdőjeleződött az adatgyűjtés módja.

Az FDA mostani bejelentésében hangsúlyozta " a betegeknek nem szabad abbahagyniuk a klopidogrel vagy más trombocitagátló gyógyszer szedését, mert abbahagyásuk megnövelheti a szívrohamok kialakulásának vagy a vérrögök képződésének esélyét. Az orvosoknak minden gyógyszer felírása előtt mérlegelniük kell a kezelés várható hasznát és potenciális veszélyeit.

Dr. N. J.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.